שירת הצמחים וקרוב לבבות

בחורה עם מחשב נייד

החודשים שבין דצמבר לאפריל הם חודשי הליקוט. הזמן המושלם לצאת מהבית אל המרחבים וללקט צמחים ועשבים בגליל הפורח והשופע.

פרויקט התיירות של עמותת סיכוי בשיתוף עם מיזם החוויה הבדווית הגלילית, מזמין אל הגליל, לחווית ליקוט לכל המשפחה, המשלבת טיול, סדנת בישול וארוחה צמחונית ממה שלוקט, נקטף ונאסף.

עמותת סיכוי, שהוקמה בשנת 2005, פועלת לשיוויון בין יהודים וערבים במטרה להקטין את הגזענות בארץ.

באמצעות פיתוח אוצרות התיירות הייחודיים ליישובים הערביים, מבקשת העמותה להפגיש בין שני העמים ולקדם תיירות פנים יהודית-ישראלית בישובים הערביים.

הודות למיזם החשוב והמעניין, בו לוקחים נכון להיום 8 ישובים ערביים, ניתנת הזדמנות ליהודים ולערבים לטייל יחד, לדבר אחד עם השני ולהכיר טוב יותר.

בשבת בבוקר נפגשנו בפאתי הכפר הבדואי סלאמה בגליל עם המדריכים זיאד סוואד ואשתו זאדה מהחוויה הבדואית. זיאד עוסק בתיירות כבר שלושים שנה, אך רק לאחרונה הצטרף לפרויקט של עמותת סיכוי. זיאד, אשר נולד על ההר מתחת לעץ חרוב, מכיר מגיל אפס את מגוון השימושים בצמחים שונים כחלק מהתרבות הבדואית.

בנסיעה קצרה הגענו לשדה פתוח עם צמחיה עשירה באזור נחל צלמון, וזיאד התחיל בהסבר על הצמחים ועל השימוש שעושים בהם הבדואים.

מומלץ להצטייד בסכינים לחיתוך הצמחים ושקיות ללקט ועדיף לא לערבב בין הצמחים השונים.

התחלנו מליקוט חובזה, ממנה הכינה זאדה מאוחר יותר סלט חובזה חם, מבושל עם בצל מטוגן, שמן זית וקצת לימון.

בהמשך, קטפנו סונריה, המזכירה ארטישוק. שותפים היטב את גבעול הסונריה במים, מוסיפים בצל, שמן זית ובתאבון!

הצמח הבא אותו ליקטנו היה ציפורן מצויה, צמח פרחוני סגלגל, אותו מוסיפים לסלטים, כפי שעשתה זאדה בסדנה, כאשר הוסיפה את הציפורן למילוי של מאפים טעימים.

בחרדלית, צמח צהבהב ומוכר, לא משתמשים למאכל, אלא כצבע מאכל טבעי לצביעת ביצים בגוון צהוב.

מהגרנזל, בעל תרמילים כמו אפונה, ומהעולש מכינים סלט עולש טעים. מהצמחים הגדולים ניתן להכין ממולאים טבעוניים.

הופתענו לגלות כי כוסברה גדלה גם בטבע.

סיימנו בתצפית אל הכפר הדרוזי מג'אר, לכנרת, ולישובי הסביבה: מסד, עילבון, דיר חנא, הררית, אבטליון, ערבה,חזון, ראמה, בית ג'אן, הר מירון ושמורת הר מירון.

לאחר הסיור הגענו אל ביתם של זיאד וזאדה בכפר הבדואי סלאמה, שם זכינו לקבלת פנים בסגנון בדואי, הכנו בעצמנו מגוון מאכלים טבעוניים והתארחנו באוהל בדואי רחב ידיים.

במהלך הארוחה סיפר זיאד, שעבד שש שנים בתחום ההוראה ולימד הסטוריה ועברית בבית ספר מקומי, כי היה חשוב שאנשים יכירו ממקור ראשון ובגובה העיניים את המסורת והתרבות הבדואית, ולכן הקים בשנת 1992 את מיזם בחוויה הבדואית.

הסיורים מתקיימים בעונת הצמחים, כשלושה-ארבעה חודשים בחורף ובתחילת אביב.

אפשר לתאם סדנאות עד סוף חודש אפריל.

סרטון על הסיור

להרשמה ופרטים נוספים:sharedtourism@gmail.com

עמוד הפייסבוק של החוויה הבדואית הגלילית: https://www.facebook.com/bedouingalili

עמוד הפייסבוק של עמותת סיכוי: https://www.facebook.com/pages/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%AA%D7%AA-%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%99-%D8%AC%D9%85%D8%B9%D9%8A%D9%87-%D8%B3%D9%8A%D9%83%D9%88%D9%8A/304921469636475