שורה של גרממה שלי – מעדן ילדות נכסף לפסח.

 

שורה של גרממה לראשי

עוד מעט קט וריח החג באפי
כל הזכרונות צפים
והגעגועים מכאיבים
איך בשבוע לפני החג אבא הגיע עמוס בארגזים
שלא יחסר כי כולם באים…
עמד במטבח ליד הכיור יפה שלי בחולצתו האדומה והמשובצת
עם שיערו החלק מתנפנף והוא מעיפו מפניו בפווו צדדי
סכינו המיוחדת בידו (היא אצלי למשמורת)
חותך את הבשר לקוביות כמו בסרגל ,"שאמא לא תאמץ את הידיים שלה "
נהג לאמר –הידיים שלה כואבות והן ברכת הבית הזה
היא חלתה בדלקת פרקים והן כאבו לה .
היתה ביניהם אהבה מיוחדת – ההורים שלי
צלצול בדלת וסבתא הגיעה מתלוננת על העומס בכבישים ובאוטובוס מתל אביב …
תוך דקותיים פשטה בגדים לחלוק ונכנסה למטבח.
את הבשר הטחון היכן שמת …שואלת את אבא שמנחה אותה
מוציאה אותו ואת עלי הגפן והכרוב ומגלגלת כשהיא מזמזמת לעצמה שיר ישן…
תוך זמן קצר נערמים גלילים של סרמייקס ואוז'ס די אובה בסירים…
היידה סלי דאקי היא מעיפה את אבא מהמטבח …והוא בצחוק נעלם החוצה והיא ממשיכה
ומוציאה פרודוקטים נוספים ומטגנת את הפריתיקאס דפראסה ,וכיפתיקאס דיפאזי …
התבניות והסירים נערמים ויש מינה לפסח ,חמין דולסי וקומפוט ואפיו,
ממולאים וצלי בשר
והסלטים בכלל אגדה….עד הערב היא מסיימת ועוד היה בה כח והכינה את גולת הכותרת
שהיא קראה לה אשורה די פסח ..
קינוח משגע שחיכינו לו של פודינג עם אגוזים כתושים מעל קראמל …
ככה זה בחגים הכל עולה
ולזכרם המתכון לאשורה שאבא שלי היה מכור לו

ושזמן רב שאני רוצה להכין את המעדן הזה ,

אבל בכל פעם דחיתי .

דחיתי מפני שהוא מעלה בי דמעות של געגוע  לסבתא ז'נה שלי

לריח שלה לשיער הלבן  המלכותי שהיה לה ולעניים המחייכות כשראתה אותי .

לפינוקים שלי כשהיתה מגהצת עבורי בגד בהיותי בבית אימי ,

ותמיד כשאמרתי סבתא לא צריך היתה אומרת – "כתוייאס כמו לה טורה כסוס"

היינו שתראי אצילה כמו לוחמת השוורים שאת נראית. בגדיו של לוחם השוורים תמיד מוקפדים .

המעדן של סבתא שלי היה מיוחד לחגים ובמיוחד לפסח .

כולנו חיכינו לו ועוד לא הסתיימה הארוחה הגנבנו את התבנית לשולחן .

סבתא הכינה מבעוד מועד תבנית ענק" שיספיק לכולם" נהגה לאמר .

ברור ,כי לא ניתן להפסיק לנשנש .

השבוע בפרץ נוסטלגיה שתקף אותי החלטתי להכין אותו ויצא שהכנתי אצל יהודית בת דודי שאותה אני אוהבת כאחות  .

כל השבוע כשדברתי היא חייכה ואז אמרה קומי כבר ותכיני האגוזים מחכים לך.

אז זהו הכנתי .

יצא עילוי והנה גם אתם תוכלו להכין .

המעדן פרווה וגם במקריות טבעוני .

לא לשנות לו רכיבים זה פשוט טעים כך.

תכינו מחבת עגולה ועמוקה -מס 28 שתכיל לפחות 3 ליטר פודינג .

וסיר גדול לפודינג עצמו לפני המעבר למחבת עם הקרמל המבעבע.

תכינו גם קערית או סיר קטן להמסת הקורנפלור .

וקדימה להכנה –

המצרכים –

2 וחצי ליטר מים (מי ברז)

לכל ליטר מים 7 כפות קורנפלור – בפסח מחליפים לקמח תפוחי אדמה או קורנפלור כשר (סה"כ 17 וחצי כפות).

15 כפות סוכר

תמצית ורדים מרוכזת חצי כפית – לטעום ואם צריך תוסיפו לפי טעם.

4 שקיות סוכר וניל

500 גרם אגוזים קצוצים .

לקרמל 200 גרם סוכר

4 שקיות סוכר וניל

רבע כוס מים

חצי כפית קינמון טחון לפחות. מי שאוהב מודגש יכול עוד

וכך מכינים –

בקערה ממיסים את הקורנפלור עם חצי ליטר מים מוודאים שאין גושים

בסיר הגדול מביאים לרתיחה את המים הנותרים עם הסוכר וסוכר הווניל.

מוסיפים את תמצית הורדים

לפני רתיחה מוסיפים את הקערה עם הקורנפלור המומס ולא מפסיקים לטרוף ולבחוש עד שנוצר פודינג סמיך ללא גושים

מוסיפים 3/4 מהאגוזים הקצוצים פנימה ובוחשים היטב.

במקביל במחבת העמוקה שתכיל את כל הפודינג שמים את 200 גרם הסוכר ,סוכר הוניל ,המים והקינמון .

ממיסים לאט עד לקרמל חום זהוב . להזהר לא לשרוף כי  טעמו יהיה מר.

להוסיף את שארית האגוזים ולבחוש עם הקרמל עוד כמה שניות .

ההרכבה .

כשהפודינג מוכן מעבירים אותו בזהירות למחבת עם הקרמל המבעבע

זהירות רבה מפני שזה מבעבע וסוכר רותח יכול לגרום לכוויה רצינית

מכבים את האש ומשאירים על הגז להצטנן

בנתיים הקרמל נמס מעט ומתבל את הפודינג בעוד טעם .

אוכלים פושר כמו שאני אוהבת , או קר מאוד מהמקרר.

מאחסנים מכוסה היטב למניעת ריחות .

טעמו רק משתבח .

 שורה של גרממה 2שורה של גרממה

leazohar-הבית הזוהר של לאהל'ה
כי אני בולגריה כי אני יפואית ברמ"ח איברי כי אני אוהבת את האוכל שיצרו הסבתות כי ישבתי ולמדתי מהסבתות שלי אחת יפואית ואחת ירושלמית אוכל אותנטי . כי אני אוהבת לנסות הכל מכל להריח ,לטעום וליצור יש מאין וממצרכים רגילים לשנות סדרי עולם . לכן הבלוג שלי קיים כדי לשתף אתכם בחלומותי ובישומם.