מגולגלות פריכותתתת מקמח מלא

מגולגלות אפויות מגולגלות בצק

כבר זמן מה עולות באפי ריחן של עוגיות ..
החורף מביא איתו חשקים מתוקים ליד התה החם …ומאחר ואני בולגריה אז עוד יותר.
בבולגריה הקור העז מתחת למינוס גרר שימור פירות ,שימורים ירקות,חמוצים וריבות .
אחת הריבות – פובידל – המלכה .
זכורים לי מילדותי מאורעות הפובידל
אבא נושא ארגזי שזיפי שגיב הביתה
סירי ענק צבאיים שניים גדולים
סבתא ז'נה אחת יפה מדהימה חרוצה ובשלנית בחסד
ולאה הקטנה חותכת שזיפים לשניים מחלצת חרצנים ושתינו שרות וצוחקות .
השזיפים הושרו בסוכר לא רב ולמחרת עלו לבישול על אש קטנה.
שעות רבות של בחישה עדינה הניבו ריבה סמיכה ממותקת בעדינות
נמזגת לצנצנות מעוקרות ומשומרת לחורף .
ריבה בטעם גן עדן מעל חלה חמה ומתוקה או קוזונק שסבתא אפתה
קוזונק הוא מאפה השמרים הלאומי -בצק מדהים בביצים וחמאה בנוסח בריוש .
עם זה חלב חם וטעים ולא מי חלב כמו היום…
והחורף נראה שמח יותר .
אמא שלי האלופה באפיית עוגיות נהגה לפלח כמה צנצנות אוצר כזה
ולהכין לנו מגולגלות-עוגיות פריכות ממולאות בריבה עם אגוזים גרוסים .
הטעם הזה לא מש מפי.
פובידל זו ריבה שככל שמתיישנת היא כטעם יין ישן משתבחת.
ולמה הקדמה ארוכה כזו?
לפני שנתיים היו שזיפים מדהימים ובפרץ זכרון מטריף וגעגוע לסבתא שלי שהלכה לעולמה שנה קודם החלטתי לחזור לילדות והכנתי סיר ענק ממנה.
כבר שבוע שעוגיות כאלה סובבות וצצות כפטריות אחרי הגשם בקבוצות הבישול שלי .
אתמול פתחתי את אחת הצנצנות שהכנתי וריח גן-עדן פשה באפי .
ניחוחות ילדות שמתגשמים לי
יהיו לי עוגיות סבתא . יהיה לי תה עם עוגיות פובידל
יששששש!!!!!

שדרגתי מתכון לבצק של סבתא שלי ושיניתי את הרכב הקמח למלא -טעמו אגוזי ופריך להפליא.הוא לא מכיל מתפיחים למיניהם .

קדימה לכו להכין –

לבצק – חצי קילו קמח מלא ,

רבע כפית מלח

כוס שמן(200 מיל) חמניות -או תירס שמניב תוצאות נפלאות

כוס מים – חד פעמית לשתיה חמה

מחממים יחד השמן והמים .לא להרתיח אבל שיהיו חמים מאוד

מוסיפים  את הקמח  ובוחשים שהנוזלים יספגו .מקררים כמה דקות שתהיה אפשרות לגעת בבצק ולשים לבצק רך ונעים .

מקררים היטב בטמפרטורת החדר- לא במקרר.חשוב כי כך הוא ישאר רך והרידוד יהיה לנו קל.

מרדדים לעלה גדול ודק.

ממלאים במלית הרצויה .אני מרחתי פובידל ופיזרתי אגוזים כתושים ופתיתי פתיבר טריים שגרסתי גס מאוד הם נותנים פריכות נוספת נפלאה.

מגלגלים לכרוכית צמודה היטב .

מניחים על נייר אפיה. הכרוכית גדולה מהתבנית ולכן חותכים לשניים בסכין משוננת .

חותכים לפרוסות  בעדינות על גבי התבנית לא עד הסוף.

אופים שיזהיב בחום של 180 מעלות כחצי שעה . יש לבדוק כי כל תנור נוהג אחרת.

מוציאים מהתנור ומקררים כמה דקות כשפושר חותכים  את הפרוסות עד הסוף בזהירות .

מניחים להתקרר כראוי .

מאחסנים בקופסה אטומה .

לפני ההגשה מפזרים אבקת סוכר .

אמאאאא איזה תענוג.

leazohar-הבית הזוהר של לאהל'ה
כי אני בולגריה כי אני יפואית ברמ"ח איברי כי אני אוהבת את האוכל שיצרו הסבתות כי ישבתי ולמדתי מהסבתות שלי אחת יפואית ואחת ירושלמית אוכל אותנטי . כי אני אוהבת לנסות הכל מכל להריח ,לטעום וליצור יש מאין וממצרכים רגילים לשנות סדרי עולם . לכן הבלוג שלי קיים כדי לשתף אתכם בחלומותי ובישומם.