"טשטשווילי" – הפתעה קולינרית גרוזינית

"טשטשווילי" המציעה פאסט-פוד גרוזיני מקורי בפשפשים ביפו, הפכה מהר מאד למקום שעולים אליו לרגל. נראה שהוא גם הצליח לדחוק הצידה את דוכני הפלאפל, השווארמה והג'חנון שכה הורגלנו להם, ומי שמתנסה במאכלים שבדוכן, בהחלט מבין מדוע קרה המהפך.

עם יד על הלב: עד לאחרונה לא הכרתי את המטבח הגרוזיני, למרות ששמעתי עליו רבות ורק מחמאות. כאשר שמעתי שאפשר למצוא אותו בשוק הפשפשים ביפו, החלטתי לעשות קפיצה, ולטעום סוף סוף אוכל גרוזיני.

למי שסקרן לדעת מהו חָצַ'פּוּרי – זהו מאפה גאורגי מסורתי. המילה חצ'פורי מורכבת משתי המילים הגאורגיות: חאצ'וֹ – גבינה כחושה ופּוּרי – לחם בגאורגית. מדובר בלחם ממולא בתערובות גבינות (מסוגים שונים, לרוב סולוגוני), ביצים חמאה/שמן ולעיתים תוספות שונות. לכל אזור בגאורגיה יש את החצ'פורי שלו, ואת אופן ההכנה הייחודי לו. עם עליית יהודי גאורגיה, נוספו וריאציות נוספות שעושות שימוש בבצקים מוכנים ובסוגי הגבינה של ישראל. יש האומרים כי החצ'פורי דומה מאוד בדרך הכנתו ובדרך אכילתו לבורקס.

חצפורי 2

כאשר התקרבתי לדוכן הפסט-פוד "טשטשוילי", החצ'אפוריה בפשפשים, הבנתי לפי התור שהשתרך במקום, שהוא כבר כבש את לב הישראלים, וגם את לב התיירים הרבים המטיילים בשוק. גם אני, לאחר שטעמתי מהתפריט, התאהבתי קשות במטבח הזה.

כי בעצם איך אפשר שלא לאהוב מאפה חם, עם גבינה גיאורגית נימוחה ומותכת, הנספגת עם ביצה עלומה במאפה?, או גאודה אדומה ונענע עם ח'צאפורי אדום לוהט, עם רוקפור וצ'ורצ'חלה המקפיצים את החצ'אפורי, לצד תוספת פרמז'ן ופיטריות.

מנת ה"טשיפורי", הפכה מזמן ללהיט החדש של השוק, והיא כוללת חצ'אפורי במילוי בשר בקר, ברוטב שזיפי בוסר ותבלינים גרוזיניים (36 שקלים). לשוחרי הבריאות יש גרסה טבעונית למאפה, שעשויה מכרישה ותרד (25 שקלים).

חצפורי 3

מיקי מיראל (38) הינו הבעלים של 2 מעוזי האוכל הגרוזיני בשוק הפשפשים ביפו: "טש וטשה", החמארה הגרוזינית לצד "טשטשווילי", הפסט-פוד הגרוזיני אשר שופץ לאחרונה והתחדש בתפריט מגוון ואותנטי. כתגבורת הביא מיקי מגיאורגיה את ציצו לטאריה, שהינה אופה המתמחה בהכנת מאכלים גרוזיים אותנטיים, שלא נראו עדיין בארץ.  וכך בעזרת מיקי וציצו, ה"טשטשוילי" ממציאה את החצ'אפורי מחדש, עם שילובים מפתיעים בטעם ובצבע,  ועם שלל תוספות: גבינות, ירקות, פירות, עשבי תיבול, בשר ואפילו ממתקים.

חצפורי 5

מיקי הינו מסעדן בעל ותק שעבד בעבר במסעדת ננושקה הידועה וגם בטוטו ובאגדיר. אומר מיקי: "מילדותי חלמתי להכין חצ'פורי לישראלים, עם הגבינה הגרוזינית סולגוני, מאכל פופולרי בגרוזיה המקביל לג'חנון האהוב על הישראלים. החלטתי שאצלי יהיה רק אוכל גרוזיני אותנטי לחלוטין, לא כמו האינטרפרטציה המקומית שנעשית לאוכל הגרוזיני". הוא עשה חושבים, והחליט לפתוח דוכן אוכל גרוזיני דווקא במקום שלא התנסה עד עתה במטבח הזה, ומסתבר שהוא צדק לחלוטין.

חצפורי 11

מיקי מיראל וציצו לטאריה

ואם נשאר לכם עוד מקום לקינוח, כדאי לנסות טעמים אותנטיים כגון המלבי הגרוזיני, לצד הקוקוס ומי הוורדים עם סלק צבעוני וריחני (10 שקלים), או קינוח גרוזיני קדום – הצ'ורצ'חלה, אשר עשוי מאגוזי מלך ורפרפת ענבים (20-12 שקלים).

מי שרוצה לעשות פסק זמן מהטיול המעייף בשוק, יכול לשבת ולאכול במקום, שכן נוספו לדוכן מספר שולחנות ישיבה, ומאידך אפשר גם לקחת את האוכל הביתה.

חצפורי 4

מסתבר ש"טשטשווילי" המציעה פאסט פוד גרוזיני מקורי, הפכה מהר מאד למקום שעולים אליו לרגל. נראה שהוא גם הצליח לדחוק הצידה את דוכני הפלאפל, השווארמה והג'חנון שכה הורגלנו להם, ומי שמתנסה במאכלים שבדוכן, בהחלט מבין מדוע קרה המהפך.

חצפורי 12

המקום פתוח בימים א, ב, ג  11:00 – 23:00 / ד' 11:00 – חצות / ה' 11:00- 02:00, שישי: 9:00 – 17:00 / שבת: 17:00 – חצות.

כתובת: עולי ציון 15 יפו שוק הפשפשים טל. 03-6588918

החיים על פי בלה
יועצת תקשורת, עיתונאית בנשמה, מחוברת בטבור לסצנה התל-אביבית, אוהבת את החיים הטובים, ומזמינה אתכם ליהנות יחד איתי.