משום מה, ויסקי נתפס כמשקה גברי. גם בפרסומות מראים בדרך כלל רק גברים מסוקסים שותים את המשקה…
אני כאן כדי להפריך את הסטיגמה! היום עולם הויסקי הוא לא רק לגברים בלבד..
כן, כן ויסקי הוא משקה אלכוהול נשי לכל דבר ועניין: הוא מתקתק, מגיע לפעמים עם טוויסט או טאץ' של שוקולד, וניל, פרנץ וניל, פירות, סוכריות ועוד…הקיצר: כל מה שנשים אוהבות.
ואם כבר ויסקי, אז רק ויסקי סקוטי איכותי!
ואת הטיעון הנ"ל חיזקתי בערב טעימות מחמם במיוחד, של וויסקי סינגל מאלט גלנמורנג'י, היישר מאזור ההיילנדס בסקוטלנד.


ערב הטעימות התקיים בבר Sandra & Miller אשר נבחר לא במקרה. העיצוב הבורגני והמנות המיוחדות שהגישו לנו התאימו לאווירת האירוע.



הכל התחיל בעיר Tain שבסקוטלנד בה הוקמה מזקקת גלנמורנג'י בשנת 1823, אשר בשנת 1843 קבלה היתר להקמת מזקקה לוויסקי. המזקקות של גלנמורנג'י ממוקמות בצפון סקוטלנד על חוף הים אליו בעבר הרחוק היו מגיעות ספינות עם חביות.


האיש הנכון ממועדון הויסקי הישראלי, יוני ישי, אוטוריטה בתחום האלכוהול בכלל וויסקי בפרט, העביר הרצאה מרתקת על יצור הויסקי וגלנמורנג'י: http://youtu.be/6syaTUf5coE

בייצור הויסקי חשובים 4 אלמנטים:
1. דודים: כאשר מייצרים ויסקי דודי זיקוק הוא השלב החשוב ביותר (גודל הדוד, גובה הדוד (ככל שהדוד גבוה יותר, כך האדים מגיעים פחות למעלה והויסקי יוצא עדין יותר).תהליך הייצור של הוויסקי בגלנמורנג'י הוא ייחודי בשל השימוש בדודי הזיקוק הגבוהים ביותר בסקוטלנד. דודים אלו, המגיעים לגובה של מעל 5 מטר, מבטיחים שרק האדים הקלים והטהורים ביותר עוברים את השלב הזה. זו הסיבה לכך שגלנמורנג'י הוא וויסקי ייחודי בעדינותו ובכל זאת גם כל כך מורכב ומלא.



2. מים: הויסקי מורכב מ- 40% אלכוהול ו-60% מים. המים בסקוטלנד הם ברובם רכים. בגלנמורנג'י משתמשים במיים קשים הכוללים כומת המירבית של מינרלים. המזקקת נמצאת בשטח סביב המעיין. מיקומה של מזקקת הוויסקי גלנמורנג'י נקבע בשל קרבתה למקורות מים מתוקים.

המים המשמים לייצור הוויסקי מקורם במעיינות טרלוגי, הנמצאים במרחק של כשני קילומטר מהמזקקה. המים מקורם בגשם שירד בהרי טיין (Tain). המים מחלחלים דרך שכבות אבני הגיר ואוספים איתם מינרלים יקרים בדרך, בתהליך שיכול להימשך עד 100 שנה. המים נחשבים כמרכיב חשוב המבדיל בין וויסקי מאלט אחד למשנהו, ולכן רכשו אנשי גלנמורנג'י את כל אגן הניקוז של המעיין, המשתרע על שטח של קרוב ל – 3,000 דונם.
טיפ: ויסקי מומלץ לשתות עם מים והמים המומלצים ביותר הם מהמעיין ממנו נשאבו המים לייצור הויסקי.
3. עישון WOOD: כ70-80% מטעמו של הויסקי מושפע מתקופת העישון. 95%


מהויסקי הסקוטי מיושן בחביות אמריקאיות מעץ אלון אמקיראי לבן, לפי המפרטים המדויקים של גלנמורנג'י. החבית ממולאת בוויסקי מסוג בורבון למשך של מינימום שנתיים. תהליך זה משחרר את המתיקות הטבעית של העץ, ורק אז, לאחר ריקון הברבון, היא מועברת לסקוטלנד.

במפעל בארה"ב מייצרים כ-1650 חביות ביום (כל חבית עולה בסביבות 100$).
תקופת העישון הממוצעת של ויסקי גלנמורנג'י היא 10 שנים.
4. אנשים: על כל בקבוק של גלנמורנג'י מופיע שהויסקי מיוצר ע"י 16 איש במזקקה.
וכמובן, אין כמו התנסות אישית! עם הלגימה הראשונה המתכרתי למגוון הטעמים והניחוחות…חשוב לציין שלכל סוגי הויסקי אותם טעמתי באותו ערב, היה ניחוח מיוחד..
התחלנו מויסקי ORIGINAL האורגינל – ויסקי מקורי ללא פיניש (בשנת 1996 גלנמורנג'י יצאו עם סדרה שנקראת פיניש (מיישנים ויסקי בחבית אמריקאית ואז מעבירים ל"פיניש" לחבית אחרת).

הניחוח המורגש ביותר היה של פרי הדר, אגסים ואפרסקים משתלבים בטעם וניל וניחוחות של פרחי בר. טעמו הזכיר את טעמי וניל פרנץ' וניל (המגיע ככל הנראה מתוך העץ של החווית אשר לאחר שריפה נותנת טעם של וניל), תפוז, מנדרינה ולימון, שאליהם מצטרפים טעמים של שומר ומוסקט, שקדים פריכים וקוקוס, המתחלפים בטעמי שקדי תבלין עם סיום מתוק ופירותי.הויסקי מגיעה בגוון בהיר מאוד.
הטעם השני היה LASANTA שרי פיניש הריח הזכיר לי איירש קרים ושוקולד.הויסקי הזה מעשנים 12 שנים בחבית.

גלנמורנג'י קווינטה רובאן הוא וויסקי של ניגודים: הרגשתי טעם של שוקולד מריר וחלק המתעמת באיזון מושלם עם מנטה מרעננת. הניחוח הזכיר את פרי הדר מקולף ושוקולד ממולא במנטה.

טעם גלנמורנג'י נקטר הזהב מזכיר את דבש, טעמי הדר, עם רמזים לווניל מפנק, קוקוס קטיפתי מהול בשוקולד חלב. הניחוח לימוני.

הויסקי האחרון אותו טעמנו היה גלנמורנג'י היילנד מאלט בן 18 שנים. טעמו הזכיר לי טעם של עשבים, עלים טריים והניחוח פרחוני.

גם בבית המשכתי להינות מטעמו המשובח של ויסקי גלנמורנג'י.












