הספר- "הדרך הצרה אל הצפון העמוק" מאת ריצ'רד פלנגן- בהוצאת מטר

 

ערב טוב

לא בכדי זכה הסופר עם הספר האיכותי הזה בפרס "מאן  בוקר " לשנת 2014.

image_narrowway_master

384 עמודים לא פשוטים.

מוות ואהבה, הטוב והרע, רגשות אשם וגם פשרה, חומרנות מול רגש, חיים ומלחמה- הכל שזור זה בזה בחיוו של הרופא האוסטרלי והמלחמה שלו והמאבק היומיומי והאינסופי בהצלה ובהישרדות של החיילים שנמצאים תחתיו והוא כרופא בעל סמכות וניסיון רב מונע מהם ומציל אותם מחרפת רעב ,מגיפות וחולי ומרוע וקשיות ליבם (אם יש להם בכלל לב) של שוביהם האכזריים.

כל חיוו נשארים למעשה מאחור, מה שלא פשוט לו בכלל להתמודד רגע רגע שעה, שעה וסיפור אהבה ישן מהימים הרחוקים שלפני המלחמה.

מלחמה עקובה מדם מלחמת העולם השנייה- בגיזרת תאילנד-בורמה והשנה היא שנת 1943.

ספר לא פשוט, כתוב היטב, מרתק ומרגש מאוד.

 

הספר מבוסס על סיפורו של אביו של פלנגן שהוחזק בשבי במלחמת העולם השנייה על ידי הצבא היפני, והשתתף בבניית מסילת הרכבת תאילנד בורמה כעובד כפיה בתנאים לא אנושיים ותחת אכזריות בלתי אנושית מצד המפקדים היפנים.  המסילה נבנתה על ידי 270 אלף עובדי כפייה אסיאתים ו60 אלף שבויי מלחמה, ההערכות הן שבמהלך עבודות הכפייה מתו 100 אלף איש, מתוכם 10,000- 16,000 שבויי מלחמה. (אוסטרלים, אמריקאים, הולנדים וגם כמה קנדים)

הרומן נע במיומנות בין מחנה השבויים לאוסטרליה בת זמננו, מחייהם של רופא אוסטרלי וחייליו לחיי השומרים היפנים במחנה בזמן המלחמה ואחריה, הוא סיפור יפהפה ופראי על אהבה, מוות ומשפחה, החוקר את הצורות הרבות שלובשים הטוב והרע, המלחמה והאמת, האשמה וההתעלות, ובמרכזו גבר אחד המגלה בסוף חייו, לאחר שצבר עושר ומעמד, מה בעצם איבד.

פלנגן הוגדר על ידי האקונומיסט כסופר האוסטרלי הטוב בדורו. ספריו התקבלו בשבחים עצומים וזכו בפרסים רבים. בנוסף, הוא כתב סרטי קולנוע שונים, האחרון הוא "אוסטרליה" עם ניקול קידמן ויו ג'קמן.

זהו ספרו השישי של פלנגן, הוא כתב אותו במשך 12 שנים וכדי להתפרנס עבד ככורה במכרות טזמניה.

"מאז הדרך של קורמאק מקארתי לא קראתי ספר שטלטל אותי כל כך." הוושינגטון פוסט

"זה ספר שהוא קריאת חובה. מדובר ביצירה השופעת חיות מדהימה, וריצ'רד פלנגן הוא ללא ספק סופר בעל כישרון יוצא מהכלל." הגרדיאן

זוכה פרס מאן בוקר לשנת 2014

"מאז הדרך של קורמאק מקארתי לא קראתי ספר שטלטל אותי כל כך." הוושינגטון פוסט

הדרך הצרה אל

הצפון העמוק

מאת ריצ'רד פלנגן

מאנגלית: מרב זקס פורטל, עיצוב עטיפה: סטודיו ענת וקנין אפלבאום , 384 עמ', מחיר מומלץ:  98 ש"ח

במלחמת העולם השנייה תחת פיקוחו של הצבא היפני, בנו מאות אלפי עובדי כפיה, ביניהם כ 60 אלף שבויי מלחמה של בעלות הברית, את קו הרכבת שיחבר בין תאילנד לבורמה.  על פי עדויות הניצולים, העבודה נעשתה בתנאים תת אנושיים, ללא ציוד מתאים, ברעב כבד, בלי אספקה רפואית ובאקלים קשה ותוך אכזריות בלתי נתפסת מצד המפקדים היפנים שפיקחו על העבודה.

למעלה ממאה אלף איש מצאו שם את מותם.

הדרך הצרה אל הצפון העמוק מאת ריצ'רד פלנגן, זוכה פרס המאן בוקר לשנת 2014, הוא רומן רחב יריעה על אהבה ומלחמה המתאר את חייו של אדם אחד ממלחמת העולם השנייה ועד ימינו אנו.

במחנה שבויים יפני על מסילת המוות תאילנד-בורמה בשנת 1943, כלוא הרופא האוסטרלי דוריגו אוונס עם חייליו, וממעמקי הייאוש הוא נאבק יום-יום להציל אותם מרעב, ממחלות ומאכזריותם של שוביהם. ושם, כשהוא רדוף זיכרונות מפרשיית אהבה מלפני המלחמה, הוא מקבל מכתב שישנה אותו לעד.

הרומן, שנע במיומנות בין מחנה השבויים לאוסטרליה בת זמננו, מחייהם של דוריגו וחייליו לחיי השומרים היפנים במחנה בזמן המלחמה ואחריה, הוא סיפור יפהפה ופראי על אהבה, מוות ומשפחה, החוקר את הצורות הרבות שלובשים הטוב והרע, המלחמה והאמת, האשמה וההתעלות, ובמרכזו גבר אחד המגלה בסוף חייו, לאחר שצבר עושר ומעמד, מה בעצם איבד.

ריצ'רד מילר פלנגן (יליד 1961) הוא סופר אוסטרלי יליד טסמניה שהוגדר על ידי האקונומיסט כסופר האוסטרלי הטוב בדורו. ספריו התקבלו בשבחים עצומים וזכו בפרסים רבים. בנוסף, הוא כתב וביים סרטי קולנוע שונים.