ניסיונן של חברות מקצועיות בתחום מערכות גילוי אש / מערכות כיבוי אש מורה כי המטבח הוא האזור העיקרי בבית שנחשב למועד לפורענות, בעיקר בכל הנוגע לסכנות התלקחות ושריפה. הגיוני לגמרי, כשמדובר על המקום שבו אש דולקת במשך שעות רבות ורצופות, חומרי הגלם העיקרי של הריהוט הוא עץ, וקיימת בו כמות גדולה של מכשירי חשמל מסוגים שונים וברמת בטיחות שונה. גם אם מושם דגש על נקיטת זהירות בעת העבודה במטבח הביתי, ההתמודדות עם הסיכון לפריצתן שריפות דורשת השקעה גדולה יותר מסתם "זהירות". לכן, במאמר, נתייחס לאמצעים העיקריים בהם יש להשתמש על מנת להגן על המטבח מסכנת האש, ואף נציע מספר טיפים שמטרתם היא עיצוב בטוח יותר של המטבח.
מערכות ואביזרי בטיחות
את הציוד המאפשר התמודדות עם סכנת פריצת שריפה במטבח, ניתן לחלק, על פי ייעודו, לשתי קבוצות ראשיות. בקבוצה הראשונה – מערכות גילוי אש ועשן, מערכות שמטרתן לגלות, בהקדם האפשרי, את פרוץ השריפה, לספק סוג של התראה, או, לחילופין, להפעיל את מערכות כיבוי אש. לרוב, המדובר בגלאי עשן, כאשר רצוי בהחלט גם לחשוב על גלאי המופעל בשל דליפת גז, שאף היא, כידוע, תרחיש הגיוני לחלוטין בכל מטבח.
אל קבוצת הציוד השנייה שייכים האמצעים האחראים למשימת כיבוי אוטומטית של שריפה, קרוב מאד לתחילתה, לפני שהיא מספיקה להתפתח ולסכן את המטבח או את הבית, במקרה של אי זיהוי בזמן. פעולת כיבוי, תתבצע, לרוב, באמצעות ספרינקלרים / מתזים המותקנים באזור מנדפים למטבח ובאזורים אסטרטגיים אחרים. חשוב לזכור להתייחס גם לכך כי חומר הכיבוי הנמצא במנדפים יהיה ייעודי ומותאם למטבח ולסכנות המיוחדות שלו. הדוגמה הנפוצה ביותר לכך הוא השימוש חומר בפוטסיום פוספט, שייחודו הוא בכך שהוא מסוגל לכבות דלקות שהסיבה לפריצתן היא שומני בישול. חשוב לציין כי התקנת מערכות כיבוי אש ראוי לה שתיעשה בידי חברה מקצועית, בשל הסיכון הגדול הכרוך בכשל של המערכת. בנוסף לכך, מובן, כי רצוי שכל בית יצטייד במטף לכיבוי האש, בו ניתן יהיה להשתמש במקרי חירום באופן ידני. מטף כזה יכול להשלים פעילותם של אמצעים אוטומטיים לכיבוי, לפעול במקומם כאשר הם אינם מתפקדים, ובעיקר – לכבות ניצני שריפה ראשונים, או, לכל הפחות, לגרום לעיכוב בהתפשטות השריפה עד להגעת הגורמים המתאימים.
גם לתכנון מטבחים השפעה על רמת הסיכון הקיימת
באמצעות הארגון המושכל של מטבחים מעוצבים, ניתן לצמצם את רמות הסיכון לפרוץ שריפה בעשרות אחוזים. את הדוגמה הטובה ביותר לכך, ניתן למצוא בארגון הציוד והריהוט שמצויים במטבח. למשל, חשוב שלא ליצור שילובים המגדילים את הסיכון לפריצת שריפה, כמיקומם של ארונות מעל לאזור שבו נמצאים הכיריים. גם אם נצליח להתעלם מהסכנה לשריפה, תכנון מטבח באופן זה, עלול לגרום להרס עקבי ומהיר של ארונות המטבח בשל אדים שמפיק הבישול.
המאמר באדיבות – מיגון אלקטרוניקה – https://www.migun-security.co.il/












