פסח, הוא חג נהדר, אביב, פריחה, המון ירקות מגניבים כמו ארטישוק, פול ושום טרי ממלאים את השווקים, אפשר לטייל בכיף והכל פורח ומריח כמו חנות פרחים.
אני אוהבת את ההתרגשות לקראת החג, חיפוש המתנות המושלמות ועיטופן (אני אוהבת להשקיע בעטיפות מיוחדות), בחירת התפריט והמפגש עם המשפחה.
פסח, כמו כל החגים, הוא גם מקור למתחים וויכוחים, איפה נחגוג ומי יביא מה, ואיזו מנה הכי טעימה….
במשפחות בהן יש טבעונים המתחים מחריפים על רקע בניית התפריט והמזון שיונח על השולחן: בחלק מהמשפחות המחשבה שלא יוגשו מנות מן החי פשוט לא עולה על הדעת, ולעומת זאת הטבעונים שבמשפחה חווים כאב גדול כשהם מוצאים את עצמם ישובים סביב שולחן עליו מוגשות מנות שעד לפני כמה ימים היו בעלי חיים נושמים.
מארחים רבים מצמצמים את המנות מן החי, ומחפשים מתכונים חגיגיים שיתאימו גם לאורחים הטבעונים בשולחן החג, וטבעונים המתארחים אצל המשפחה מחפשים מתכונים למנות שהם יכולים להביא איתם לליל הסדר ולהוכיח שאוכל טבעוני הוא לא רק חסה ועדשים….
אז הנה כמה מתכונים קלים להכנה, טעימים ובריאים שתוכלו להגיש לשולחן הפסח וליהנות מהם יחד:
ממרח כמו-כבד טבעוני
מדובר בממרח כיפי, הוא לא באמת בטעם של כבד אבל קצת מזכיר ו-טעים מאד
2 כוסות עדשים ירוקות או שחורות מבושלות (בערך כוס לפני הבישול)
2 בצלים גדולים פרוס
חופן אגוזי מלך לא קלויים
מעט מיץ לימון סחוט
כ 1/2 כפית תבלין לקציצות (אופציונלי)
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
מטגנים את הבצל לאט והיטב עד שמתקרמל (זהירות לא לשרוף), שמים בצד מחצית מכמות הבצל ואת הנותר מעבירים למעבד מזון יחד עם כל הרכיבים האחרים ומעבדים עד ליצירת ממרח במרקם שאוהבים (אפשר מרקם גס או חלק לגמרי כמו פטה – אני אוהבת משהו באמצע).
טועמים ומתקנים תיבול.
קציצות טופו ומנגולד ברוטב פול חמצמץ
עכשיו כשהפול הירוק ממלא את השווקים זה בדיוק הזמן לתבשיל הזה – אם אתם מתעצלים או שלא מצאתם פול בסופר הקרוב – אפשר בהחלט להשתמש בפול קפוא.
המצרכים:
300 גרם טופו קשה
5-6 כפות קמח תירס/קמח חומוס (אם צריך אפשר גם יותר)
1/2 צרור כוסברה קצוצה
1-2 גבעולי סלרי
1-3 עלי מנגולד (או חצי חבילה תרד)
1 בצל בינוני
1 שן
שום כתושה
4 כפות שמן זית
כפית מיץ לימון
מלח
לעבודה:
טוחנים את כל הרכיבים מלבד הקמח, במעבד מזון למרקם חלק (אם צריך מוסיפים טיפונת מים). מוסיפים את הקמח ובודקים שהמרקם נוח ליצירת קציצות יציבות.
יוצרים קציצות עגולות, קצת יותר גדולות מכדור פינג פונג. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים מעט שמן זית מלמעלה ואופים כ-30 דקות להתייצבות, אם צריך הופכים ואופים עוד 7 דקות.
לרוטב:
1 בצל
1 כרישה
3 גבעולי סלרי עם העלים
2 כוסות פול טרי או קפוא
מלח
1 כפית כורכום
מיץ מחצי לימון (או יותר-בהתאם לטעם)
1 לימון פרסי מיובש (אופציה-הוא מוסיף טעם מריר-חמצמץ מגניב)
שמן זית
לעבודה:
פורסים את הבצל לפרוסות דקות, ואת הכרישה והסלרי לפרוסות בינוניות, מקפיצים את הכרישה והבצל בשמן זית עד שהופכים שקופים, מוסיפים את הסלרי והפול, מוסיפים מים עד לגובה כפול מגובה הפול, מוסיפים את הכורכום, הלימון והלימון הפרסי (אם רוצים) ומבשלים עם מכסה סגור עד שהפול מבושל (זה מאד משתנה ותלוי בזן וביבול) במידת הצורך מוסיפים מים.
כשהפול מבושל ממליחים בעדינות.
מניחים את הקציצות בתוך הסיר עם הפול ונותנים להתבשל יחד כ-5 דקות.
ארטישוק ממולא ברוטב קארי הודי ובצלים
מנה אביבית נהדרת, בניחוח של ארצות רחוקות.
לארטישוק
1 חבילת תחתיות ארטישוק, מבושלות עד לריכוך חלקי במים עם טיפה לימון (15-20 דקות)
1 כוס עדשים ירוקות/שחורות, מבושלות
1 בצל + כ-5 פטריות מטוגנים יחד
2-3 כפות טחינה
מלח, פלפל שחור גרוס טרי
2-3 כפות קמח תירס (במידת הצורך)
לרוטב:
פחית קרם קוקוס (17% שומן לפחות)
1כף תבלין קארי הודי
1 כף קורנפלור
2 בצלים גדולים או שילוב של בצל, כרישה, שומר
1 כוס אפונה טריה
חופן כוסברה קצוצה לקישוט
איך מכינים:
הרוטב: פורסים את הבצלים ומאדים קלות במעט שמן זית, מוסיפים קרם קוקוס מדולל במעט קורנפלור, מתבלים בקארי ומלח ומבשלים עד שמסמיך מעט, מוסיפים אפונה ומסירים מהאש.
הארטישוק: מבלנדרים את כל חומרי המילוי יחד לעיסה אחידה ודביקה שניתן ליצור ממנה קציצה, במידה והקציצה לא מגובשת ניתן להוסיף טחינה ו/או קמח תירס.
מדביקים את הקציצה בעדינות לשקע של הארטישוק.
מבשלים יחד: מניחים את הארטישוק בתוך הסיר ומבשלים עוד כ-10 דקות
אפשר לאפות: שופכים את הרוטב לתוך תבנית חסינת אש, מניחים מעליו את הארטישוקים המלאים, מברישים אותם מלמעלה במעט שמן ומכניסים לתנור לכ 15 דקות לחום 180 מעלות עד שמשחים טיפה מלמעלה.
סלט עלים ברוטב הדרים וסילאן
מכינים את הרוטב מראש בצנצנת וממש לפני ההגשה מכינים את העלים, משקשקים את הרוטב ומפזרים מעל העלים.
המצרכים:
לקט עלים וחסות שאוהבים
2 גזרים קלופים בקולפן לרצועות ארוכות ודקות
1/3 כוס מיץ תפוזים
1/3 כוס שמן זית
שן שום מעוכה (אם אוהבים)
כף סילאן
כפית חרדל
פלפל
מלח
חופן אגוזים או שקדים קלויים קלות במחבת יבשה
משקשקים את חומרי הרוטב בצנצנת, טועמים ומתקנים תיבול.
מפזרים את החסה והגזר בקערה, מפזרים את הרוטב ומערבבים.
מפזרים אגוזים מלמעלה.
קרדיט לצלמת המדהימה בפוסט זה: דניאל מנדלמן המקסימה, מתוך סדנת מתכוני פסח שלי.
בשבועות הקרובים אני מקיימת סדנאות בישול חדשות, מוזמנים להתעדכן בתאריכים ובפרטים נוספים בדף הפייסבוק שלי בישול טבעוני שמח ולעקוב אחר המתכונים שאני מעלה גם שם (ויש גם מבצעים ותחרויות)
אה – ויש לי גם ערוץ יוטיוב בו אני מדגימה מתכונים ומלמדת איך להכין מנות טעימות בקלי קלות. מוזמנים להירשם גם שם ולקבל למייל שלכם את הסרטונים החדשים.
https://www.youtube.com/channel/UCEZab7YX70NMR0lL-kHAJCQ
חוץ מזה, אשמח שתשתפו את הפוסט הזה עם חבריכם או סתם תפרגנו בלייק
תודה 🙂





















