קפה הוא שם כולל למספר משקאות חמים וקרים המבוססים על תמציות שמנים ארומטיים, המופקים מפולי צמח הקפה. התמציות מופקות מן הפולים על ידי קלייתם וטחינתם של הפולים, ועל ידי חליטה או בישול של האבקה המתקבלת במים. משקאות הקפה ידועים כמעוררים, בעיקר בגלל הקפאין המצוי בפולים.
לקפה גם השפעות מועילות וכיום הדעה המקובלת ברפואה, שצריכה מתונה של קפה לא רק שאיננה מזיקה אלא אף עשויה להועיל. הקפה מכיל נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים), הפועלים נגד רדיקלים חופשיים. בנוסף, מחקרים הראו כי לקפה השפעה מונעת נגד מחלות שונות כגון גאוט (שיגדון), סוכרת מסוג 2 ומחלות נוספות, וייתכן שמפחית דיכאון, משפר את הזיכרון לטווח הקצר ומחדד את תשומת הלב. הוא כמובן מעורר היות והוא מסייע לזרימת הדם למוח ובכך גם מקל על כאבי ראש. כמו כן, יש הממליצים עליו לפני אימון גופני, לשריפת סוכרים ולערנות גבוהה יותר. קפה ללא סוכר וחלב גורם גם לתחושת שובע, ולכן הוא מועיל להרזיה, בנוסף על תרומתו לשריפת סוכרים גבוהה יותר. הקפה גם מונע עצירויות, אך יכול גם לגרום לשלשול בלתי רצוי.
עד 4 כוסות ליום
על פי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת הרווארד ובו השתתפו 200 אלף איש, התברר כי צריכה מתונה של קפה מפחיתה את הסיכוי לחלות באלצהיימר ובמחלת פרקינסון, כמו כן יש עדויות שהקפה עשוי להפחית את הסיכון לאבני כיס מרה ושחמת הכבד. ארגון הבריאות העולמי ממליץ לנשים הרות ומניקות להגביל את שתיית הקפה לשלוש עד ארבע כוסות ביום בלבד, לשתות אותו שלא בצמוד לארוחות, כדי לא לפגוע בספיגת ברזל בגוף. הקפאין (מקפה וממוצרים אחרים המכילים אותו) עובר לחלב האם, ועשוי לגרום לתינוק קשיי שינה והיפר-אקטיביות.
לקפה עשויות להיות תופעות לוואי לטווח קצר כמו עליה בלחץ הדם, הפרעה בשינה, הגברת חומציות הקיבה, מתן שתן מוגבר ועצירות עקב כך. צריכת מינון גבוה של קפה עשויה לגרום לבעיות קצב בלב, רעד, עצבנות וחרדה, והפרעה במערכת העיכול. וצריכה מאוד מוגברת עשויה לגרום להרעלת קפה. הקפאין בעייתי גם למי שלוקה בכיס המרה או חסר אותו. הקפאין מעלה את רמת ההומוציסטאין בדם מוריד מינרלים והוויטמינים (כגון סידן ומגנזיום) על ידי כך שסופג אותם ולאחר מכך מופרש בשתן.
המחקרים מראים כי היתרונות של הקפה חלים בצריכה מתונה של קפה – מדובר ברוב המקרים על 3-4 כוסות ליום ויש המציינים אף עד 6 כוסות ביום. יש לקחת בחשבון שקיימת גם רגישות לקפה ובמקרים כאלו המינונים האלו לא תקפים. כמו כן ישנם אנשים המפתחים אדפטציה (הסתגלות) לקפאין ולכן יכולים לשתות גם בלילה וללכת לישון לאחר מכן, ולעומתם יש כאלו שכוס קפה אחר הצהריים תשאיר אותם ערים.
אז איזה קפה כדאי לשתות?
הקפה השחור (בין אם טורקי – מבושל או "בוץ") הוא אחד המשקאות הכי בריאים בסדר היום המודרני. כדאי לדעת שקפה טורקי מכיל ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון, המסייעים לחיזוק מערכת החיסון. היתרון הגדול של הקפה השחור הוא בכך שפולי הקפה מגיעים כמעט ללא עיבוד מן השיח אל הכוס. הפולים אמנם עוברים קלייה וטחינה, אבל משמרים בתוכם תכולה גבוהה של קפאין ונוגדי חמצון, שמגיעה בכל לגימה, ומספקת תחושה עשירה של טעם.
עוד מחקר חדש יחסית שבוצע באוניברסיטת בריטיש קולומביה גילה נתונים חדשים לגבי הקפה הקלוי, היות ומחקרים רבים בעבר לגבי סגולותיו של הקפה התמקדו בפולי הקפה הירוק עוד במצבו הטבעי, גילו החוקרים כי קליית הקפה למעשה יוצרת זן חדש של חומרים נוגדי חמצון. כפי שרובנו יודעים, בישול הורס חלק משמעותי מהערכים התזונתיים של המזונות, אך מסתבר שהקלייה מולידה למעשה את הזן החדש מקבוצת נוגדי החמצון בשם MRPS. מכאן העובדה שפולי קפה כהים ומבושלים מאוד הם גם בריאים יותר ומכילים יותר חומרים נוגדי חמצון, הידועים במניעה של מחלות רבות ובעיכוב משמעותי של ההזדקנות.
אין נס בקפה נמס
לעומת זאת, לצורך תהליך מיצוי הקפאין בעת הכנת קפה נמס משתמשים בחומרים רעילים כמו אצטון, כוהל וכלורופורם. כמו כן בתהליך ההרתחה והבישול של חומר הגלם (פולי קפה קלויים) הוא מתכונותיו והתוצר הסופי, הקפה הנמס, אינו מכיל למעשה מוצקי קפה מקוריים כלל.
עם זאת קיימת דעה שגויה די נפוצה בציבור, שקפה נמס מכיל פחות קפאין, או שקפאין בקפה נמס מזיק פחות. קפה נמס מכיל יותר קפאין מאשר קפה שהוכן ובושל לפי כל כללי הכנת הקפה, והקפאין הזה מתנהג בגוף האדם בדיוק כמו קפאין מכל סוג אחר של קפה. הפופולאריות של הקפה הנמס מיוחסת לאופן היצור, האחסון וההכנה הפשוטים שלו, מה שגם מפחית מן הטעם ה"אמיתי" של קפה זה. אז כדאי לפחות לשתות קפה אמיתי ולא נמס – יותר בריא, יותר טעים ובעל ריח קפה אמיתי.
חשוב לציין כי לפעמים אנשים מחליטים לשתות קפה נטול קפאין, אולם חשוב לדעת שהוא מעלה את הכולסטרול ה"רע", פוגע במערכת כלי דם וגורם למחלות של כלי דם וכן מגביר את הצטברות השומן בגוף. קפה נטול קפאין מכיל גם אלומיניום, שכן, בתהליך קליית הקפה נוצרים חומרים מסרטנים שאחד מהם נקרא אקרילמיד.
מה עם האספרסו?
הקפה השחור נטחן דק דק ומעניק לקפה את הטעם שלו במגע עם המים החמים ואילו אספרסו נטחן גס יותר, ובשביל להעניק למים את הטעם של הקפה יש צורך במכונה שתפקידה להעביר את המים בלחץ גבוה מאד דרך הקפה הטחון. מביני דבר יאמרו שלחץ החליטה של קפה האספרסו עושים את כל ההבדל וזה הבדל גדול מאוד עבורם – הלחץ מוציא מהקפה ריחות וטעמים שלא יוצאים בקפה שחור.
יחס קפה למים בין הקפה השחור לבין האספרסו הם גם שונים: באספרסו מדובר על מינימום 7 גרם ל-30 מ"ל מים (לאספרסו יש תקן), ואילו קפה שחור עומד על כ-6 גרם על יותר מ-100 מ"ל מים בדרך כלל. נראה שההבדל העיקרי הוא בטעם ובהעדפה האישית של צרכן הקפה, כמו גם נורמות חברתיות ואופנות. כיום הקפה השחור כחודר לכל בתי הקפה האופנתיים ותופס מקום מכובד לצד כל משקאות הקפה שה"בריסטה" (האמון על מכונת הקפה ויש לו השפעה חזקה על איכות הקפה שתקבלו) מכין.
ומה כדאי ליד הקפה?
עוד מידע חשוב לאוהבי הקפה – שתיית הקפה גורמת להגברת פעילות הורמון האדרנלין וכתוצאה מכך מפורקים מאגרי גליקוגן בכבד וסוכר משתחרר לדם. בצורה זו הקפאין מעלה את הערך הגליקמי של המזון. על מנת להאט את קצב שחרור הסוכר בדם מומלץ לשלבו בתזונה הכוללת מזון בעל ערך גליקמי נמוך משל קפאין כמו פחמימות מורכבות וחלבונים מן החי ומהצומח. בבוקר לדוגמא, שתיית קפה תהיה סמוכה לארוחת בוקר עשירה ומזינה.
***














