בין התאריכים 3/12/15-19/12/15, בעיצומה של עונת מסיק הזיתים, רגע לפני ובמהלך חג החנוכה, יתקיים ברחבי הגליל, הגולן והעמקים, זו השנה ה-21! ברציפות, פסטיבל ימי ענף הזית.



בתי בד, מרכזי מבקרים, מטעי זיתים, מסעדות ואטרקציות שונות, בלמעלה מ -60 ישובים, יפתחו את שעריהם ויציגו למבקרים הרבים את תעשיית הזית הענפה על גווניה, בחגיגה של תרבות, קולינריה, ותיירות ועם שפע של מראות, טעמים וניחוחות.
אז זה הזמן לקחת את המשפחה ואת עצמכם ולצאת לטייל בארצנו היפה, לראות מקומות מעניינים ולהכיר אנשים מרתקים, שהפכו את הזית ומוצריו למרכז חייהם.

למבקרים באתרי הפסטיבל ימתינו מגוון פעילויות לכל המשפחה, כגון צפייה והשתתפות במסיק מודרני ומסורתי, הסברים וצפייה על תהליך הפקת שמן הזית, סדנאות לכבישת זיתים, טיולים בכרמים, סדנאות יצירה, הרצאות על שמן הזית וסגולותיו הרפואיות, טעימות ופעילויות תרבות. פעילות הפסטיבל תתרכז בכל שבוע באזור אחר של הגליל, הגולן והעמקים, לפי קצב התקדמות המסיק באזורים השונים.


בתמונה משפחה מעראבה מוסקת זיתים

להלן טעימות (תרתי משמע) ממה שיש לפסטיבל להציע:
סיור בשבילי הזית בבית לחם הגלילית
המושבה הטמפלרית בית לחם הגלילית, מזמינה אתכם לחגוג את ימי ענף הזית, בטיול ברחובות המושבה בין בתי האבן של המתיישבים הגרמנים שהגיעו לפני מאה שנה להביא את המשיח.
בית הבד גלילי בבית לחם הגלילית- מעולם הפרסום וההייטק אל עולם הזיתים
לפני 6 שנים, החליטו תמר וערן גלילי לעזוב את עבודותיהם המשרדיות בהייטק ובפרסום ולעסוק בחקלאות, והקימו את פנינת התיירות "בית הבד הגלילי" במושב בית לחם הגלילית שבעמק יזרעאל.
במרכז המבקרים בבית הבד נלמד על תהליכי ייצור שמן הזית (הידעתם למשל, כי כדי להפיק קילו שמן זית נדרשים בין 5-10 ק"ג זיתים טריים?) וכיצד לבחון ולבחור שמן זית איכותי. במהלך חג החנוכה, תשתתף כל המשפחה ב"מירוץ ללביבה" בו יעברו בתחנות הקשורות למרכיבי הלביבה.
בית הבד גלילי מייצרים שמן גם עבור שני משקים נוספים: משק איתן ומשק אקרמן.

במהלך הביקור בבית הבד טעמנו ממגוון מנות צמחוניות מעשה ידיו של השף יורם ברזל מכפר תבור, בעל 35 שנות וותק בתחום הקולינריה והבעלים של הקייטרינג "אוכל שאוהב אנשים" שמתמחה באוכל, טבעוני, צמחוני והונגרי.


השף ברזל מכין אוכל חם וביתי לאירועים בבית ומגיע גם לאזור המרכז.

בבית לחם הגלילית כדאי לבקר ב'בוסתן איתן', בוסתן זיתים לתפארת, בבית הטמפלרי של משפחת פליישמן, וב'חוות דרך התבלינים'.

מתי? ביום שישי, 18/12, יצאו שני סיורים עם המדריך קובי פליישמן, בשעות 9:00 ו-12:00. (משך כל סיור כשעתיים וחצי) הסיור ברכבים פרטיים וללא תשלום, מותנה בהרשמה מראש ומיועד למשתתפים מעל גיל 15.
לפרטים נוספים והרשמה לסיור: קובי פליישמן 052-3556939
סיורים בכפרים ערביים:
פסטיבל ימי ענף הזית משתלב גם במסגרת פעילות "כפר ביקרתם". במסגרת הפסטיבל יתקיימו טיולים וסיורים מודרכים באזור, המשלבים טעימה מהתרבות המקומית, מסיק זיתים, פולקלור ומאכלים מקומיים. בכפרים ניתן למצוא שילוב מנצח של אותנטיות, קולינריה ומסורת.

דיר חנא – נקודת חן גלילית
מהכפר דיר חנא, נשקף נוף מרהיב של בקעת סכנין שבעונה זו היא מדהימה מתמיד.


את הסיור בדיר חנא (בתרגום מערבית המנזר של חנה), כדאי להתחיל בגרעין הכפר העתיק, שם נמצאים מצודה מהמאה ה- 18 ומסגד עתיק, בו ניתן ללמוד על מנהגי התפילה באיסלאם, להתרשם מהארכיטקטורה המרתקת של המסגד ולשמוע על חיי הקהילה במקום ועל המשפחות שעדיין מתגוררות בחדרי האבן העתיקים.
לנשים מומלץ להגיע בלבוש צנוע עם כיסוי ראש ולחלוץ נעליים בכניסה.

משם מומלץ להמשיך לביקור בבית הבד העתיק של משפחת חורי, שאת קורת העץ שלו עדיין מסובב חמור. בסמוך לבית הבד נמצאים עצי הזית העתיקים בארץ, שהיקף הגזע של אחד מהם הינו 9 מטרים, שם פגשנו את ד"ר עלי מאזן רכז תיירות בכפר ורופא שיניים במקצועו, שהסביר על הסוגים השונים של הזיתים ועצי הזית, וכיצד נכון לטעום שמן זית (מסתבר שמאד דומה לטעימת יין).



ביקרנו גם בביתה של אום מוריס, שם למדנו כיצד לכבוש זיתים בשיטה מסורתית לפי מתכון משפחתי.


את הסיור בכפר סיימנו בטיול באזור עם משאית ספארי, במהלכו צפינו במשפחה מוסקת זיתים. לאחר הסבר על תהליך מסיק ידני, זכינו לראות עץ הזית בן 350 שנה ומסתבר שבכפר עראבה יש עץ הזית עתיק יותר בן 650 שנה!
לפרטים : ד"ר מאזן עלי 052-2834403 , חאתם דוכי 0545632933
ניחוחות וטעמים בפסטיבל הזית במע'אר 4-5/12, שישי, שבת.
לרגל פסטיבל ימי ענף הזית ה-21 וכחלק מפרויקט "כפר ביקרתם" יארח הכפר מע'אר את הציבור הרחב לסוף שבוע במהלכו נגלה את סוד שמן הזית לאורך נחל צלמון והשפעתו על טעם השמן, כחלק מסיור מרתק בכפר, במטעי הזיתים ובבית הבד * סיורים מודרכים ללא תשלום באוטובוס "זית-תור"
כפר מע'אר הוקם לפני 3,000 שנה ושוכן בגובה 354 מ' מעל פני הים. הכפר משקיף על הכנרת וטובל בים ירקרק של מטעי זיתים. בכפר מתגוררים יחדיו דרוזים 58%, ערבים נוצרים 21% וערבים מוסלמים 20.5%. כ-20 אלף נפש ביותר מ-4,000 משקי בית. שטח השיפוט של המועצה המקומית הוא 23 אלף דונמים, מתוכם כ-10,000 דונם של מטעי זיתים.
אוטובוס "תור – זית" ייקח את המבקרים לסיור מודרך ומרתק בנקודות תוכן בכפר, במטעי הזיתים ובבית הבד המשפחתי "אל פלאח" בו מייצרים שמן זית מתוצרת משקים שבאזור.

נכיר את מקור שמו של הכפר על גרסאותיו השונות, נשמע אודות תהליך עצירת השמן, נטעם מהשמן. נבקר ב"קפה הגליל" עסק מצליח לקפה שם נלמד עובדות מעניינות על ספור הקפה. נתור בכפר ונערוך תצפית לעבר הכנרת ועמק צלמון נבקר משפחה במהלך חג המסיק. נחלוף אצל חרש הנחושת ונכיר אומנות מדהימה.
סופשבוע עמוס בטעמים וניחוחות מחכה לנו במע'אר: זית, שמן, קפה, ולתיבול סיפורו המרתק של עזאם עזאם. (14:30 במתנ"ס)
נקודת חנייה ומפגש יציאה לסיורים: מתנ"ס הכפר.
אוטובוס "תור-זית" יצא בכל שעה עגולה מהמתנ"ס. משך הסיור כשעתיים. (הסיורים ללא תשלום).
פרטים והרשמה: רכז התיירות בכפר טליע דגש 052-3427560
בכפר מע'אר אני ממליצה לעצור בפנינה הקולינרית מסעדת אלאסיל. במסעדה ניתן להינות ממגוון מנות צמחוניות כמו פריקי, קישואים ממולאים באורז, ירקות גבאטש, מגוון סלטים טריים.






מנות בשריות טעימות כמו פרגית ממולאת, קבב בטחינה ואורז עם בשר המזכיר את אורשפלו הבוכרי.




ניתן להזמין אוכל כשר לסעודה במסעדה בבקשה מיוחדת.
איפה לנים?
במושב אילניה, בין הכנרת להר תבור, נמצא מתחם הצימרים "חמדתיה", אשר הוקם לפני כשבע שנים ע"י עתליה ואלי תרועה אשר גילו כמעט במקרה את תל האבנים שנותר מנחלת איכרים במושבה סג'רה.

חמדתיה– אירוח בבית איכרים. אירוח חם ומזמין בבית אבן מפנק ומוקפד על הפרט האחרון , עם בוסתן וגן אקולוגי ובריכה באופן ששומרים על המורשת והחוויה המיוחדת.

סיפורה של חמדתיה בגליל התחתון, מתחיל עם הקמתה של נחלת איכרים עבור משפחת האיכר מצליח בלב המושבה ההיסטורית סג'רה. 3 משפחות כורדיות יהודיות שעלו לישראל, עברו הכשרה חקלאית המתאימה לאדמה ולאקלים בגליל התחתון והחליטו להתיישב ולעבד את האדמה. הבית והחצר הוקמו בשנות העשרים של המאה הקודמת וכללו בית משפחה, מבני משק לגידול בעלי חיים ושדות לגידולי תבואה ומטעים. במושבה ישנם מבנים היסטוריים של המתיישבים הראשונים הכוללים את חוות ההכשרה (היום חוות השומר), המעין-באר הכפר, עמדות השמירה, בית הספר ההיסטורי ומערת אלכסנדר זייד ששימשה שמקווה טהרה של המתיישבים הראשונים. המבנים ננטשו ב 1948 כאשר המשפחה עזבה את המקום במלחמת העצמאות אך כח המגן וחברי משפחה שנותרו בסג'רה עשו שימוש בפתחים בין החומות וקירות האבן, דרכם העבירו וממזון בין הבתים בישוב.
מבנה המושבה שונה מיתר המבנים בזמנו. מכיוון שעמד בסמוך לדרך מרכזית עליה עברו שיירות גמלים של סוחרים, חששו לשלום הנשים ולכן את גן הירק, "החכורה" מיקמו מלפנים, כדי שהנשים תהיינה בטוחות יותר בעבודות הבית. כיום משמשת החכורה לגן ירק אקולוגי, כרם ובוסתן מרהיב. אלכסנדר זייד וציפורה אף התגוררו לזמן קצר במערה סמוכה.
עבור עתליה ואלי, הבעלים החדשים ומשקמי המתחם (משנת 1994), שיקום החצר והמבנים ההיסטוריים, מעניקם למקום חיים חדשים. הם לקחו על עצמם לשקם את הבית והחווה מבלי לפגוע בקיים, להשתמש בכל אבן , עץ, פיסות טיח ואדמה שהיו שותפים ליצירת המרקם החדש של ההתיישבות החדשה בארץ ישראל לפני כמאה שנים.
מבני המשק הפכו לחדרי אירוח מעוצבים ובבית האיכר מבצבץ צבעם הכחול המקורי של הקירות מבין הטיח החדש. התוצאה הסופית היא שילוב בין מבני האבן המספרים את סיפורם של חלוצים חרוצים עובדי אדמה עבריים, לבין גן אקולוגי המתוכנן ומטופל על פי עקרונות הקיימות ובו בוסתן השופע מגוון עצי פרי, צמחי מרפא, תבלינים, ומגוון של ירקות העונה, המשרים על האורחים אוירה של חלום ואגדה.
האירוח כולל ארוחת בוקר עשירה, מעשה ידיהם של עתליה ואלי הכוללת- מבחר גבינות עיזים משובחות, מגוון ריבות, מאפים וסלטים מירקות טריים.
המיקום של חמדתיה מהווה נקודת יציאה מרכזית לטיולים רגליים, טיולי אופניים או עם הרכב.
למידע נוסף ולהזמנות: www.hemdatya.co.il טלפון 054-5331033
ממשינה לאילניה
המשכנו לסייר באילניה ופגשנו את יובל בנאי, סולנה האגדי של להקת משינה, אשר בשותפות עם החקלאי זיו ריקלין הקימו את מותג שמן הזית "סג'רה".



בסמוך למשק נמצאים שני כרמים של זיתים מהם מוסקים זנים שונים אותם מעבדים בבית הבד "ארזי" ברם און. שמן הזית מעונת מסיק 2015 מאופין במרירות מעודנת.


פסטיבל ימי ענף הזית, מתקיים בהובלת המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד התיירות, הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, משרד רוה"מ, המשרד לשוויון חברתי, משרד החקלאות – פיתוח הכפר, ענף הזית במועצת הצמחים, הרשות לפיתוח הגליל, קרן קיימת לישראל, עמותות התיירות, מגדלי הזית והתיירנים עצמם, במטרה מרכזית לחזק את תעשיית הזית ותיירות הזית אשר מהווה סמל לרב תרבותיות בארצנו.
הפסטיבל יתקיים בין התאריכים: 3-19/12/15
יש להתעדכן בסמוך לאירועים באתר הרשות לפיתוח הגליל www.galil.gov.il
פרטים נוספים באתר הפסטיבל : http://zait.galil.gov.il/
ובדף הפייסבוק הרשות לפיתוח הגליל – העמוד הרשמי












