לזניית ירקות בריאה ומפתיעה

לזניה שלמה

המתכון הזה הפתיע גם אותי. מאד. לזניה תמיד הצטיירה אצלי עם – גבינה. בעצם, עגבניות וגבינה. הרבה גבינה, דבר שגרם לי לא להכין המון זמן לזניה, מאכל שהיה אחד מהדברים שהכי אהבתי לפני שהפסקתי לאכול מוצרי חלב.
אתמול, ריח הלזניה עלה אצלי כזיכרון מתוק והחלטתי שאין מצב שאני מוותרת על משהו שכה אהבתי ואעשה אותו עם השינויים המתבקשים.

כמי שהיום מאוד מקפידה על מטבח בריא, התחלתי לערום על השיש את כל הירקות שמצאתי במקרר, פתחתי את הארון והתחלתי לשוטט בין המוצרים ואז ידעתי. בינגו. אפשר להכין לזניה גם בלי גבינה ועם טוויסט של קרם קוקוס. מי שלא אוהב קרם קוקוס (אע"פ, ובאחריות, לא מרגישים אותו) אפשר להשתמש בשמנת לבישול או להכין קרם מאגוזי קשיו (פירוט למטה).

הריח שהיה בבית שעה שהלזניה נאפתה בתנור… הזכיר לי את הטיול שעשינו בטוסקנה. תדמיינו: בחוץ ירד גשם זלעפות, קר, בבית היה חם והריח אפף את כל הבית. ריח של תבשיל איטלקי חם ומהביל. כשבני משפחתי נכנסו הביתה , לא היה אחד שלא אמר "מה זה הריח הזה? מדהים".

כרגיל במתכונים שלי, מדובר במנה פשוטה להכנה, עם מינימום מרכיבים. והטעם? אצלי בבית ביקשו שאכין את זה שוב ואצלי הזיכרון מפעם הפך למציאות טעימה.

אז מה צריך?

מצרכים –

עלי לזניה
כף שמן זית
1 בצל חתוך לחצי ופרוס
2 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות
1 סלסלת פטריות שמפניון – חתוכות לפרוסות
2 קישואים גדולים חתוכים לפרוסות (אני חותכת את הקישואים לחצי ואז פורסת)
1 חציל גדול חתוך לפרוסות של 1 ס"מ
3 שיני שום כתושות
1 קופסת עגבניות חתוכות 400 גר' (אני משתמשת במוצרים תוצרת איטליה. במתכון הזה השתמשתי בעגבניות חתוכות של חברת Petti)
3 כפות קרם קוקוס (למי שלא אוהב קרם קוקוס – אפשר שמנת לבישול 9% או – לרסק בבלנדר 1 כוס קשיו + כוס מים, 2 כפות שמן זית)
כפית תבלין לפסטה של "טעם וריח" (אם אין – אפשר לתבל במעט פפריקה מתוקה + תבלין צ'ילי+ כף אורגנו יבש)
2-3 כפות גבינת פרמז'ן / קשקבל/מוצרלה (או כל גבינה קשה אחרת… צריך ממש מעט)
מלח גרוס
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה –

מניחים את פרוסות החציל על גבי נייר אפייה בתוך תבנית חסינת אש, מרססים בתרסיס שמן זית ומכניסים לתנור לכ- 20 דקות בחום בינוני עד שהחצילים מקבלים צבע זהוב.

במחבת רחבה מטגנים את פרוסות הבצל בכף שמן זית עד הזהבה קלה. מוסיפים שום כתוש  ואת הפלפלים, הקישואים  והפטריות ומערבבים  כ-3 דקות . מוסיפים את התבלינים, את העגבניות החתוכות ו-3 כפות קרם קוקוס. לערבב הכל יחד ולשאיר על האש כ-2-3 דקות למיזוג של כל הטעמים.

התבשיל

אופן הרכבת הלזניה –
בתבנית חסינת אש – לרסס את התחתית בתרסיס שמן זית, מעל לסדר את עלי הלזניה אחד ליד השני. מעל לשפוך 1/3 מתבשיל הירקות והרוטב, מעל לסדר את פרוסות החציל ואז שוב – עלי לזניה, עוד 1/3 מתבשיל הירקות (אם נשאר מהחציל אפשר עוד כמה פרוסות), עלי לזניה ואת כל שנותר מתבשיל הירקות.

לפזר מעל את הגבינה המגורדת.

להכניס לתנור שחומם מראש בחום של 170 מעלות לכ- 35-40 דקות.

בתיאבון