יין ישמח לבב אנוש

אסף פז, יינן מיקבי בנימינה, ממליץ איך להתאים בין יין טוב למנה הנכונה בארוחת החג

בחורה עם מחשב נייד

הכתבה בשיתוף יקב בנימינה.

במידה וחגים משפחתיים מלחיצים אתכם, אם נדמה לכם שרק בפסח יש לפחות משהו לשתות בין המנות, או אם אתם דווקא מאלה שמתרגשים מאווירת ההתחדשות אבל מצטערים שהיא לא נושבת בתפריט של הדודה מכפר סבא, תמיד אפשר לגוון עם יין טוב.

נגמרו הימים שמביאים לארוחה אצל אמא יין "אדום" או "לבן". אם אתם מאלה שלא מבשלים ומתבקשים להביא את היין, אל תתעצלו. בררו את התפריט והפתיעו את המשפחה עם יינות טובים ומגוונים, שמותאמים לכל מנה, לכל עדה ולמעשה, לכל השנה. אסף פז, יינן של יקב בנימינה מציע תפריט יינות חגיגי לארוחת החג. לחיים ושנה טובה.

מנות ראשונות ויין

כבד קצוץ עם גוורצטרמינר

יין לבן חצי ייבש בציר 2009, בעל  ארומה אקזוטית המשלבת ניחוחות של אשכולית אדומה, מי ורדים ופרי טרופי. ליין מתיקות מעודנת המשולבת עם חמיצות מרעננת שהולכת נפלא עם כבד קצוץ.

חריימה עם שרדונה UNOAKED (שרדונה ללא עץ)

יין לבן יבש בציר 2009, עשוי מענבי שרדונה שגדלים בחלקה קטנה וייחודית בכרם שבקיבוץ צובה. הענבים נבצרו בבציר ידני לילי לאור פנסי ראש, כמה רומנטי. זהו יין ארומטי מאוד, חד ונקי. היין מוכן כעת לשתייה אך ימשיך להתפתח בבקבוק עוד מספר שנים בהן יפתח אופי בשל ופרחוני יותר.

גפילטע פיש עם סוביניון בלאן

כידוע, מי שלא אוכל חריימה נותן בגפילטע פיש, ועבורו יתאים סוביניון בלאן של בנימינה רזרב. יין לבן יבש, בציר 2009, בעל טעם רענן וארומה נקייה וחדה המשלבת ניחוח פרי הדר ומעט פרי טרופי עם עשבוניות מודגשת, כמו שקוראים לזה הייננים, מלשון עשבים. יין יבש שעושה חשק לעוד.

מנה עיקרית ויין

עוף בדבש עם שרדונה

למנה הפופולרית הזאת על שולחן החג יתאים היין הלבן הזה, בציר 2009. היין העשיר והמורכב המוכן כבר כעת לשתיה אך ימשיך ויפתח עומק ומורכבות שלוש עד חמש השנים לאחר הבציר. היין בעל איזון בין טעמי הפרי והעץ. זהו יין מורכב בעל ארומת חמאה נעימה עם ניחוחות פרי הדר, תפוח ומלון בשל. היין בעל גוף בינוני ומותיר אחריו טעם מסיים ומהנה.

צלי בקר עם ירקות צלויים עם מרלו

מנה חורפית מעט יותר (מתאים לראש השנה קצת קריר), שלה מתאים יין המרלו של בנימינה רזרב, יין אדום יבש בציר 2007. זהו יין חושני בעל צבע אדום עמוק, טעם של פרי שחור ארומטי, תבלינים מתוקים עם מעט מינרליות בסיומת וניחוחות עזים של תות שדה בשל, וניל ופטל שחור. מישהו אמר סקסי? נסתפק בחושני, בכל זאת – חג משפחתי.

שוק טלה בעשבי טיבול עם שיראז

יין אדום יבש מענבי שיראז בציר 2007, הגדלים בכרם שבגליל העליון, שלהם מוסיפים במהלך תסיסת הענבים כ- 2%  ענבי ויונייה, כמקובל לעשות באזור צפון עמק הרון בצרפת ולאחרונה גם בעמק בארוסה שבאוסטרליה. ליין צבע אדום רובי צלול, ארומות אינטנסיביות של דובדבנים בשלים, פלפל שחור, קקאו ועישון קל בפה. הנה כבר חסכתם סיגריה.

אוסובוקו בירקות שורש עם קברנה סוביניון

בציר 2007 היה טוב ליקבים, והיינות שלו מאופיינים באיזון ועושר טעמים, רעננות מצויינת וארומות מרוכזות. לקברנה סובניון של בנימינה רזרב גוון ארגמני עמוק, ארומות בולטות של פטל אדום, קסיס, קפה קלוי ומנטה. יין זה בעל מבנה מלא מאוזן ונדיב, המוכן לשתיה כבר כעת אך ימשיך ויתפתח בשנים הקרובות. מתאים לאמירת שנה טובה במבטא צרפתי וחלומות על ראש השנה הבא בפריז.

חזה עוף ממולא בפירות יבשים עם זינפנדל

מנה מתוקה עם עוף שתחליק טוב בבטן לצד היין הזה, שעשוי מבציר ענבי זינפנדל 2008, הגדלים בכרם יחיד בשיפולי נחל תבור. היין בעל גוון ארגמני עמוק, ארומות בולטות של תות שדה בשל, פלפל שחור ורעננות של מנטה ופרחוניות. היין מוכן לשתיה כבר כעת אך אם תשמרו כמה בקבוקים חתומים בבית, הוא יתאים מאד לארוחות ראש השנה גם בשנים הקרובות.

קינוח עם גוורצטרמינר בציר מאוחר אשכולות מובחרים

זה לא נגמר עד שהגברת השמנה גמרה את הפירור האחרון של העוגה, או הגלידה או גם וגם. יין הקינוח הזה הוכן מבציר סלקטיבי של האשכולות הבשלים ביותר (ומכאן שמם המכובד – "אשכולות נבחרים"), במסורת ייצור יינות הקינוח של אלזס בצרפת והריין בגרמניה. זהו למעשה אפריטיף מוזהב המתאפיין בארומה מורכבת ועשירה של פרי טרופי – בעיקר ליצ’י, אשכולית אדומה ומי ורדים. מתוק אבל רעננן, עם סיומת עשירה וארוכה מאוד.

עכשיו רק נשאר לברר מי יכול לנהוג ולהחזיר את סבתא הביתה. לחיים ושנה טובה!

צילום:
יקב בינימינה