שלום יקרה,
שריפה זה אולי דבר נחמד במדורה של ל"ג בעומר, אבל לא כששורף לנו בוושט. הצרבת פוגמת באיכות החיים ולעיתים קרובות מרמזת על בעיות עיכול אחרות. היום אני רוצה לדבר על:
- למה זה קורה לך ומה את יכולה לעשות בנידון?
- כיצד תוכלי להמנע מתרופות קונבנציונליות הנותנות מרגוע רגעי מצד אחד, ושפע של תופעות לוואי מצד שני?
- כיצד אבחון ארידולוגי והסימנים הנראים בעין יכולים לעזור לך?
ממה נובעת הצרבת
אנשים רבים מתלוננים בקליניקה על צרבת או ריפלוקס. בעין אני רואה מצב של חומציות בגוף ואני גם רואה את הסיבות המובילות למצב זה, שהוא למעשה מצב דלקתי בגוף. בעזרת צמחים ותפריט נכון אפשר להתגבר על הרבה מהסימפטומים ולזהות את מקור הבעיה. זיהוי מקור הבעיה הוא חיוני, כיוון שהוא עוזר לדייק בכיוון של הטיפול. שימוש בצמחי מרפא מותאמים אישית ותזונה המתאימה למטופל/ת יביאו לשיפור משמעותי באיכות החיים.
צרבת מעידה על בעיה בספיגה ובעיכול המזון שאנו צורכים. ללא טיפול נכון עלולות להיגרם בעיות עיכול חריפות יותר כתוצאה מפגיעה בוושט, בעיקר על ידי מיצי מרה והאנזים החומצי ביותר – פפסין – שמגיע למגע עם הוושט.
הפתרון הקונבנציונלי הנפוץ בצורת נוגדי חומצה אינו תורם לבריאות, בלשון המעטה:
שימוש בתרופות כאלו גורם לתופעות לוואי רבות, כגון פגיעה בספיגת ויטמין B12, עלייה בסיכון לאוסטיאופורוזיס עקב תת ספיגה של רכיבי מזון, סיכון להיווצרות דלקות מעי כמו קוליטיס ובעיות עיכול שונות, כמו גזים וכאבים. כל אלו מתרחשים עקב שיבוש באיזון המיקרופלורה של המעי.
תרופות מנטרלות חומציות הופכות למעשה את הרפלוקס החומצי לרפלוקס לא חומצי, אבל הוא עדיין מגרה את הוושט ולא מתייחס לשורש הבעיה.
במחקרים נראה קשר בין שימוש בתרופות אלו להגברת סיכון להפרעות קצב הלב והתפתחות נוגדני IgE למזונות, כלומר התפתחות של אלרגיה למזונות. כביכול הסיבה היא היעדרות של חומצה הידרוכלורית, החיונית לספיגת חלבון שמעלה את הפוטנציאל האלרגני שלהם. שימוש בתרופות אלו גם מגביר את הסיכון לסרטן הקיבה והמעיים.
איך האירידולוגיה עוזרת?
בניגוד לאמונה הנפוצה ולפרסומי חברות התרופות, ברוב המקרים סימפטומים של צרבת אינם נגרמים על ידי חומצה רבה מדי בקיבה אלא דווקא על ידי חוסר חומצה, הגורם לעיכול לא טוב של המזון ולחזרתו למעלה לוושט. לעיתים קשה לאבחן אם מדובר בחסר או עודף חומצה, כי התסמינים זהים.
אבחון אירידולוגי מאפשר לזהות הצרבת נובעת מעודף או חוסר חומצה. הסימנים המעידים על כך נמצאים סביב האישון, מקום המשקף את הקיבה והמעי:
- במקרה של עודף חומצה תופיע מן הילה בהירה
- במקרה של חוסר חומציות תופיע טבעת חומה כהה דקה או הילה אפורה
בנוסף אני יכולה לאבחן הפרעות עיכול אחרות שעלולות להשפיע על תפקוד הקיבה. הרבה פעמים אני מזהה למשל שינוי מבני במעי, הנוצר עקב הצטברות פסולת ואז נהיה לחץ על סוגר התחתון של הוושט.
תזונה נכונה והרגלים נוגדי צרבת
מה לא לאכול כדי למנוע את הצרבת
- קפה ואלכוהול
- מזון חומצי למשל ירקות ממשפחת הסולנים, במיוחד חצילים ועגבניות
- מזון מעובד השופע חומרים משמרים, רטבים, מיצים מלאכותיים
- אוכל חריף
- אוכל שמן ומטוגן
- פלפל שחור
- סוכרים
מה לעשות אם כבר יש צרבת
- לא כדאי לשתות חלב, כפי שנהוג לחשוב. זה יכול אולי לתת הקלה רגעית קצרה.
- מומלץ לאכול שקדים וללעוס מסטיק.
הרגלי אכילה ואורח חיים בריא
- לאכול מעט כל פעם, כדי לא להעמיס על הבטן בארוחה אחת. עדיף לאכול עד 80% שובע.
- להקפיד ללעוס היטב את המזון.
- כדאי להימנע מאכילה סמוך לשעת השינה, העלול לגרום לסטגנציה של המזון בדרכי העיכול העליונות.
- כשיש צרבת כשהולכים לישון, כדאי לשכב על צד ימין.
- לשמור על משקל מאוזן – עודף משקל עלול לגרום ללחץ נוסף על הסוגר של הוושט.
- להתייחס ולטפל בהפרעות עיכול נלוות כמו עצירות.
- לאמץ טכניקות להפחתת סטרס, כיוון שהוא מעלה את רמת החומציות בגוף. תוסף המזון IridoRelief מסייע בהפחתת מתח נפשי וגריות יתר
לשמור על איזון חומצה הידרוכלורית בקיבה
- אם מדובר בעודף חומציות: מיץ כרוב יכול להרגיע, או קומפוט ג'לי מאצת אגר אגר -טעים, מרגיע את "האש" בקיבה ומקרר אותה.
- אם מדובר בחוסר חומציות: קצת מים עם לימון יאזנו את זה. מזון מותסס כמו ירקות כבושים (כמובן בהכנה ביתית) יעלה את חומצת הקיבה ויחזק את אש העיכול ויעזור להוריד את המזון לכוון מטה.
תוספי תזונה
- להיעזר בתוסף פרוביוטיקה על בסיס קבוע.
- תוסף מזון IridoClear לניקוי רעלים שהצטברו בגוף, איזון רמות סוכר ועידוד הרזיה.
בשורה התחתונה, לא מומלץ להקל ראש בתופעת הצרבת ובסימפטומים, אלא לשאוף לאיזון הבעיות ממנה היא נובעת.
המלצות אלו הן כלליות. אני ממליצה לעבור אבחון אירידולוגי לפחות פעם בחיים, כדי לדעת את הצרכים התזונתיים והבריאותיים המדויקים שלך.
שלך באהבה,
רומי חוכמה – אירידולוגית, נטורופתית ומאמנת לאורח חיים בריא














