הרשת מלאה מתכוני לחמניות לפסח, ואני כבר קצת מבולבלת.
לחמניות של קמח מצה או קמח תפו"א, עם פירה אמיתי או קמח תירס, פולנטה או קורנפלור, עם אבקת אפיה או בלי?
ואיך מכינים? מבשלים בסיר או משתמשים במים רותחים?
החלטתי לעשות סדר, ועל הדרך לנצל את כל שאריות מצרכי החג שעוד נותרו במזווה.
ובסיום הפוסט – הכרזה על המתכון המנצח.
מתכון מס' 1 – לחמניות מקמח מצה
זה המתכון הקבוע שלי שמשרת אותי נאמנה כבר שנים רבות ולקוח במקור מהספר ששת מאפים. מתכון בסיסי ופשוט, תמיד מצליח ומאוד אהוב על כל בני הבית.
מה נצטרך?
400 מ"ל מים (1 + 2/3 כוסות)
160 מ"ל שמן (2/3 כוס). אני משתמשת בחצי כוס שמן רגיל ושאר הכמות – שמן זית.
1 כפית גדושה מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
2 כוסות קמח מצה (רגיל זה בסדר, לא חייבים טחון דק)
4 ביצים
יש המוסיפים למתכון הזה גם כפית אבקת אפיה, לטעמי זה לא נחוץ, אבל אפשרי.
ומה עושים?
1. מחממים תנור ל-250 מעלות (לא, זו לא טעות).
2. מחממים סיר בינוני מים + שמן + מלח + פלפל שחור.
3. כאשר התערובת מגיעה לרתיחה – שופכים פנימה בבת אחת את כל הקמח ומערבבים היטב (עדיין מעל האש על הכיריים) עד שהתערובת נפרדת מדפנות הסיר ומתאחדת לכדי כדור בצק.
4. מעבירים את כל התערובת למיקסר ומעבדים בוו גיטרה 8-10 דקות, עד שהתערובת מתקררת.
5. מוסיפים את הביצים אחת אחת תוך כדי המשך עבודת המיקסר. אחרי כל ביצה ממשיכים לעבד עד שהביצה נבלעת לחלוטין בתערובת ורק אז מוסיפים ביצה נוספת. הענין הזה עם הביצים ממש קריטי, לא מומלץ לחפף כאן.
6. משמנים מעט את כפות הידיים, ויוצרים מהבצק כדורים בגודל הרצוי, קחו בחשבון שהלחמניות יתפחו באפיה. אני מכינה את הלחמניות בגודל כדור פינג-פונג ומתקבלות 20-25 יחידות. מסדרים את הלחמניות בתבנית על נייר אפיה. לא לשכוח להשאיר מרווחים מספיקים לתפיחה. כמובן שאפשר גם לזלף את הבצק.
7. אפיה: הוראות האפיה קצת חריגות, אבל יבטיחו הצלחה. כאשר התנור חם מאוד (250 מעלות, כן?) מכניסים בזריזות את התבניות עם הלחמניות. סוגרים את דלת התנור ומכבים אותו. כעבור 20 דקות בדיוק (לא להתבייש להשתמש בטיימר) מדליקים את התנור כשהוא מכוון לחום של 180 מעלות וממשיכים באפיה 20-25 דקות נוספות.
חשוב מאוד: במשך 40 דקות ראשונות של האפיה בשום אופן לא לפתוח את דלת התנור. רק ב-5 הדקות האחרונות אפשר לפתוח כדי לוודא אם הלחמניות מוכנות או שנחוצות עוד כמה דקות של אפיה. ואיך נדע שמוכן? הלחמניות צריכות להיות קלילות יחסית. אם יש ספק – פותחים לחמניה אחת ומוודאים שהחלק הפנימי שלה יבש.
מתכון מס' 2 – לחמניות מקמח מצה עם קמח תפוחי אדמה
המתכון הזה מאוד דומה לקודם, רק שבמקום 2 כוסות קמח מצה נשתמש בכוס וחצי קמח מצה + 1/2 כוס קמח תפוחי אדמה + 1/2 כפית אבקת אפיה.
כל שאר הרכיבים והוראות הכנה – ללא שינוי. ולמען האמת – גם התוצאה דומה מאוד למתכון מס' 1, אין הבדל גדול.
מתכון מס' 3 – לחמניות מקמח מצה ופירה תפוחי אדמה
נתקלתי ברעיון הזה בבלוג של חגית תגורי, ניסיתי (עם שינויים קלים כהרגלי) ואהבתי.
אז מה נצטרך?
400 מ"ל מים (1 + 2/3 כוסות)
100 מ"ל שמן (1/2 כוס פחות 2 כפות)
1 כפית גדושה מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 כפית פפריקה
2 כוסות קמח מצה (רגיל זה בסדר, לא חייבים טחון דק)
1 תפוח אדמה מבושל ומעוך היטב לפירה
4 ביצים
הוראות ההכנה בדומה למתכון מס' 1.
שימו לב: את הפירה ואבקת האפיה מוסיפים לתערובת רק כאשר עוברים למיקסר.
ועוד משהו – התערובת הזו קצת יותר דביקה מהאחרות, ואני ממליצה לעבוד עם שק זילוף.
מתכון מס' 4 – לחמניות לפסח מקמח תירס וקורנפלור
המתכון הזה שונה לחלוטין משאר המתכונים.
הוא חלבי, דומה יותר למאפינס ולכן אופן ההכנה שלו פשוט יותר ומצד שני הוא מצריך אפיה בתבנית שקעים או עטרות נייר לאפיה.
מה נצטרך?
1 כוס קמח תירס גס (זה של הפולנטה)
1 כוס קורנפלור
1/2 כפית אבקת אפיה
1 כפית שטוחה מלח
1 גביע (250 גר') גבינה לבנה
3 ביצים
50 גר' חמאה מומסת (אפשר להחליף ב- 1/4 כוס שמן)
ומה עושים?
1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).
2. בקערת מיקסר מערבבים קלות את כל החומרים היבשים – קמחים, אבקת אפיה ותבלינים.
3. יוצרים גומה במרכז ומוסיפים את הרטובים – ביצים, גבינה וחמאה מומסת. מערבבים עם וו גיטרה לקבלת תערובת אחידה.
4. מוסיפים את גרגרי התירס ומערבבים מעט לפיזור אחיד.
5. יוצקים לתבנית שקעים או עטרות נייר לאפיה (כמות של 1 כף גדושה ללחמניה, עד 3/4 הגובה בערך).
6. אופים (בחום בינוני) 20 דקות עד שהלחמניות מזהיבות. מצננים מעט ומגישים מיד. הלחמניות במיטבן כשהן ממש טריות.
תוספות, גיוונים ושדרוגים לכל המתכונים
כאן השמיים הם הגבול –
שומשום או קצח, קימל או זרעונים, עשבי תיבול טריים, גבינות מגוררות, זיתים, עגבניות מיובשות קצוצות, בצל מטוגן, צ'ילי בלחמניות התירס. הכל אפשרי והכל טעים, עופו על עצמכם. רק תזכרו להוסיף את התוספות ממש בסוף הלישה.
לסיום, כמובטח, הכרזת המתכון המנצח:
מתכון מס' 3 – לחמניות מקמח מצה ופירה תפוחי אדמה.
מתכוני פסח נוספים:
ורעיונות נוספים – כאן.
אהבתם את המתכונים? ניסיתם? הצלחתם (או לא)? שדרגתם? יש לכם רעיונות נוספים? אשמח לתגובות ורשמים.
למתכונים נוספים (לפסח ובכלל) אתם מוזמנים לעקוב אחרי (בצד שמאל למעלה).
שלכם, שרון
שרון & רנה – קונדיטוריה אחרת



















