מרק קובה עם במיה

אני מכירה את יוסי מגיל 17. היינו חברים 3 שנים, אחרי הצבא התחתנו והיום אנחנו נשואים 22 שנה. יוסי החבר הכי טוב שלי. אני אוהבת אותו אהבת נפש. יוסי גדל בבית כורדי-סורי (שלא כמוני פולניה) שהאוכל היה דבר מאוד חשוב. חמותי (שתבדל לחיים ארוכים) אסתר אימצה אותי לחיקה ולימדה אותי (ועדיין) את רזי הבישול. במטבח שלהם הדבר הבסיסי ביותר זה שמן זית. כל מאכל או סלט מתובל בשמן זית ולימון. במשך השנים אימצתי מאכלים שמשפחתי אוהבת, שמזכירים לבעלי את בית סבתו הכורדיה באלרואי, שמזכירים לו ריחות ילדות. כל ביס וכל לעיסה שלו גורמים לי הנאה צרופה.

יוסי מספר לי בערגה על סבתא שלו ז"ל נורה שהיתה מכינה מרק קובה עם כדורים קטנטנים וסופרת אותם אחד אחד ומחלקת לכל אחד שווה בשווה. כשלא היה להם בשר היתה ממלאת את הקובה עם ביצה מקושקשת, או עם קוביית מרגרינה. בכלל הילדות של יוסי רצופה זכרונות שמעלים בו דמעה כשנזכר… הוא מספר שסבא שלו יוסף היה קם כל בוקר בארבע וחצי יושב במרפסת, סבתא שלו היתה מיד קמה אחריו ומכינה לו מגש עם עוגיות מלוחות (כעכ), כוס תה מתוק מתוק, כוס עם ביצה חיה, צלוחית זיתים, לחם עם מרגרינה וכוס קפה שחור. כך כל בוקר במשך שנים על גבי שנים…. הם נישאו עוד בסוריה (בקמישלי) ואהבו אחד את השני אהבה עזה. פעם בחודש בערך יוסי אומר לי: "את יודעת מה לא הכנת לי הרבה זמן?" ואני עונה מה? מרק קובה. כל כך בא לי מרק קובה. אני כמובן לא יכולה לסרב לו ואומרת לו אין בעיה, מחר כשתחזור מהעבודה תעזור לי ונכין יחד קובה.

ולעבודה:

לבצק:

2 כוסות ג'רישה מושרים בהרבה מים (עד שיתנפחו ויתרככו)

4 כוסות סולת

חצי כוס שמן

מלח

בקערה (אפשר גם במיקסר) שמים ג'רישה מסוננת היטב וסחוטה מהמים ואת שאר המצרכים. לשים ומעבדים היטב עד לקבלת בצק אחיד.

למילוי:

1/2 ק"ג בשר טחון

בצל קצוץ דק

תבלינים

שמן לטיגון

מטגנים את הבצל עד שקיפות, מוסיפים את הבשר ומפוררים אותו היטב. מוסיפים תבלינים (אבקת מרק, פפריקה מתוקה, פלפל שחור, מלח) ומקררים היטב.

אחרי שהבשר התקרר:

לוקחים כדור בצק (בגודל כדור פינג פונג) ומשטחים אותו בכף היד. שמים בתוכו כף מהמילוי וסוגרים היטב. כך עושים את כל כדורי הקובה. אם מתקשים לעבוד עם הבצק ניתן להרטיב את הידיים במים או לשמן אותם במעט שמן. שמים את כל הכדורים במגש.

בסיר עמוק וגדול שמים:

גזר חתוך, 2 קישואים חתוכים, 1 סלק מבושל חתוך לחתיכות, במיה (נקיה מהראשים), 4-5 ענפים של כרפס (חמותי שמה ראשים של סלרי), על זה לשים קופסא של עגבניות מרוסקות (800 גרם), מים (אני אוהבת לשים מיץ עגבניות), 4 כפות של שמן זית, קופסא קטנה של רסק עגבניות ומרתיחים את המרק. לאחר הרתיחה להוסיף אבקת מרק, מלח ו-2 כפות סוכר. לבשל עד שהירקות אל דנטה. לזרוק את הכדורים בצורה מפוזרת בסיר ולבשל עוד כ- 40 דקות.