איך אומרים מים וקמח בצרפתית? לחם השלום

קרדיט צילום-אורנה שדה

השבוע התקיים בארץ שבוע הקולינריה הצרפתי ה- 7. כשקיבלתי הזמנה לארוע קפצתי שמחתי על הזדמנות לדבר בצרפתית ולהתקרב לשורשי הפרקופונים.

כמו באגדות, התקבצו כל זכרונותי הקשורים בצרפת- שפה, נופים, ואוכל בסניף לגעת באוכל בראשון לציון, לחגיגה קולינרית רב חושית בשם

SO FRENCH SO FOOD ביוזמת קבוצת מסלמני.

מצרפת הגיעו במיוחד לשבוע הקולינרי האופה ז'אן פול וזיינו – מעיר הקיט אנטיב שבריביירה הצרפתית והשף אלכסנדר לשן ממסעדת רוק אלטו שבאלפי הצרפתיים בעלת כוכב מישלן. הצטרף אליהם ג'ילברט אזולאי שף רשת לגעת באוכל ויחד הם אפו מבחר לחמים .ז'אן פול סיפר שהוא דור שלישי למשפחה ידועה שאופה לחמים ושהיה לו הכבוד לאפות לחמניות גם לבני המלוכה בנסיכות מונקו. החלום שלו הוא לאפות את לחם השלום.

להשתמש בחומרי הגלם הבסיסים מהם מכינים לחם כמו מים, קמח ומלח וליצור "דבק" סימבולי לאחדות בין הלבבות בין העמים.

אז מה היה לנו כאן? אופה נוצרי, אופה יהודי ומר מסלמאני היבואן של כלי המטבח שהוכיח שהדו קיום יכול להתקיים בקלות.

האפיה נעשתה בסירים יצוקים  מיוחדים של חברת STAUB . לדברי וזיינו מדובר באחת המגמות הבולטות בעולם האפיה, שמקורה באופים צרפתיים העובדים בארה"ב ואט אט כובשת את כל העולם הגסטרונומי.

קרדיט צילום-אורנה שדה

קרדיט צילום: אורנה שדה

הוגשו לנו 2 סוגי לחמים מבוססים על קמח כוסמין ושיפון כשבבצק שולבו זיתי קלאמטה, שקדים, עשבי תיבול ושמן זית. אפשר להכין את הבצק מראש, לשמור במקרר ולאפות רק בסמוך לארוחה עצמה (מכירים משהו שדומה לריח אפיה כשהשבת נכנסת?)

מתכון ללחם:

חומרים:

250 גר' קמח כוסמין מלא

250 גר' קמח שיפון מלא (השיפון יחזק את הכוסמין שהוא דל בגלוטן)

10 גר' מלח

4 גרם שמרים יבשים

340 מ"ל מים

1 כף שמן זית

(ניתן להוסיף זיתים שחורים מגולענים או פירות יבשים – כמות: 200 גר)

 אופן ההכנה:

  • מערבבים את החומרים במערבל  ל- 3 דקות במהירות ראשונה, ל- 5 דקות במהירות שניה (בדקה האחרונה מוסיפים את התוספת הרצויה)
  • מעצבים את הבצק לצורת כדור ומניחים בתבנית
  • מספיגים מים על הבצק
  • מניחים במקום סגור (תנור) ל- 3 שעות

או לחליפין במקרר ל- 24 שעות. במקרה זה מוציאים את הבצק מהמקרר 2 שעות לפני האפיה ומכניסים לתנור.

  • מומלץ להניח על מגש מתכת או על אבן שמוט (במקרה זה גוררים את הלחם באמצעות נייר אפיה מהתבנית לאבן).
  • מכניסים לתנור לחום של 230 מעלות צלסיוס ואופים ל- 30 דקות.
  • טיפ של ג'ילברט: כדי לדעת אם הלחם אפוי – מוציאים את הלחם מהתנור, הופכים אותו הלחם ופשוט מקישים עליו עם היד. צליל קעור, משמע הלחם מוכן, צליל עמום / מלא, הלחם זקוק לאפיה נוספת.

 מומלץ למרוח חמאה צרפתית אותנטית וליהנות עד הסוף…בתיאבון.

הלחם היה רק מנת הפתיחה, בהמשך שף אלכסנדר לשן שנראה כמו כוכב הוליוודי בעצמו הדגים לנו מנה אותנטית מהמטבח הצרפת:

פילה דג לבן מבושל ברוטב חלב עם חלבונים, סויה, אספרגוס, וכל מה שעושה מנה פשוטה למנה א-לה -קארט במסעדה.

ההכנה יחסית פשוטה אבל התוצאה מרשימה. למי שרוצה לגרוף מחמאות על בישול ברמת כוכב מישלן, מצרפת את המתכון

קרדיט צילום -אורנה שדה
שף אלכסנדר לשן מסעדת ROC ALTO

קרדיט צילום: אורנה שדה

טרטר דג לבן מבושל – באדיבות שף אלכסנדר לשן מסעדת ROC ALTO  שב-SAINT-VERAN באלפים הצרפתיים

 מצרכים ל- 4 אנשים:

דג לבן במשקל של 880 גר

400 מ"ל חלב

2 שיני שום

200 מל שמן זית

מלח / פלפל

אופן ההכנה:

לפלט את הדג ולנקות אותו מהאדרה ומהעור

לחלק אותו לרצועות. להמליח את הרצועות ותת להן לנוח למשך 15-20 דקות

לשטוף, ליבש ולשמור בקרור.

לחתוך את הרצועות לקוביות של כ- 5 ס"מ

להניח אותן בסיר ולצקת מעליהן את החלב.

להוסיף את שיני השום שנמעכו קלות ולחלוט הכל למשך כ- 15 דקות

לסנן הכל במסננת ולהעביר לסוטוז.

למעוך את הדג באמצעות כף עץ.

לסנן את החלב, להעביר אותו לסיר ולחמם במידה בינונית.

בסיר אחר לחמם במידה בינונית שמן זית.

טיפין טיפין לצקת מעל הדג המעוך חלב ושמן זית תוך כדי ערבוב מתמיד עד שנוצרת עיסת הדג.

להוסיף פלפל שחור.

להניח את התערובת בתוך בין-מארי.

בעזרת 2 כפות לייצר מעיסת הדג בשמן זית וחלב צורות צורת אליפסה.

הכנת חלמון הביצה:

יוצקים את רוטב הסויה לקערת זכוכית פיירקס

מפרידים את החלמונים ומעבירים אותם לקערת הסויה.

החלמון 'יתבשל' ברוטב הסויה למשך 15 דקות.

הגשה:

על צלחת מניחים את תערובת הדג בצורת אליפסה

מעטרים באספרגוס בקציפת גבינת עיזים ושמנת

מוסיפים את חלמון הביצה ומגישים.

ניתן להגיש הכל על טוסט לחם כפרי שחומס מראש בתנור.

 להניח על צלחת ולהגיש יחד עם אספרגוס

לאכול לאט, להנות המון. בתאבון!