זוהי שאלת השאלות. הצורכים מן חי שואלים אותנו את השאלה הזו כשהם בעצם מבטאים פחד פנימי שלהם, כי הרי אנחנו, שעשינו את השינוי ודבקנו בו יודעים היטב שלא רק שהאפשרויות שלנו לא הצטמצמו, הן אף התרחבו באופן משמעותי. רבים מאיתנו הטבעונים לא צריכים ללכת הרבה אחורה כדי להזכר איך היינו לפני השינוי, גם אלה מאיתנו שכבר היו צמחונים ומהמקום הזה עברו לטבעונות. אני הייתי צמחונית במשך שלוש-עשרה שנים לפני שהפכתי לטבעונית וזכור לי היטב כמה רציתי לעשות את השינוי ובו-זמנית כמה הרעיון להמנע המוצרי חלב וביצים ודגים נראה לי מוזר וקשה ליישום.
ברמת הויתור המעבר לאורח חיים טבעוני דומה למעבר דרך מסך שמה שמצידו השני תעלומה. אין לנו מושג מה יש שם, ויש חשש מסוים מפני הלא-ידוע ומפני חוסרים שונים, ואז אנחנו עושים את השינוי ומגלים בצד השני עולם ומלואו. לוקח פרק זמן להתרגל ולהפנים את השינוי אבל לאחר שהשינוי הוטמע, כשאנחנו מסתכלים על חברינו שעדין צורכים מן החי, מלבד הסיבות הברורות מאליהן של חמלה, בריאות ושמירה על הפלנטה, העובדה שהם אוכלים מוצרים מן החי והמת מתחילה להיראות לנו מאד מוזרה, אפילו קצת קשה לנו להבין איך נראה היה לנו נכון והגיוני לצרוך מוצרים אלו.
כבר נאמר שהצריכה מן החי היא התמכרות לכל דבר, התמכרות עתיקת-יומין שמקבלת עידוד משמעותי מבעלי אינטרסים שלרשותם תקציבים עצומים, שמשפיעים בצורה לא אובייקטיבית על בעלי מקוצע כמו רופאים ותזונאים שמשכורתם בעצם תלויה בכך שיפיצו את המסרים שמוכתבים להם. כך קורה שהצרכנים, אנשים מן השורה שהולכים להתייעץ עם תזונאים, שמתייעצים עם רופאים (שלרוב הידע שלהם בתזונה אפסי) מבלי שיהיו מודעים לכך מדקלמים את המסרים האלה שמגיעים מבעלי סמכות כביכול ונטמעים בתודעה שלהם כאמת בסיסית.
כתוצאה מהאמת המעוותת עליה חונכנו כולנו רוב האנשים בטוחים שחייבים לצרוך מזון מן החי, השקרים כוללים אמירות שאין שום בעיה להפריך אותן כמו ההתייחסות למבנה השיניים והקיבה של האדם, מבחינה פיזיולוגית די ברור שהתזונה המתאימה לאדם היא צמחית אך לא ברור איך בדיוק שוכנעו רבים כל כך לחשוב שנועדנו לצרוך מן החי בהתבסס דווקא על נתונים אלו.
כך נוצר מצב שאותם רופאים ותזונאים שמכוונים את המתייעצים איתם למה שאכן מתאים לנו: תזונה צמחית, הם אנשים שפועלים מחוץ למסגרת, הרחק מטווח מערכת הממוסדת והתאגידית, ונכון לעכשו הם מהווים מיעוט.
נחזור לשאלה שבכותרת: "מה נשאר לכם לאכול?" נשאר לנו הרבה מאד: כל הירקות, הפירות, האגוזים, הדגנים והקטניות, וזה המון !!! כמה אירונית העובדה שאחרי שנתיים של טבעונות אני מסתכלת על הצורכים מן החי והם נראים לי כל-כך מוגבלים, כך גם נראית לי התזונה שלי קודם לשינוי…
הנה דוגמא למאכל פשוט וכיפי: לביבות עדשים אדומות. מאכל עתיר חלבון שאם מכינים לצידו סלט גדול הוא מהווה ארוחה מושלמת. הלביבות טעימות גם כשהן קרות ואפשר להכין מהן כריך ולמרוח טחינה או אבוקדו.
המתכון הזה לקוח מאלבום מתכונים בפייסבוק שכולל עוד מבחר של מאכלים מכל הסוגים שמה שמשותף להם הוא העובדה שאין בהם רכיבים מן החי מוזמנים לבקר ולקחת, לכל תמונה מצורף המתכון:
קישור לאלבום המתכונים
לביבות עדשים אדומות
את המתכון ללביבות האלה קיבלה אמא שלי מהקוסמטיקאית שלה והן כל-כך מוצלחות שאני מכינה אותן פעמים בשבוע. אפשר לעשות כמות גדולה ולשים במקרר ולדעתי האישית הן טעימות גם כשהן קרות. והן גם מאד מאד פשוטות להכנה.
משרים כוס או שתיים של עדשים אדומות במים לכמה שעות.
מסננים ושמים במגי'מיקס יחד עם:
עגבניה בינונית לכל כוס עדשים
בצל ירוק לפי הטעם (אפשר גם בצל רגיל)
3-4 כפות שמן זית
מלח, פלפל ופפריקה (רגילה ו/או חריפה) לפי הטעם
1-2 שיני שום (אופציונלי, למי שאוהב)
2 כפות קמח.
מרסקים במג'ימיקס עד שנוצרת בלילה עם גושים קטנים.
מטגנים על מחבת. אני אוהבת לטגן אותן במחבת עם הפסים. שימו לב שלוקח זמן לקציצה לאסוף את עצמה, צריך לתת לה עוד כמה שניות לפני שהופכים.
אפשר גם לשים בלחמניה ולאכול או עם סלט ירקות ליד, כארוחה מושלמת.
תודה שקראתם.
דעתכם חשובה לי , ואשמח לשמוע תגובות. ניתן להגיב בסופו של כל פוסט.
כמו-כן, אתם מוזמנים לעקוב אחרי הבלוג. לשם כך יש ללחוץ על הכפתור למעלה משמאל עם ציור הסיכה והכיתוב "עקבו אחרי" ולמלא פרטים. האתר ישלח לכם הודעת אימייל בכל פעם שיעלה פוסט חדש.
לבלוג יש גם דף שמלווה אותו בפייסבוק. אפשר לעשות לייק לדף ולראות את הפוסטים שם:
https://www.facebook.com/vegan1.spirit
שלכם בברכה, מיכל.














