אז – את שיתפת אותי, היום – אני משרישה אותם

בחורה עם מחשב נייד

סבתא שלי,

אילו רק היית יכולה לדעת, כמה הסיפורים ששיתפת אותי הם חלק בלתי נפרד ממי שאני כיום, היית מבינה עד כמה דמותך משמעותית בחיי.

גדלתי במשפחה שנושא השואה היה מאוד מורגש בה. בכנות ועם הרבה מודעות, אני יעיד על עצמי שכן, יש בי כל מיני "שריטות" שירשתי כדור שלישי לשואה. כמו למשל: תמיד לצאת מהבית עם משהו קטן לאכול, תמיד לקחת בגד חם למקרה שיהיה קר ועוד.

כאמא וכיועצת משפחתית אני מבינה היום, עד כמה הסיפורים, שסבתא שלי הרבתה לספר לי על הישרדותה, עיצבו אותי ואת הערכים על-פיהם אני חיה, מחנכת את ילדיי ומייעצת למשפחות אותן אני פוגשת.

סבתא אוה

אני ושתי אחיותיי הגדולות, הרבינו לשאול את סבתא על העבר שלה, על מחנות הריכוז בהן שהתה, על אושוויץ ועל בירקנאו. היינו צמאות לשמוע עוד ועוד סיפורים ובכל הזדמנות ניגשנו ושאלנו, אספנו עוד מידע, ניסנו להשלים את הפאזל כדי לנסות ולהבין איך בכלל אפשר היה לשרוד את הזוועה הזו.

כל סיפור היה מזעזע ומחריד מקודמו, כל סיפור נגע בנקודה כואבת אחרת והיום בכל סיפור שאני נזכרת, אני רואה כמה ערכים חשובים למדתי מסבתא שלי. ערכים שהיום הם אבני היסוד בחיי משפחתי, ערכים שאני מאמינה שראויים להיות בכל משפחה אותה אני פוגשת.

סבתא, את סיפרת לי אז, כדי שאזכור מה היה, כדי שלא ישכחו וכדי שאמשיך לספר גם לדורות הבאים. אני היום מבינה כי לימדת אותי ערכים שחשוב לי לחנך ולהשריש במשפחתי. אציין רק חלק מהערכים, כדי שגם אתם תלמדו ממנה ותטמיעו במשפחותיכם.

משפחתיות ואחאות – "שמרנו אחת על השנייה, שתמיד נהיה ביחד". בכל סיפור הדגשת שלאורך כל התקופה את ואחותך הייתן כל הזמן יחד, עשיתן הכל רק שלא יפרידו ביניכן. תמיד שמרתן אחת על השנייה.

דאגה והקרבה – "כשאחת היתה חולה, אז השנייה עבדה כפול". לא משנה כמה קשה היה, איזה זוועות עברתן, תמיד דאגתן אחת לשנייה. המצב הפיזי הירוד, הרעב וסכנת החיים פן יתפסו אתכן, לא עמדו לנגד עיניכן, אלא ההקרבה אחת למען אחותה היא שהיתה בראש סדר העדיפויות.

לחלוק, לתת משלך למען האחר, להיות אמפטי – "חתכנו את התפוח אדמה לשניים ונתתי לה את החלק הגדול, כי היא היתה צריכה להתחזק". היכולת שלך לראות את הכאב של האחר, להצליח לשים בצד את הקושי שלך ולהיות אנושית ואמפטית במצבים בהם חיית – ראויים להערצה.

להיות יצירתי כדי שלא יתפסו אותכן, כדי להשיג אוכל או בגד ללבוש. לנהוג בחכמה ולדעת מה כדאי להגיד למנגלה הנאצי הארור כדי שלא ישלחו אתכן לסלקציה למשרפות. לא לוותר, להמשיך לחלום ולהתאמץ כדי להצליח לחזור הביתה ולפגוש שם את יתר האחים ששרדו.

סבתא אוה,

את היית המודל לחיקוי עבורי לגבי על אחד מהערכים הללו, אני מעריצה אותך ששרדת ורוצה להגיד לך תודה על כל מה שלמדתי ממך.

אוהבת אותך,

דנה