אגסים רבותי אגסים

אגסים קולאז

אגסים

כדי להבין מהו אגס צריך לטעום אותו ויש בכלל עשרות זנים .

כבולגריה אני מכירה כאלו שגדלים באירופה ובמיוחד בבולגריה ברחובות יש עצים נשירים שניתן לקטוף הביתה מהם.

הם עסיסיים,צבעוניים ויש בהם המון ויטמינים ומינרלים .

קצת על אגסים מאתר בראשית –
10 דברים שלא ידעת על אגס

1. מתנת האלים -האגס הינו אחד מהפירות העתיקים ביותר עם היסטוריה של אלפי שנים, האגס מוזכר בכתבי הרומאים ובשירת הומרוס מכונה האגס כמתנת האלים
2. האגס הינו חלק ממשפחת הורדניים, וקרוב של התפוח והחבוש.
3. קיימים בעולם כ- 5000 זנים של אגסים , הנבדלים בגודל, צורה, צבע (חום, צהוב, ירוק, אדום) ובטעם.
4. הזנים העיקריים בישראל הינם ספדוניה וקוסצ'יה.
5. אגס בינוני מכיל רק 50 קלוריות , עשיר בויטמין C ובאנטיאוקסידנטים
6. האגס עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים ולכן שומר על בריאות הלב.
7. בכדי לקבל את כמות האוקסידנטים הגבוהה ביותר מומלץ לאכול את האגסים כאשר הם בשלים לגמרי.
8. רצוי לאכול אגסים בקליפתם- קליפת האגס עשירה בסיבים תזונתיים, החשובים פעילות תקינה של מערכת העיכול.
9. מזון ראשון- האגס לא גורם לתגובות אלרגיות ולכן מתאים כפרי בטוח להתחלה של מזון מוצק אצל תינוקות.
10. ברפואה העממית לאגס תועלות בריאותיות רבות ביניהן- הורדת חום, הקלה על ליחה ושיעול, ולטיפול בעצירות

השבוע הןזמנתי לביתו של איש האגסים הישראלי יובל בר-נר .

התמונה של ‏‎Nurit Peled‎‏.

יובל בר-נר, איש האגסים, המייצג מזה שנים רבות את מועצת האגסים האמריקאית בישראל, מוכר לכולנו מתוכניות הבישול שלו, טעמים וניחוחות עם יובל בר-נר, בערוצים השונים שעוסקת בעיקר באגסים. בנוסף הוציא יובל בר-נר לאור ספר מתכוני אגסים מקוריים.

חיבתו והבנתו הרחבה בתחום האגסים משמשת את יובל בר-נר בתפקידו כנציג הרשמי של מועצת האגסים האמריקאית בישראל. מועצת האגסים הנו  גוף המאגד כ-1600 מגדלי אגסים בצפון מערב ארה"ב במדינות וושינגטון ואורגון ומהווה חלק ממשרד החקלאות האמריקאי. בישראל פועל בעיקר יובל מול יבואנים ורשתות שיווק וכן עומד בקשר הדוק עם משרד החקלאות הישראלי

התקבלנו במרק חם להתחם מהקור בחוץ-מרק שהומצא ע"י אשתו של יובל ניצה .

מרק הפרווה שנוצר עקב הגבלת כשרות של בנם החוזר בתשובה .

טעים המרק והכיל אגסים וכרובית ומעל קוביות אגסים טעימות.הוא היה חריף ומתובל במידה והתקבל באהבה .

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

יודעים איך בודקים אגס אם  בשל?בצווארו בלחיצה ואם לא אז אל תאכלו.

זני האגסים האמריקאים שפופולאריים בישראל הנם אנג'ו אדום וירוק ובוסק חלוד וניתן להשיגם כמעט בכל סופרמרקט, לצד חנויות מתמחות של פירות וירקות, לרוב במדף המקורר של הפירות המיוחדים.

האגס האמריקאי לא מתפרק בבישול ולכן ניתן להכין איתו מנות שונות מלוחות ומתוקות .

ניתן ללכת לכיוון אסיאתי או בלקני לחילופין והוא יתן לכם תמיד טעמים מוספים .

השף חגי לרנר שחבר לצוות של יובל יחד עם אשתו ניצה הראה סוגים שונים של מנות מופלאות שניתן להכין עם האגס .

החל במלית למאפים וכלה ברטבים לכבד ותבשיל עוף הודי-צ'יקן טיקה שנטבלו בו פיתות הקרויות בהודו פראטה . דקיקות וטעימות טבולות ברוטב החרפרף שהכיל…אגסים כמובן .

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

רוטב צ'אטני הודי הוא רוטב העשוי עם פירות חריף,מתוק וחמוץ ומתלווה למנות רבות בוורסיות שונות ופה האגס היווה שינוי מרענן והוא הוגש לצד בגט שרוקן ומולא בתערובת בשר טחון תבלינים וביצים קשות ממש כמו קלופס.

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

מנה שווה לכל הדעות.היא הוגשה גם עם סלטי ירקות מתובלים ביחוד . האחד עשבי תיבול ובצל עם גרגרי חומוס מבושלים

השני מירקות שורש מגוררים ומתובים בנאם פלה-רוטב דגים ועוד צ'ילי מתוק חומץ וללא מלח שכן רוטב הדגים מלוח . ולא אין ריח דגים למקפידים..

https://api2-mail.walla.co.il/email/1991274101/attachment/%25DA39E06555244EF1A89F8620D4F8A4BAD13B2FDF

אחריו הוגשה מנת שפצלה עם עשבי תיבול בתוכם וממעל היה כבד עוף מטוגן קלות בבצל ו…אגסים .מיוחד וטעים .

https://api2-mail.walla.co.il/email/1991274101/attachment/%25675BB025D47C29322E7EFC72779BD87C25278162

ובנתיים הכינו חגי השף ויובל תבשיל מפרגיות עוף ברוטב אגסים חריף-צ'יקן טיקה והגישו בצלוחיות עם פיתה דקיקה לטבול ברוטב המעולה הזה -פראטה שחגי הראה איך מכינים אותה .

https://scontent.fsdv2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26908060_1768393396558541_9080338323070136711_n.jpg?oh=d860262f435eeed825f064a9cf6705ea&oe=5AE5D209

הוא גם הכין לחמניות באן מאודות שהיו שטוחות יחסית וקיפלו לתוכן חזה עוף מאודה ורוטב בטעם של עוד -כן ,עם אגסים .

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

https://api2-mail.walla.co.il/email/1991274101/attachment/%25676D7F596CC2F65E6CC6CDCE0DB0790F633CBDB8

חצאי אגס שרוקנו בכף מולאו בבשר טחון מתובל ונפלא ,כוסו בטחינה ונאפו כסינייה הוגשו חמים וטעימים-אחת המנות להזיל ריר ממנה.

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

קינוח שהוכן עי השף חגי לרנר היה כל כך מיוחד שאם היה עוד …פשוט לא נותר פירור .

המלוח והמתוק יחד היוו שוס בדפי פילו שמולאו באגסים בסירופ וגבינה עם מליחות עדינה .נאפו והושקו בסירופ האגסים היחודי .

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

אסכם ואומר שבערב זה למדתי המון,טעמתי מתכונים לא מוכרים וטעימים.

אתם מוזמנים להכין גם כן באהבה את עוגת האגסים שלי

התמונה של ‏לאה זוהר‏.

העוגה הטעימה הזו מצריכה קערה אחת בלבד .

לתבנית עגולה 26 מתפרקת ,על נייר אפיה משומן כדבעי בחמאה מניחים 4 אגסי בוסק (החומים) גדולים קלופים ונקיים מזרעונים וחתוכים ל-6 כל אחד.

מפזרים 2 כפות סוכר או סוכר וניל

לבלילה צריך –

1 מיכל שמנת מתוקה

1 מיכל אשל או יוגורט

2 כוסות מידה סוכר

4 ביצים

100 גרם חמאה רכה

350 גרם קמח תופח

1 כף קליפת לימון מגוררת

מקציםים הכל יחד ומעבירים מעל האגסים

מסדרים 6או יותר שזיפים מיובשים ששרו במים רותחים כשעה ונחתכו לחצי

אופים בחום של 180 מעלות 40 דקות

מוציאים ומפזרים 4 כפות סוכר ו-50 גרם בוטנים,אגוזים או שקדים גרוסים+ רבע כפית קינמון או הל טחון

מחזירים לתנור לעוד 5 דקות.

מוציאים ומגישים חמים עם גלידה או קצפת.

מאפסנים במקרר ומחממים לפני ההגשה בשנית.

לפרווה ניתן להמיר בפחית קרם קוקוס + כף גדושה שמן קוקוס ולמרוח את התבנית בשמן קוקוס .

חג אגסים שמח .

 

 

 

leazohar-הבית הזוהר של לאהל'ה
כי אני בולגריה כי אני יפואית ברמ"ח איברי כי אני אוהבת את האוכל שיצרו הסבתות כי ישבתי ולמדתי מהסבתות שלי אחת יפואית ואחת ירושלמית אוכל אותנטי . כי אני אוהבת לנסות הכל מכל להריח ,לטעום וליצור יש מאין וממצרכים רגילים לשנות סדרי עולם . לכן הבלוג שלי קיים כדי לשתף אתכם בחלומותי ובישומם.