שנה מתוקה מתחילה בקראמבל

לכבוד ראש השנה, הגרגרנית מסדרת לכם את היינות לארוחת החג ומפציצה בקינוח מקורי, קל להכנה וטעים ברמות אחרות. שתהיה לכולנו שנה טובה!

ראש השנה תמיד מגיע במפתיע, בדיוק כשאני חושבת שהקיץ לא יכול להיות יותר גרוע. יש בו הבטחה למזג אוויר נעים ולחדשות אופטימיות. נדמה שכל שנה חדשה היא סוג של הבטחה למשהו טוב יותר שיקרה, לעתיד ורוד יותר.

ברוב התרבויות בעולם נוהגים לחגוג עם אלכוהול. מתחשק לי השנה להפוך את הסדר. קודם היין ולאחריו האוכל. והפעם, קינוח, שיקיים את מצוות השנה המתוקה. כדי לחגוג ארוחת חג ממש מעולה, ציוותתי פה שני יינות. אחד אדום ואחד לבן, אחד מיקב מבוסס וגדול ואחד מיקב קטן בתחילת דרכו. כי הכל אפשרי, גם השנה.

צילום ירדן מלבק 2012 עמרי מירון, צילום אחת 2014 ליאורה קוריס

ירדן מלבק 2012 של יקב רמת הגולן הוא אחד היינות האהובים עליי ומסמן מבחינתי את תחילת העונה שבה חוזרים לשתות יין אדום, אחרי הקיץ החם שכולו יין הלבן. מה אני אגיד לכם? – יין במגע קטיפה. ניחוחות פירות אדומים ושחורים, יין שיושן בחביות עץ. מספרים ש-2012 היתה שנה נעימה יחסית לשנים החמות או הקרות יחסית שלפניה, מה שהביא לאיכות טובה מאוד של פרי. הענבים מגיעים מכרם עינות יהונתן ברמת הגולן.

מחיר לצרכן: 130 ש"ח.

אחת 2014 של יקב אחת, בלנד של ויוניה ורוסאן, יין לבן שענביו מגיעים מעמק האלה. הייננית ניצן סברסקי עומדת בראש היקב המשפחתי הקטן הזה, שייצר השנה פחות מ-2,000 בקבוקים של קסם. ניחוחות פריחת הדרים ורעננות בפה. אני סקרנית לדעת מה יהיה בהמשך הדרך.

מחיר לצרכן: 120 ש"ח.

– –

כולנו מחכים לקינוח, שאין ארוחה שלמה בלעדיו. מדובר פה בקינוח הורס, טעים ברמות אחרות. החבושים מבחינתי מזוהים יותר מכל עם ראש השנה. יש אנשים שמפחדים להתעסק איתם, כי הם קשים לקילוף ולחיתוך. השיטה שלי היא פשוט לבשל אותם קודם ואז לקלף ולחתוך בקלי קלות.

אל החבושים מתווספים כל טוב – ערמונים, קליפות תפוז מסוכרות, צימוקים. מעליהם ציפוי מתפצח של שיבולת שועל ואגוזים ובין לבין, החמאה המתוקה שמאחדת הכל למעדן. בשביל זה שווה להגיע לסוף הארוחה. אם אתם לא מנסים, אתם מפסידים!!!

קראמבל חבושים

8 מנות

החומרים

  • 1 ק"ג חבושים (4 פירות בינוניים)
  • 50 גרם צימוקים אוזבקים (צימוק שחור)
  • 100 גרם ערמונים קלופים (אלה בוואקום מתאימים פה בול), חתוכים גס לקוביות
  • 50 גרם קליפות תפוזים מסוכרות, חתוכות גס לקוביות
  • 150 גרם סוכר חום
  • 1/2 כפית קינמון
  • 100 גרם חמאה
  • 100 גרם שיבולת שועל (מהסוג הגס)
  • 50 גרם אגוזי מלך, שבורים לחתיכות גסות
  • להגשה – קרם פרש או גלידה וניל משבוחת

פפפ

אופן ההכנה

  1. בסיר מלא מים הניחו חבושים שלמים בקליפתם ובשלו אותם על אש קטנה כ-40 דקות, עד שהם רכים אך מוצקים (בדקו עם סכין שתיכנס לכל אורך החבוש). סננו את המים וקררו מעט.
  2. חתכו את החבושים לרבעים, קלפו והוציאו את התוך הקשה. חתכו את בשר החבושים לקוביות גסות והניחו בקערה.
  3. הוסיפו לקערה צימוקים, ערמונים וקליפות תפוזים מסוכרות, 100 גרם סוכר וקינמון. ערבבו היטב והניחו בצד.
  4. במחבת המיסו חמאה והוסיפו לה שיבולת שועל, אגוזי מלך ואת שארית הסוכר. ערבבו היטב.
  5. העבירו את תערובת החבושים לתבנית ושפכו מעל את שיבולת השועל, לציפוי.
  6. הכניסו את התבנית לתנור שחומם מראש ל-160 מעלות ל-30 דקות, עד שהקראמבל שחום והחבושים רכים.
  7. הוציאו מהתנור והגישו חמים עם קרם פרש או עם גלידה וניל.

פפפ

בתיאבון ושנה טובה-טובה!

 השוונץ:

סוף שנה הוא זמן המצעדים והסיכומים, נכון? אז אם עוד לא החלטתם מה להכין לשנה החדשה, הנה כמה רעיונות מצויינים מהבלוג שנוסו במשך השנים:

  • למנה ראשונה – ירקות כתומים בתנור / טאבולה חגיגי / סלט סלק ודלעת בציפוי אגוזים
  • למנה עיקרית – חבושים ממולאים בשר ואורז / קוסקוס חגיגי עם שוקי תרנגולת ופירות יבשים / עוף בדבש, טימין ופרחי לבנדר / עוף שלם צלוי בטפנד זיתים עם אורז משובץ רימונים ונענע / כבד עגל ובצלים מקורמלים ברוטב בלסמי / פילה מוסר ים על מצע אורז בקרם קוקוס / שוקי עוף ותפוחים בסיידר
  • לקינוח – טארט תפוחים ומרציפן / מרמלדת חבושים / תפוחי עץ ממולאים ברוטב חמאה ודבש / טארט טאטן 
הגרגרנית
מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק.תמצאו אותי כאן: http://hagargeranit.wordpress.comמוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit