קרפלך – מושג אירופאי בוא נגיד פולני ועוד כמה לכיסונים .
אצל הספרדים הם נקראים קלסונס ולכל עדה יש שם אחר אמה מה …כולם נוטים לקרוא להם קרפלך .
אבא שלי ז"ל היה פשוט מכור ונהנה מכל ביס .
זכורה לי שיחה שערכנו כשבועיים לפני מותו בה תיכננו יומולדת לביתי הבכורה – 18 …משהו שהוא לא זכה לו לבסוף .
הוא תכנן לנסוע לאשה מבוגרת ומקסימה שהכינה כאלו בביתה ומכרה ולקנות כמות גדולה להכינה – שיהיה לשתיה הוא אמר .
ובאמת כולנו בבית אוהבים .
ואני מאז ניסיתי לשחזר הטעם בהמון ניסויים ומה שלבסוף צלח לי הכי הוא המתכון הכי פשוט שיש לבצק .
על המלית הבשר כבר לא התפשרתי והיא אחת הטעימות שיש .
לגבי מלית תפוחי האדמה היא נפלאה ואני מגישה כאלו בנפרד כשאני מבשלת אותם בשיטה סינית בנוזל שמכיל גם שמן אבל זה כבר לפוסט אחר.
נכין אם כך ונהנה כי העבודה אינה קשה וצריך רק זמן וטיפת מיומנות וזהו.
להכנה-
כוס קמח ,ביצה אחת שלמה ומים כמה שיתפוס לבצק נעים לעבודה . מעט מלח משהו כמו רבע כפית.
לשים בצק נעים מניחים מכוסה במפית לחה לרבע שעה לא במקרר .
פותחים אותו ומרדדים לעלה דקיק ובעזרת חותכן או כוס קטנה מאוד לשתיה חריפה קורצים עיגולים.
את הגודל אתם קובעים…
ממלאים במלית תפוחי אדמה או בשר,כחצי כפית לכל קרפון קטן
וסוגרים שהמלית לא תברח לנו בבישול.מהדקים היטב קצוות.
למלית תפוחי האדמה –
תפוחי אדמה מבושלים במי מלח ומעוכים לפירה חלק ,בצל מטוגן ,פלפל שחור וחלבון ביצה.(תפוח אדמה גדול מאוד,בצל אחד בינוני קצוץ ומטוגן להזהבה מלח ופלפל שחור גרוס גס,חלבון ביצה)
למלית הבשר – אני מכינה כמות של מלית שניתן להקפיא ממנה מה שנותר או למלא בורקס בשר.
חצי קילוגרם בשר טחון דק (פעמיים.)
50 גרם שומן כבש מרוסק בפומפיה לתוך הבשר
בצל גדול מרוסק בפומפיה העבה כולל הנוזל
1 ביצה
כפית פלפל שחור
חצי כפית כמון
מלח לפי טעם
פפריקה מתוקה וחריפה – אני שמה כפית מתוקה ועוד רבע כפית חריפה
שן שום מגוררת בפומפיה הדקה ביותר
ניתן להוסיף כל תבלין שאוהבים ואני משנה מדי פעם לטעמים אחרים .
שמן לטיגון.
במחבת גדולה מניחים את הבצל על נוזליו ושמן ומביאים לרתיחה בוחשים מעט ומוסיפים את הבשר .
מפוררים ומטגנים עד שישנה צבעו ולא יהיה נוזל. הוא יתאדה. מוסיפים תיבול ומצננים מעט.
מוסיפים ביצה ומצננים שיהיה קר .הוא יתמצק ונוכל לעבוד איתו .
את קרפלך תפוחי האדמה מבשלים כך-
מרתיחים סיר מלא מי מלח ואליו מעבירים קרפלך וכשהם צפים מסננים היטב.
מתיכים שומן עוף או שמן צמחי רגיל ומטגנים בו בצל קצוץ עד הזהבה.
כשמזהיב מעבירים את הקרפלך המסוננים פנימה ומנענעים בזהירות את הכלי שהם לא יתפרקו
מפזרים פלפל שחור ומלח ומתים מתענוג .
מגישים חם
.תגישו עם שמנת חמוצה ליד זה משגע.
לקרפלך בשר ניתן להגיש במרק צח רותח בו הם יתבשלו ויספגו מהנוזל
או כמו שציינתי לבשלם בנוזל עם שמן שהנוזל יתאדה והם יטוגנו בתחתית .
ואין כבושם הזה.
ביום שישי האחרון הכנתי ובישלתי במרק שלי – קונסומה צח וטעים .
בלי מילים כמה טעים .













