סוגת תקדם את קטגוריית הקטניות בישראל ומתכונים של השף יוסי שטרית

בעקבות הכרזת האו"ם על שנת 2016 כשנת הקטניות הבינלאומי, סוגת גאה להציג את קולקציית הקטניות לקהל הרחב עם מתכונים של השף יוסי שטרית

הידעתם שארגון האומות המאוחדות הכריז על שנת 2016 כעל שנת הקטניות בצעד יוצא דופן תודות לערכים התזונתיים הגבוהים של הקטניות !?

13680678_1159661997418722_6632764497705395077_n

במסגרת שיתוף הפעולה כתב השף יוסי שטרית מתכונים ייחודיים לעבודה עם קטניות עבור סוגת, שאותם תוכלו לקרוא בהמשך הכתבה, והדיאטנית אורית אופיר תיתן ייעוץ בכל הקשור לערכי הקטניות אשר יופיעו על גבי אריזות מוצרי הקטניות.

13726559_1159668180751437_6768074922604232796_n

לסוגת קולקציית קטניות רחבה המונה 14 מוצרים וביניהם:
שעועית לבנה, עדשים ירוקות, פול קטן, גרגירי חומוס, עדשים אדומות, אפונה, שעועית בובס, שעועית אדומה, שעועית צבעונית, פול, שעועית לבנה עדינה ושעועית שחורה. על כל האריזות יוטבע מיתוג חדש של שנת הקטניות ויונגש מידע בנוגע לערכים התזונתיים של כל קטניה.

13700142_1159668064084782_9138828788661729071_n
ג'יל גמון – מנכ"ל סוגת

ג'יל גמון מנכ"ל סוגת:
"אנו שמחים להיות החברה שמובילה את שוק הקטניות בישראל. לקטניות ערך תזונתי רב וחשוב לגוף האדם ואנו בסוגת מקפידים על תהליכי האיכות והטעם של חומרי הגלם שלנו כדי שהצרכנים יקבלו את הקטניות הטובות ביותר. אני סמוך ובטוח שכל סוגי קטניות יהפכו להיות חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי ".
 
הקטניות עולות לגדולה
מאת אורית אופיר, דיאטנית קלינית , נטורופתית ויועצת לחברת סוגת
13754252_1159666330751622_544257990590061565_n
אורית אופיר, דיאטנית קלינית , נטורופתית ויועצת לחברת סוגת

הקטניות עשירות במגוון ערכים תזונתיים, לרבות: חלבון, ברזל, סיבים תזונתיים, ויטמיני B ומגוון נוגדי חמצון. השילוב הייחודי בין חלבון לסיבים תזונתיים הופך את הקטניות למזון משביע לאורך זמן.
הקטניות עוזרות להגן מפני מחלות כרוניות:

  • סרטן – הקטניות נמנות על רשימת "המזונות שנלחמים בסרטן" של המכון האמריקאי לחקר הסרטן (AICR).
  • סוכרת – הקטניות אמנם מכילות לצד החלבון, גם כמות לא מבוטלת של פחמימות, אך מחקרים קליניים שנעשו בסוכרתיים ובאנשים בריאים מצאו כי הקטניות דווקא משפרות את איזון הסוכר.
  • מחלות לב וכלי דם – הסיבים התזונתיים שבקטניות מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בדם, ונוגדי החמצון מונעים את החמצון המסוכן של ה LDL ("הכולסטרול הרע"). לעומת זאת, הקטניות נטולות כולסטרול ודלות מאוד בשומן רווי – רכיבים המעלים סיכון לטרשת עורקים.

 
שילוב קטניות בארוחות
הקטניות יכולות להשתלב בכל אחת מארוחות היום, ולאו דווקא כתבשיל, אלא למשל: כממרחים בארוחת הבוקר, המבורגר עדשים בצהריים, תוספת מעשירה לסלט בארוחת ערב ואף כנשנוש כמו: גרגרי חומוס עם תבלינים אהובים).

13726793_1159663124085276_8683227019047546782_n

הקטניות יכולות גם להיכנס בדרכים מפתיעות ומזינות למתכונים החביבים על ילדים, למשל: פירה בשילוב עדשים כתומות ואפילו בראוניז משעועית שחורה!
משפחת הקטניות על כל חברותיה עשירה בחלבון, ברזל, סיבים תזונתיים, ויטמיני B ומגוון נוגדי חמצון.

13754174_1159661904085398_4760778170563498052_n

הנה כמה פרטים מעניינים על קטניות:  
חומוס
מוצאו בצפון הודו, אך תורבת במזרח התיכון כבר בסביבות 3000 לפנה"ס.
ממרח החומוס הינו עתיר סידן לא רק בזכות הטחינה, אלא גם הודות לגרגרי החומוס.
קיימת סברה שהממרח האהוב מופיע כבר בדברי בועז לרות בשם "חומץ" – "ואכלת מן הלחם וטבלת פיתך בחומץ " (רות, ב, יד). הרומן בין יושבי הארץ לגרגרים העגלגלים נמשך כמובן עד היום ומונצח במאכל הלאומי – הפלאפל.
עדשים
לעדשים זנים רבים ומוצאים מגוונים, ביניהם- אגן הים התיכון. העדשים מצטיינות במיוחד בתכולת הברזל שלהן: ב100 גרם עדשים מבושלות (חצי כוס) יש 3.3 מ"ג ברזל (פי 3 יותר מאשר ב100 גרם עוף).
שעועית מש
מפורסמת בעיקר בצורתה המונבטת- 'נבטים סיניים', אך כדאי מאוד להכירה גם כקטנית יבשה – ככזו היא עשירה יותר בחלבון, ברזל ואבץ. מוצאה בהודו, והיא עשירה במיוחד במינרל מגנזיום – המפורסם ביכולתו למנוע התכווצויות שרירים, והינו גם חיוני לבריאות העצם.
שעועית
גילוי אמריקה במאה ה-15 הביא גם לגילויה הקולינרי של השעועית בחצי הכדור המזרחי שם כבשה את לבה של אצולת אירופה. השעועית הלבנה עשירה במיוחד בסידן: ב 100 גרם שעועית לבנה מבושלת (חצי כוס) יש 90 מ"ג סידן (בדומה ל100 מ"ל חלב).
אפונה
מוצאה במזרח התיכון. האפונה היבשה עשירה יותר בחלבון מהאפונה הטרייה, ומצטיינת במיוחד כבסיס למרקים עשירים, כפי שגילו כבר ביוון העתיקה- שם באתונה, מרק אפונה נמכר כמאכל רחוב. היא מצטיינת בתכולת ויטמין B1 החיוני לפעילות תקינה של המוח.

13769345_1159683054083283_7842021563152429493_n

טיפים לשיפור עיכול ומניעת גזים:
ככל שהופכים את אכילת הקטניות להרגל, הגוף מסתגל לעיכולן והגזים הולכים ונעלמים. מומלץ להוסיפן לתפריט באופן הדרגתי, ולהתחיל עם הקטנות והקלות יותר לעיכול, כגון עדשים.
השרייה – קטניות גדולות כמו שעועית וחומוס יש להשרות לפחות 12 שעות, במהלכן יש להחליף את המים לפחות פעם אחת.
עדשים רצוי להשרות לפחות חצי שעה. ההשריה מקצרת את זמן הבישול, ומעלה את הערך תזונתי של הקיטנית.
מומלץ לתבל בתבלינים מפיגי גזים כמו: שומר, אניס , כמון, קינמון, ג'ינג'ר וקימל.

13707546_1159663190751936_1851569015952390456_n
שף יוסי שטרית

המתכונים באדיבותו של השף יוסי שטרית לסוגת

13707699_1159662134085375_6212850964498963488_n

קרקר דגנים וקטניות
מצרכים:
6 ביצים
300 גר' מים
70 גר' סוכר
40 גר' מלח גס
1.3 ק"ג קמח
30 גר' פפריקה
15 גר' אבקת אפייה
20 גר' זרעי שומר
5 גר' צ'ילי יבש (שאטה)
20 גר' כוסברה יבשה
200 גר' שעועית לבנה מבושלת
150 גר' קינואה אדומה מבושלת
200 גר' גרגירי חומוס מבושל

13770519_1159662180752037_1386415474764834132_n

הוראות הכנה:

    • ללוש הכל יחד במלוש עד קבלת בצק הומוגני ורך, לניילן ולהכניס למקרר לפחות לשעה.
    • לרדד (במכונת פסטה) לעלה דק בעובי 2 מ"מ
    • להניח על תבנית אפייה להבריש בשמן זית ולפזר מלח גס
    • לאפות 180 מעלות 8-10 דק
    • לשבור ולאחסן במקום יבש

מסבחה של שעועית לבנה עם דגים ובצלים באדיבות השף יוסי שטרית לסוגת צילום ר
מסבחה של שעועית לבנה עם דגים ובצלים – צילום יח"צ

מסבחה של שעועית לבנה עם דגים ובצלים
מצרכים:
קרם שעועית
1/2 ק"ג שעועית לבנה מושרת לילה במים
250 גר' שמנת מתוקה
1/4 כוס שמן זית
מיץ לימון מלימון אחד
3 שיני שום קצוצים
מלח, פלפל לבן לפי הטעם
לבשל שעועית כ40 דק עד ריכוך ולטחון עם שאר המרכיבים

13718515_1159679090750346_324100519445106277_n

"מעורב" דגים:
1.5 בצלים לבנים פרוסים דק
חופן שעועית מנומרת מבושלת
1 פלפל חריף פרוס דק
חופן כוסברה קצוצה
200 גר' קוביות דג לבן ללא עור (דניס, מוסר ים, לברק…)
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה
1/4 כפית כורכום
מלח
4 כפות שמן

13769404_1159630397421882_5471738187993249832_n

הוראות הכנה:

  • במחבת רחבה משחימים את הבצל עם מעט שמן זית, מוסיפים את הדגים ומטגנים כ3-4 דקות
  • מתבלים בתבלינים, מורידים מהאש ומוסיפים את שאר המרכיבים

*הגשה: צלחת שטוחה מורחים את קרם השעועית (כמו חומוס) במרכז מניחים את תערובת הדגים, מקשטים מעל עם עלי כוסברה

13686762_1159632130755042_6507426234628953333_n
ממרח אפונה יבשה עם שמן זית

ממרח אפונה יבשה ושמן זית
מצרכים:
300 גר' אפונה יבשה מושרת
4 שיני שום פרוס
חופן גדול של כרישה פרוסה דק
מלח
1/2 כף נענע יבשה
*ניתן להוסיף גם פלפל חריף

13686520_1159631087421813_3097318465897481462_n

הוראות הכנה:

  • לבשל את האפונה כ-40 דק' עד ריכוך
  • בסיר רחב לטגן את הכרישה עם מעט שמן זית, להוסיף שום, לאחר כ-5 דק להנמיך את האש ולהוסיף את האפונה המבושלת
  • לערבב טוב כ2 דק'
  • לתבל במלח ולהוסיף את כל שאר המרכיבים
  • לטחון לממרח חלק – מומלץ להוסיף מעט ממי הבישול בטחינה

סלט שעועית בובס עם פלפלים חריפים לבנה ורוקט באדיבות

סלט שעועית בובס עם פלפלים חריפים, לבנה ועלי רוקט קצוצים – צילום יח"צ

סלט שעועית בובס עם פלפלים חריפים, לבנה ורוקט
מצרכים:
1/2 ק"ג שעועית בובס יבשה
לרוטב:
1 שן שום קלופה
קורט מלח
1 כף זרעי כוסברה קלויים
1 פלפל ירוק חריף טרי
מיץ מ-1/2 לימון
2 כפות שמן זית
חופן עלי כוסברה
להגשה:
2 צרורות עלי רוקט טריים
200 גרם לבנה
קורט מלח
כף שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון

13680784_1159631974088391_3129836577650592820_n

הוראות הכנה:

  • משרים את השעועית היבשה בשפע מים למשך 12 שעות. מדי פעם אפשר להחליף את המים.
  • מבשלים את השעועית כשעה-שעה וחצי על אש קטנה עד ריכוך. מסננים את המים, ומניחים בצד עד צינון.
  • בינתיים, מכינים את הרוטב בעלי ומכתש (או מעבד מזון בפולסים קצובים): מתחילים לכתוש שן שום, מלח וזרעי כוסברה. לאחר שכותשים היטב, מוסיפים את עלי הכוסברה, הצ'ילי, שמן הזית ומיץ הלימון, וממשיכים לכתוש היטב.
  • מעבירים את הרוטב לקערת ערבוב, ומוסיפים פנימה את השעועית המבושלת.
  • קוצצים את עלי הרוקט דק-דק לרצועות.
  • מורחים את הלבנה בצלחת רחבה. עליה מניחים את השעועית המתובלת ומעליה מניחים את הרוקט הקצוץ.
  • לפני ההגשה, מתבלים מלמעלה במלח, שמן זית ומיץ לימון.

13754315_1159663300751925_929315844832209954_n

ערכה וצילמה: נדיה היבא