לביבה של סבתא הדסה

סופגנייה או לביבה?
אצלי אין תחרות.
תמיד לביבות (או לטקס, כמו שסבתא הייתה אומרת)

לביבה חמה ומתוקה, לכבוד החנוכה


 564451832001

סופגנייה או לביבה?
אצלי אין תחרות.
תמיד לביבות (או לטקס, כמו שסבתא הייתה אומרת)

לביבות היו הדבר הראשון שלמדתי לבשל בעצמי.

הסבתא שלי לימדה אותי להכין את הלטקס (ככה סבתא קראה להן)  הכי טעים בעולם.

סבתא שלי (הדסה, בשמה העברי) שגדלה ללא אימא מגיל 4, עלתה לארץ בכוחות עצמה במכבייה הראשונה (1932), עת  שערי הארץ היו נעולים בפני עלייה, אבל סבתא מצאה דרך, ונרשמה כשחיינית לתחרויות המכבייה הראשונה בארץ ישראל. 
היא רכשה כרטיס הלוך ושוב, והגיעה לבדה מבודפשט הונגריה לארץ, כאן מיד לאחר הגעתה, מכרה את הכרטיס 'ושוב' שלה והשתקעה בארץ. 
היא עבדה במשקיי בית אצל נשים שונות בישוב העברי של ארץ ישראל ואצלן למדה את דרכיה במטבח.

כשהייתי בת 6 או 7 נסעתי אליה לחופשה בבת-ים. 

ומה עושים אצל סבתא? 
– ראשית-פושטים על ארון הבגדים הגדול ומתחפשים ועושים מופעים.
(פלא שהלכתי ללמוד תואר בתיאטרון?) 
– יורדים לטייל עם הכלב, שאצלי בבית לא הרשו לי לגדל (לאימי יש פוביה מכלבים).
– ו…אכלנו את האוכל הטעים של סבתא.

צהרים אחד, השתעממתי, וסבתא החליטה להכין  איתי ארוחת צהרים, תוך שהיא מכריזה, במבטא הונגרי כבוד' "בואי אני אלמד אותך להכין לטקס".

אז הכנו לנו לטקס, שהיו טעימים שאין דברים כאלה.

מאז למדתי להכין ולבשל מלא דברים, ואני די טובה בזה, מתכונים שונים ומשונים שהכנתי נכתבו בפתקים בדפים במחברות ובטבלטים, אבל מתכון אחד לא הייתי צריכה לרשום, אני זוכרת אותו בעל-פה עד היום.

להלן המתכון ללטקס של סבתא הדסה.

מצרכים:
* 4  תפוחי אדמה
* 1 בצל

* 2 ביצים

* 2 כפות קמח
*    מלח
*    פלפל שחור.

אופן ההכנה:
קולפים את התפו"א, ואת הבצל.
מגרדים על פומפייה.
סוחטים היטב על מנת (להוצאת  הנוזלים).
מוסיפים את הביצים ומערבבים.
מוסיפים את הקמח בהדרגה (לפעמים לא צריך את כל הכמות)
מוסיפים מלח ופלפל, ומערבבים.

מחממים מחבת עם שמן עמוק.
וכשהשמן רותח מלבבים לביבות ומטגנים.

מוציאים, סופגים את השמן בנייר סופג ואוכלים (בלי נקיפות מצפון) בתיאבון.

20161227_204652_HDR-2_resized

חג שמח סבתא, אוכלת לטקס לחייך.

חג של אור וניסים לכולנו.

לי-את הלר
אז שלום לכולם, אני לי-את (הלר) אני כבר די גדולה, והנה, גם אני כאן, כותבת בבלוג משלי, ומלהגת על דברים שמעניינים, נוגעים, ומזיזים לי. בחיי המקצועיים אני מתפרנסת מתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. תחומי עניין, בגדול – תרבות: - ספרים – על חוויות הקריאה שלי מן הסתם אכתוב בהמשך. - תיאטרון, אבל טוב (אני בוגרת של החוג לתאטרון של אוניברסיטת ת"א, במגמת בימוי). - קולנוע, אחרת לא יכולתי לעבוד במקצוע המופרע הזה שלי. - אמנות - וכל מה שיבוא לי. בפייסבוק אפשר למצוא אותי: @li-at heller