אם חושבים על גוף האדם כעל מכונה מורכבת ומופלאה, כלי הדם הם הצינורות דרכם מובל הנוזל המזין את המכונה בחומרים שהיא זקוקה להם. איברי הגוף זקוקים לחמצן ומזון אותם נושא הדם דרך הצינורות הגמישים שהם כלי הדם. חשבו על צינורות המים בבית – צינורות אלו עלולים להיפגם ולהישחק כאשר לחץ המים בצינורות עולה. למה בעצם מתכוונים כאשר אומרים לחץ דם? מה משפיע עליו ואיך תזונה מעורבת בכל זה?
מה זה לחץ דם?
הדם זורם בצינורות הגוף, הלא הם כלי הדם. משאבת הלב דוחפת את הדם בצינורות והיא עובדת בפולסים: דחיפה, מנוחה, דחיפה, מנוחה. לחץ הדם הוא הלחץ שמופעל על דפנות כלי הדם מבפנים, על ידי הדם עצמו. כיוון שהלב עובד לסירוגין, מקובל למדוד שני מדדים בלחץ הדם: הלחץ המופעל על הדפנות בזמן שהלב פועם ודוחף את הדם בצינור והוא נקרא הלחץ הסיסטולי, והלחץ על הדפנות בזמן שהלב נח – הלחץ הדיאסטולי. את לחץ הדם מקובל למדוד ביחידות של מילימטר כספית.
מה יכול להשפיע על לחץ הדם?
ישנם כמה גורמים המשפיעים על לחץ בצינורות בכלל, ועל כלי הדם בפרט:
- כמות הנוזלים מוזרמים בצינור (נפח הדם) – מערכת הדם היא מערכת סגורה. ככל שכמות הדם עולה, כך הלחץ על כלי הדם עולה. כאן, ההבדל יורגש הן בלחץ הסיסטולי בעת פעימה, וגם בלחץ הדיאסטולי בעת מנוחת הלב.
- צמיגות הנוזלים המוזרמים – נוזלים יכולים להיות דלילים או סמיכים. ככל שהדם צמיגי וסמיך יותר, כך יידרש לחץ רב יותר כדי שיעבור בכלי הדם.
- עוצמת הדחיפה של הלב – ככל שהלב דוחף את הדם בעוצמה גבוהה יותר, כך יעלה לחץ הדם. במקרה זה בעיקר הלחץ הסיסטולי, הלחץ המופעל בזמן פעימה.
- היקף הצינור – ככל שהצינור רחב יותר כך הנוזל ינוע בו ביתר קלות. כאשר מצרים את הצינור, הלחץ עולה. גם בכלי הדם אם חלה היצרות בכלי הדם – לחץ הדם יעלה.
גיל, תורשה, לחץ, סביבה ותזונה
כל המצבים המתוארים הללו יכולים להשפיע על לחץ הדם. גיל, למשל, הוא אחד הגורמים המשמעותיים בהשפעה על לחץ הדם. לדוגמה, אם משווים בין חתכי גיל שונים רואים כי בקרב נשים למשל כ-14% סובלות מלחץ דם גבוה (לחץ דם העולה על 140/90) בגילאים 25-64, כ-42% בין הגילאים 55-64 וכ-61% מעל לגיל 65.
גיל אינו גורם מפתיע. עם השנים מצטברים משקעים על דפנות כלי הדם אשר מצרים אותם. המשקעים המצטברים על כלי הדם הם לרב שומניים – כאשר הדם מכיל פחות מהחומרים המצטברים על דפנות כלי הדם, כך הצטברות אותם חומרים תקטן.
תורשה משחקת תפקיד חשוב גם היא כאחד מהגורמים ללחץ דם גבוה, כמו גם לחץ וסטרס. בזמן לחץ, הגוף משדר אותות מצוקה הגורמים ללב לעבוד קשה יותר כדי להכין את הגוף למצב של לחימה או בריחה. כאשר הלב עובד קשה יותר – לחץ הדם עולה. ישנם גורמים סביבתיים המשפיעים על עוצמת פעימות הלב ואחד החשובים בהם הוא התזונה – מה אנחנו אוכלים.
מאכלים שמעלים לחץ דם
כשצריכת המלח היא גבוהה הדם סופח נוזלים מסביבתו. כאשר זה קורה – נפח הדם עולה ואיתו לחץ הדם. מלח חיוני לתפקוד תקין של הגוף, אולם הכמויות שאנו צורכים הן לרב גבוהות בהרבה מהדרוש לגופנו כיוון שמזונות מעובדים מכילים מלח רב.
גם קפאין מעלה לחץ דם. כאן ההשפעה היא שונה: הוא גורם להיצרות של כלי הדם. ישנם חומרים אחרים המשפיעים על עלייה בלחץ הדם, דוגמת אלכוהול, כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות ושומנים רווים המצטברים על דפנות כלי הדם.
איך מורידים לחץ דם?
כאשר לחץ הדם גבוה במיוחד (לחץ דם 150/90 ומעלה) יש להוריד אותו באמצעים תרופתיים. ניתן להוריד לחץ דם גם באמצעות תזונה ושמירה על אורח חיים בריא – פעיל ורגוע.
לאומגה 3 יש השפעה מטיבה על לחץ הדם בכך שהוא מונע הצטברות שומנים על כלי הדם. אומגה 3 ניתן למצוא בדגים, ובעיקר בדגים שחיים במים קרים. אשלגן מתחרה עם הנתרן שבמלח ועוזר בוויסות לחץ הדם. אשלגן נמצא בבנות, אבוקדו, תפוחי אדמה, עגבניות וקקאו לדוגמה. גם מגנזיום וסידן שעוזרים בהיצרות והרפיית כלי הדם נחוצים. מגנזיום נמצא בעיקר בגרעינים ואגוזים ואילו סידן נמצא למכביר במוצרי חלב. נמצא מתאם גבוה גם בין מידת ההשמנה ולחץ הדם – לכן גם ירידה במשקל תורמת להורדת לחץ הדם.
לחץ דם גבוה הוא מסוכן. אפשר וצריך לנקוט בפעולות מונעות ומתקנות על מנת לדאוג לכך שהוא יישאר בגדר הנורמלי כדי למנוע נזק משמעותי בטווח הארוך והקצר.












