מס' ימים מתחילת המסע: 1
מס' ימים עד לסיום: 29
מס' מתכון: 1+2/30
לפני שנתחיל: (כמה דברים חשובים לפני שנצא למסע ביחד)
1. צאו מנקודת הנחה שהכל קל (או כמו שאמא שלי אוהבת להגיד- "כללללל זה ורק שעה עמדתי במטבח") קל, פשוט, מהיר וטעים. ומה שלא קל- גם קל. תבואו בגישה קלילה גם למתכון שנראה לכם הכי מסובך שיכול להיות. לא יצא? תנסו שוב. גם רוביק לא בנה את כל הכיכרות בבאר שבע ביום אחד, דברים לוקחים זמן.
2. פריטי מידע חשובים עליי- (אם אנחנו הולכים לבלות את החודש הקרוב ביחד כדאי שנכיר) אני לא אוהבת אפרסמונים וקלמנטינות (בעיקר קלמטינה- מי המציא את הפרי הלא חברתי עם הריח המוזר שפותחים אותו ת-מ-י-ד בחללים סגורים?!?) לכן לא תראו את שני המרכיבים הללו באף מתכון שלי. ודבר אחרון ומאוד חשוב. אני לא מתחברת למיונז (למעט מתכון אחד מיוחד וקרוב לליבי, שיפורסם בהמשך החודש).
3. לא רק אמא יכולה לבשל, ובמקרים מסוימים לא רק אבא יכול לבשל —אבא, הספגטי בולונז שלך חבל על הזמן…תעשה אותו רק יותר מפעם בעשור, כולנו יכולים. וזה אפילו כיף. כנסו למטבח!
החודש נפתח היום, ערב צאת החג, חגיגות המימונה! חוץ מלדעת לעשות קולולולולולולולו (אפילו די טוב כך אומרים) הקשר ביני לבין המימונה הוא די מקרי.
הפגישה הראשונה שלי עם המימונה הייתה בבית של חברת ילדות בישוב בו גדלתי. תמיד היה משהו מאוד שמח במימונה.
צבעים. ריחות, טעמים. שמחה. הכל נורא שמח תמיד, ונורא טעים. ויש הרבה קולולולולולולו.
אחד התפקידים שלי בשירות בצה"ל היה משק"ית חינוך במגב. שירתתי באזור יהודה ושומרון. סגל חינוך מגב היה בית חם עבורי במשך כל השירות, ואפילו עד היום. כל שנה מאז, פעם בשנה, ערב המימונה, אנחנו נפגשים כולם אצל אילנה, שהייתה קצינת חינוך מגב ראשית. זאת תמיד הזדמנות לראות את כל החברים מפעם, קבוע. לא מבריזים. השולחן אצלה תמיד מלא בכל טוב שאתה לא יודע מאיפה להתחיל לאכול.
השנה זו השנה הראשונה לצערי, שאני לא יכולה להגיע. אז החלטתי בתור התחלה של הבלוג, להקדיש את המתכון הראשון לכל החברים שלי שנמצאים עכשיו אצל אילנה, חוגגים וטועמים.
ריבת בצל מיוחדת במינה:
מתכון מקורי מכאן, עם שינויים קלים שלי. לי היה יצאה קצת "בלסמית" מידי. ממליצה להוריד מהכמות של השלוש כפות.
מרכיבים:
– ארבעה בצלים סגולים חתוכים לחצי ואז לטבעות
-כוס יין אדום
-כוס סוכר חום ככה
– שלוש כפות חומץ בלסמי (אבל זה למי שאוהב מאוד טעם של בלסמי, אפשר להוריד כף אם פחות אוהבים)
– שתי כפות שמן לטיגון
אז מה עושים?!
1. מטגנים את הבצל במחבת, עד שהוא מבריק, זה לוקח משהו כמו ארבע חמש דקות
2. מוסיפים את היין, חומץ בלסמי והסוכר חום ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב.
3. מנמיכים את האש לאש קטנה, ומבשלים בין חצי שעה לשעה (לי זה לקח 45 דקות), כאשר כל מספר דקות מערבבים כדי שהריבה לא תישרף. ממשיכים עד שמרבית הנוזלים התאדו. זה אמור להיראות כך:
מצננים. שומרים במקרר בכלי אטום.
4.אני אוכלת את הריבה כמעט עם כל דבר. אבל למקפידים שבינכם: היא מתאימה לפטה כבד או חתיכת בשר טוב, על לחם, ואפילו לחביתה.
מתכון שני: מופלטה מרוקאית
אז היום היה יום ארוך ומלא בבישולים.. אחרי שהכנתי בצהריים את הריבת בצל, נסעתי לפנימייה שאני עושה בה את ההכשרה המעשית מהלימודים, קרי את החוג של התרפיה באפייה והתחלתי להכין את הארבעים מופלטות הראשונות של היום יחד עם הנערים
יש משהו בתרפיה באפייה שגורם לי אושר כל פעם מחדש. העבודה עם הנערים מרגשת, ומאתגרת. ואני אוהבת אותם.
אחרי הפנימייה המשכתי למימונה אלטרנטיבית שחברתי הטובה מעין לצקו אירגה. אז זאת לא הייתה בדיוק מימונה אסלית, והיה רק את המופלטה שהכנו לאכול, אבל היה אושר גדול. (התחלנו נגלה ראשונה אצל מעין בארבעים מופלטות, והמשכנו בעוד שלושים…)
מופלטה היא לא רק למימונה!
מוטו: אם זה טעים, אני אוכלת את זה יותר מפעם אחת בשנה!!!
שום מימונה לא שלמה, בלי מופלטה. אחחחח, מופלטה. מי שלא טעם מופלטה מימיו- לא יודע טעם החיים מהו.
מרכיבים: (בערך 40 מופלטות)
– קילו קמח
– 2.5 עד 3 כוסות מים.
– כפית גדושה מלח
– 1 כוס שמן (לפחות)
– להגשה: חמאה ודבש
אז מה עושים?
1. מערבבים בקערה גדולה קמח ומלח.
2. מתחילים להוסיף לאט לאט את המים ולשים את הבצק תוך כדי, במשך מספר דקות, עד שהבצק נעים ונוח לעבודה ולא דביק.
3. חותכים עיגולים מהבצק בגודל שהוא בין כדור פינג פונג לכדור טניס. טובלים כל כדור בקערה עם שמן ומניחים לנוח בערך לעשרים דקות. לאחר מכן, מחממים מחבת על חום בינוני.
4. משמנים משטח עבודה, לוקחים כדור אחד ועם האצבעות מתחילים לשטח לעיגול דק בצורת מופלטה.
5. שמים מופלטה אחת על המחבת, כשהיא זהובה קלות הופכים אותה, ומיד מניחים על העליון (שעכשיו מולנו) את המופלטה הבאה. הופכים בשנים, ושוב, על הצד העליון, מניחים את המופלטה הבאה, הופכים שוב… ממשיכים ככה בערך עם עשר מופלטות ( בעצם תהיה לנו ערמה של עשר מופלטות, שרק צד אחד שלהן נוגע באש, והצד השני מתבשל מהחום של שאר המופלטות).
6. מגישים לאורחים חם חם, עם קערה של חמאה, ודבש.
בתאבון!
ניפגש מחר, אני מקווה, עם מתכון חורפי מיוחד שמזכיר לי את הבית.
(רגע לפני שהקור עוזב אותנו סופית…)
שאו ברכה
נעמיש

















