בעיר נצרת ניתן למצוא מגוון רחב של נקודות חן קולינריות. על כמה מהן אני רוצה לספר לכם כאן. ריח של קפה שאך נקלה בחנויות הקפה העתיקות, מאפים מסורתיים בחנויות מתוקים, טחינה וחלבה מקומיים מכל הסוגים והמינים, כל אלה גורמים לבטן לקרקר.
במסגרת סיור בנצרת עליו ניתן לקרוא כאן, הגענו לשוק נצרת, שוק שהוא חגיגה של צבעים וריחות ואטרקציה קולינרית והיסטורית.
אין מצב שתצאו מהשוק של נצרת בידיים ריקות. אפשר למצוא בשוק חנויות קפה ותיקות המזמינות פנימה עם ריח הקפה הקלוי במקום, מגוון חנויות תבלינים וצמחי המרפא, שלל מוצרי סדקית, מבחר אינסופי של בגדים, כלי מטבח וצעצועי ילדים, חנויות ממתקים, וכמובן פירות וירקות.




אנחנו קנינו קצת פירות לסוף שבוע וגם קופסת זיתים (20 ש"ח לקופסא של קילו).

הריח החזק של הקפה בשוק משך אותנו פנימה אל קפה פאהום.

בחנות הקפה הותיקה ביותר בשוק, השייכת לאימפריית התבלינים והקפה של משפחת פאהום, ניתן לרכוש סוגים שונים של קפה ותוספיו במחירים כדאיים. בחנות "קפה פאהום", מוכר עזמי פאהום קפה בעיקר מזנים שגדלים ביבשת אמריקה, בהם מקוסטה ריקה וקולומביה ועוד תבלינים מוכרים ומיוחדים.



כך, מחיר 200 גרם קפה איכותי עם הל שנטחן במקום, מול עיני הלקוח, הוא 10 שקלים בלבד!



קפה פאהום – שוק העיר העתיקה בנצרת כתובת: 6113/7
"תקני לילדים משהו מתוק"..הפציר בי איש חביב בחנות התבלינים אבו אלג'אבר, בסמוך לעיר העתיקה ולשוק נצרת. מעבר למגוון גדול של מתוקים (הילדים הרגישו כמו בממלכת "עמי ותמי"), ניתן למצוא בחנות תבלינים, קטניות, פיצוחים, טחינה, חלווה, מוצרי קפה ותה ובקיצור חגיגה של טעמים, ריחות וצבעים, במחירים זולים יחסית. לדוגמא: 1 ק"ג טחינה גולמית אלארז ב20 ש"ח, שיבולת שועל ב-6 ש"ח לקילו, עדשים ירוקות ב-10 ש"ח לקילו ועוד.
אבו אלג'אבר, נצרת 04-6576814 בסמוך לעיר העתיקה ושוק נצרת.
אחרי סיור בשוק נצרת , אפשר לקפוץ ל"הר הקפיצה", המקום ממנו, לפי המסורת הנוצרית, ניסו אנשי העיר להשליך את ישו אל מותו. אבל, ישו הגיבור, חמק למטה אל הואדי בקפיצה לכיוון עמק יזרעאל ונמלט מידיהם.
התצפית על ההר מציעה מבט פנורמי של 360 מעלות על אזור הצפון, מעמק יזרעאל ועד החרמון.
האוויר הצח והנוף המהפנט עשה לנו חשק למשהו מתוק, ואז קפצנו למפעל "בית חרושת נצרת" או בשמו השני נקרא "חלבה נצרת" הנמצא במרחק נסיעה של כמה דקות מהר הקפיצה.


במפעל "חלבה נצרת" , שהוקם בשנת 1980, פגשתי את בילאל נאסר, דור רביעי בעסק המשפחתי המייצר טחינה וחלבה מחומרים טבעיים ובשיטה המסורתית.
בשעות הבוקר ובתאום מראש, אפשר להגיע לסיור ולצפות בתהליך ייצור החלבה החל מתהליך ניקוי השומשום ועד הוספת הטעמים ההופך את החלבה לטעימה כל כך.

באוקטובר 2009 שברו במפעל חלבה נצרת את שיא גינס כאשר ייצרו את תבנית החלבה הגדולה והארוכה בעולם במשקל 3,811 ק"ג ובאורך 206 מטר.
את התמונה המתעדת את אירוע השיא ניתן למצוא במקום מכובד במפעל:


במפעל מייצרים מספר סוגים של חלבה: חלבה טבעית, עשויה שומשום נטורל, חלבה בטעמים של שוקולד-וניל, פיסטוק, חלבה שערות וגם חלווה ללא סוכר.
מעניין לציין כי מוצרי המפעל כשרים בהשגחת הבד"ץ.

חלבה נצרת, רחוב 4011/23 שכונה מזרחית, נצרת.
ממשיכים כמה מטרים קדימה אל לממלכת המתוקים, קונדיטוריית "ממתקי ידידות" حلويات الصداقة , אלסדאקה.


מדובר בקונדיטוריה המייצרת ממתקים ומאפים ברמה גבוהה מאוד :הכנאפה והבקלאוות במקום טעימות להפליא.


המקום נוסד בשנת 1975 ע"י סולימאן סלאח, אביו של עימאד סלאח, הבעלים הנוכחי, אשר התחיל בתור חנות קטנה ולאחר מכן התרחב למפעל ייצור.


נכנסתי עם ילדיי למטבח ונחשפנו לשיטות ההכנה ולמיומנות ידיהם של עובדי המקום. הכל כל כך צבעוני ויפה, וכמובן מחומרים טריים.ראינו וטעמנו!


בממתקי ידידות מייצרים כנאפה גבינת עזים המשולבת בגבינת חלב בקר, מה שמעניק לגבינה עומק וטעמים עשירים.

ממתקי ידידות. נצרת, נמסאווי 4000/3, שכונה מזרחית, צמוד לקריית הממשלה
בצמוד למפעל "חלבה נצרת" וחנות הממתקים "ממתקי ידידות", שוכן מפעל הקרמיקה של משפחת סעיד מוסמאר, אשר הוקם בשנת 1919.




בשנת 1950, לאחר שלמד בגרמניה את מקצוע הקרמיקה, פתח סעיד את המפעל, בו בני משפחה מארחים קבוצות ומשפחות לסדנאות יצירה וחוגים שונים.




כמו כן, כחלק מהפעילות, מלבישים את המשתתפים בתלבושת מסורתית.

בלב העיר העתיקה של נצרת, נמצאת טחנת הגליל אלבאבור אשר מאחוריה בתוכה סיפור היסטורי מעניין.

טחנת הגליל נוסדה לפני 120 שנים ע"י גרמני בשם וויכנר ונתנה שירות טחינה ואחסון לאיכרי האזור. עם סיום השלטון התורכי, חזרו הגרמנים לארצם, והאנגלים שלטו בארץ. בתקופה זו שכר הסבא ג'רג'ורה קנאזע את המקום בו נמצאת הטחנה, והתחיל לייבא מטחנות מודרניות ממדינות אירופה. לאחר מותו, בנו איליא לקח על עצמו את כל האחריות על פעילותה של הטחנה – המטחנות עברו לפעול מאדים – לדיזל ומאוחר יותר עברו למנוע חשמלי. היום, ג'רג'ורה וטוני נכדיו ממשיכים במסורת ומנהלים את התחנה.


בתמונה טוני קנאזע (משמאל) עם המדריך שלנו חליל חדאד
בטחנה שישה חדרים עתיקים מוקפים בשתי חצרות. החצר שימשה את בעלי החיים שהגיעו עם הקונים, שם קשרו אותם ובעודם ממתינים לבעליהם – הרוו את צימאונם בבאר הממוקמת בחצר.
חלק מהפריטים מאותה תקופה עדיין מקשטים את המקום.



כבר מהרחוב ניתן להריח את המגוון הרחב של התבלינים הנטחנים במקום. בטחנת הגליל "אלבאבור" ניתן למצוא יותר מ-1000 סוגים של מוצרים השייכים לקטגוריות שונות: קפה לסוגיהם והל, תבלינים שונים, עשבים, שמנים, דגנים וקטניות/זעתר בלדי מוכן, פירות מיובשים, קטורת לסוגיהם, פיצוחים וכמובן מגוון רחב של ממתקים לילדים.

טחנת הגליל "אלבאבור", נצרת,בכניסה לשוק הישן מכיוון המעיין.
אקורד הסיום לסיור המהנה הייתה מסעדת תשרין הנהדרת, בה אכלנו ארוחת ערב, עליה ניתן לקרוא כאן.


ביקרנו רק בחלק קטן מהאטרקציות הקולינריות בנצרת ונשארנו עם טעם של עוד.. נצרת היא עיר קולינרית מרתקת המציעה למבקריה את מיטב המטעמים של המטבח הערבי המסורתי לצד אוכל מודרני ועדכני. הכנסת האורחים של תושבי העיר לצד המקומות בהם אפשר לטעום אוכל אותנטי וטעים במיוחד יוצרים שילוב שקשה לעמוד בפניו.











