קוראים לזה נפיחות בבטן. אבל לומר את האמת זה גזים שמטיילים לנו בגוף, במערכת העיכול. למזלנו הם ימצאו את דרכם החוצה מהגוף דרך שיהוק או דרך מעבר המעי. ולא יעזור כמה יגידו לנו שזה טבעי – זה ממש לא נעים.
אין צורך לטייח
זה קורה לכולנו. זה לא נעים, לרוב זה גם מכביד ואפילו מביך. יש לנו תחושת מלאות, הגזים עושים שמות במערכת העיכול שלנו והבטן תפוחה כמו בלון. בחשש רב עליתי על המשקל וכך גיליתי – שבטן גדולה לא בהכרח נובעת מהשמנה, כי העובדה היא שלא עליתי גרם. בעצם נפיחות בבטן היא השם הנפוץ לגזים במערכת העיכול שלנו, שמחפשים את דרכם החוצה.
הבעיה היא שעוד לפני שאנחנו מחפשים את הסיבה אנחנו מחפשים אחר דרכים להסתיר. נביט בעיניים כלות על החולצה הצמודה ונלבש את זו הרחבה, נבחר היום את המכנסיים הנוחים, נעוות את הפנים מכאב ונתרץ באלף תירוצים למה לא נצטרף היום עם כולם לחוף הים. אבל אם נניח לרגע קט בצד את האסתטיקה – בטן נפוחה לרוב מלווה באי-נוחות עזה ויכולות לה גם להיות השלכות רפואיות – זו בעצם הזדמנות בשבילנו לבדוק מה אנחנו עושים לא בסדר.
למה זה קורה
ראשית חשוב לומר – זה קורה לכולם. זה יכול לקרות בגלל מצב פיזיולוגי, תרופות, משקאות מוגזים, או בעקבות אכילת מזון. הבעיה היא שהרבה סוגי מזונות או משקאות גורמים לבלגן הזה בבטן, חלקם אפילו מזונות ממש בריאים, מומלצים או כאלה שעשירים בסיבים תזונתיים.
קחו ירקות כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, פלפל, צנון, צנונית ואפילו עלי בייבי בכמות גדולה – וקבלו בטן נפוחה. קחו קטניות כמו – שעועית, עדשים, חומוס, פול, סויה ומוצריו – וקבלו אוויר בבטן. קחו לחם או פסטה – גם באלה יש אנשים שמדווחים על תחושת נפיחות ומלאות. ככל שנתאמץ להפחית בסוכר, לשמור על הפיגורה, ונלגום משקה דייאט או ממתיקים מלאכותיים בקפה, גם אלה עלולים לנפח לנו את הבטן. אליה וקוץ בה. לא מדובר כאן בבעיה באכילת פחמימות או בהמלצה להימנע לחלוטין מקמח. יש הגורסים שהם חשים נפיחות לאחר אכילה של מזון המכיל שמרים ולכן לחם ללא שמרים יכול להיות פתרון עבורם. אחרים אולי פשוט מגזימים בכמות הפסטה שהם אוכלים ולכן עדיף להקטין כמויות או לצרוך אטריות על בסיס קמח תירס, כוסמת או שעועית, רק לא קמח חיטה. דווקא אלה הבריאים, אותם רכיבים שאומרים לנו שחשוב שיהיו בתפריט שלנו, כמו דגנים, קטניות, ירקות דווקא הם מעכירים את השמחה בבטן. ואפילו הפירות, שהרי הסוכר שלהם תוסס לנו בבטן.
יש גם מצבים פיזיולוגים שתורמים לנפיחות הבטנית כמו מעי רגיז, דלקות, חיידקים או מחלות מעיים. לפעמים, במצב של וירוס בקיבה וצריכת אנטיביוטיקה, מאות החיידקים הטובים במערכת העיכול שלנו נפגעים, לעומתם מתרבים אלה הלא טובים ומייצרים גזים שגורמים לתחושת נפיחות בבטן. גם לחץ נפשי, סטרס ושינויים הורמונאליים משפיעים על המעיים שלנו ותורמים לבטן תפוחה וזו לא השמנה כמובן. במקרה כזה פשוט מחכים שיעברו השינויים.
איך יוצאים מזה
אכן, יש לא מעט גורמים לבטן נפוחה, אך למזלנו יש גם לא מעט שיטות לשטח אותה חזרה לגודלה המקורי. לשיטה האהובה עליי אני קוראת גם וגם וגם. גם ממעטים במזון שגורם לתסיסה, גם שותים הרבה מים בלגימות קטנות וגם נעזרים בתוספי תזונה. גם, אם יש לכם סבלנות, אפשר לנסות להוריד כל פעם מזון מסוג מסוים ולבדוק את התוצאה. יש כאלה שבישול ארוך יכול לסייע ולגרום להם הקלה. אם אתם רגישים ללקטוז – מוצרי חלב של כבשים ועיזים יהיו קלים יותר לעיכול. בכלל מוצרים פרוביוטיים מומלצים יותר. ותמיד ישנה עזרה טיפולית ממוצרים טבעיים ששווה לנסות. מה שברור הוא, שכשיש אי נוחות בבטן זו קריאה לעשות שינוי תזונתי, צריך גם לוותר על סעודות גדולות וכבדות כדי להקל על הכאב ולהרחיק את תחושת אי הנוחות.
ועצות אקספרס למקרה שבמצב הזה תרצי להשחיל על עצמך את השמלה האדומה הצמודה: לגימות של מים עם לימון ונענע. ג'ינג'ר בכוס התה, בכוס המים או בשיק. תרד מסייע כי יש בו סיבים פרוביוטיים, ואספרגוס ידוע כסופח נוזלים.
נפיחות בטנית היא מצב לא נעים ולא נוח, חברתית ופיזית. נסו להיות מודעים לתזונה שלכם ולבודד אי-אילו מהגורמים הבעייתיים שציינתי מעלה כי הם יכולים להיות מקור הצרות שלכם. נסו לחשוב האם יש מזון מהרשימה שאתם צורכים בהפרזה, או כזה שתמיד לאחר אכילתו אתם חשים לא בטוב. בסופו של יום האזנה לגוף שלי ובחינה מדוקדקת של מה שאני אוכלת, הביאו אותי לאן שרציתי – הבטן ירדה והאנרגיות עלו. נסו בבית.











