אמש התקיימה הפרמיירה לאופרה 'דולי הפנינים' של ביזה בבית האופרה בתל אביב. על האופרה ניצח המנצח הבינלאומי סטיבן סלואן ובבימויה של הבמאית ההולנדית לוטה דה ביר.
דה ביר מסבירה :" האופרה דולי הפנינים נכתבה בתקופה בה האופרה הייתה עסק משגשג ביותר בדומה לתעשיית הטלוויזיה בימינו. הקהל של ימינו מעדיף ריאליטי, מעדיף תכניות מציאות על האגדות של פעם. ולכן כדי להביא את הסיפור של האופרה הזו לקהל עכשווי צריך להכניס את האגדה לתוך הקשר שמתקשר לימינו אנו".
האופרה הינה בהשתתפות: תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר וסולנים מהארץ ומהעולם.
'דולי הפנינים' הוזמנה מביזה על ידי התיאטרון הלירי בפריס בסתיו 1863.זו היתה האופרה הראשונה שביזה הלחין. האופרה בוצעה 18 פעמים במהלך ההפקה הראשונה שלה בפריס ומאז בוצעה בכל בתי האופרה ברחבי אירופה ובארה"ב
האופרה בוצעה לראשונה בישראל בהפקה של האופרה הישראלית בשנת 1962 כאשר בתפקיד נדיר הגיבור הראשי הופיע פלסידו דומינגו-אז טנור צעיר ולא ידוע.
העלילה מתרחשת בציילון, הנמצאת על חוף הים של סרי לנקה, דבר ההופך אותה לאקזוטית וקסומה. התפאורה המרהיבה והצלילים המרגשים לוקחים אותנו למחוזות הרחוקים שמעבר לים, לקול הגלים ולניחוחות האהבה.
נדיר וזורגה הם שני דייגים, דולי פנינים. שניהם היו חברי נפש, אך אהבתם ותשוקתם הבוערת לליילה מאיימת למוטט את חברותם העזה. למרבה האירוניה, דווקא ליילה הינה הכוהנת לאל בראמה ועליה להתנזר מגברים.
ליילה מתאהבת בנדיר וביניהם נצתת להבת האהבה.
אבל, חכו רגע…
האופרה החדשה, אינה רק הסיפור האגדי של ביזה…
לוטה דה ביר עושה תפנית מודרנית למקור והופכת את האופרה לתוכנית ריאליטי, כאשר חלק מהתפאורה הם הצופים בבית של התוכנית.
דה בר מאמינה שכדי להביא את האופרה לקהל העכשווי צריך להכניס את האגדה המקורית לתוך הקשר מודרני המתאים לימינו. בעידן זה, כשהריאליטי השתלט על הטלוויזיה, היא הופכת את "דולי הפנינים" של ביזה ל"דולי הפנינים- האתגר"- תוכנית ריאליטי בתוך האופרה. השילוב החדשני הזה והפיכת האופרה למשהו אקטואלי ועכשווי, הפכו אופרה זו למעניינת, מסקרנת ובלתי נשכחת. היא מאפשרת לנו הצצה מודרנית מפרספקטיבה שונה לאופרה. היא מנגישה את האופרה גם לאנשים שאינם חובבי אופרה.
הזמרים והשחקנים ב"דולי הפנינים- האתגר" הופכים להיות חלק מתוכנית ריאליטי, המזכירה את "הישרדות" ו"משחקי הרעב". זוהי תוכנית ריאליטי של משולש אהבים על אי אקזוטי. על הבמה ניתן לראות את צוות ההפקה וההסרטה המלווה את התוכנית. לצופים חלק חשוב , בלעדיהם אין קיום לשאר הדברים המתרחשים על הבמה. כל מה שמתרחש מצולם ואף מבויים ומספק את יצר המציצנות של הצופים.לעיתים הצופים ברקע מחקים את השחקנים בתוכנית, לעיתים הם במתח מהשתלשלות העלילה ולעיתים הם קובעים את גורלם – מי יחייה ומי ימות.
דבר מרשים לא פחות היתה התפאורה. אני חייבת לציין, שזו היתה התפאורה הכי מסקרנת ומרתקת שראיתי עד כה באופרה. עם כל ירידת מסך, חיכיתי לראות במה אופתע במערכה הבאה.
המערכה הראשונה נפתחת עם חוף ים עם גלובוס ענקי מעליו.חול, סלעים ובמבוק, משתלטים על במת האופרה. הגלובוס הענק משתנה מתמונה לתמונה, פעם הוא שקיעה קסומה, פעם הוא ירח, פעם הוא מסך הריאליטי והחלק המופלא ביותר, הוא כאשר הוא הופך להיות הצופים בבית. הגלובוס מתחלק לתאים תאים, כאשר כל תא הוא בית של צופים (זו במה ולא צילום קליפ מוקרן!!!). בנוסף, ניתן לצפות על הבמה בצדפים ענק מרהיבים שמהם יוצאות ה"פנינים" במחול, במקדש של הכהנת ומסך ענק המקרין לנו "טלוויזיה".
בתפקיד ליילה יופיעו לסירוגין הסופרניות כריסטינה פאסארויו הרומניה ואלה וסילביצקי (הידועה מתפקידיה הרבים באופרה הישראלית).בתפקיד נדיר יופיעו לסרוגין הטנורים רוברט מקפירסון האמריקאי ואלכסיי דולגוב הרוסי .
בתפקיד זורגה יופיעו לסירוגין הבריטונים ניקולה מיכאילוביץ' הסרבי ו-מייקל אנתוני מגי האמריקאי. בתפקיד נוראבד יופיעו לסירוגין אינסוג סים הקוראני וולדימיר בראון.
כריסטינה פאסארויו (ליילה) ואלכסיי דולגוב (נדיר) ריתקו בזמרתם. ליילה באופרה הצליחה לכבוש את נדיר עם קולה, אפשר לומר שהיא הצליחה לכבוש גם אותנו… 🙂
מאחלת לכם צפייה נעימה.
תאריכי מופעים:
יום ה'30.06 20:00 | יום ו' 1.7 13:00| מוצ"ש 2.7 21:00 | יום ב' 7.4 20:00 | יום ד' 7.6 20:00 |יום ה' 7.7 20:00 | יום ו' 8.7 13:00 | מוצ"ש 9.7 21:00| יום ב' 11.7 20:00 | יום ג' 12.7 20:00 | יום ו' 15.7 13:00 | מוצ"ש 16.7 21:00
מחירי כרטיסים: א'-ו' 190, 252, 319, 388, 438 ₪, מוצ"ש 207, 269, 334, 404, 453 ש"ח
הפקה חדשה | שירה בצרפתית – תרגום מוקרן בעברית ובאנגלית | משך המופע: כשעתיים וחצי
שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב.
להזמנת כרטיסים:692777-03 , opera.co.il-www.israelבית האופרה – המשכן לאמנויות הבמה, שד' שאול המלך 19 ת"א
















