יאמי בדרכים: הקציצות הסוריות של לינדה

לינדה, בשלנית יאמי, מתמחה באוכל סורי ולבנוני, מספרת על ההבדל בין השניים, ומפנקת במתכון לקיפטס – קציצות סוריות עם אגוזים

לינדה

מאת: רווית דיקר לוי, אתר יאמי

סבא מרדכי וסבתא לאה, ההורים של אבא שלי, הגיעו מחלב, סוריה. בסוכות, כשהיינו מגיעים להתארח בסוכה הצנועה בבית הקטן והישן ביד אליהו, סבתא לאה היתה מכינה קציצות מתקתקות עם בוטנים, ברוטב עגבניות מעט חמוץ שהיא היתה שופכת על אורז לבן לבן ורך.

לא ידעתי איך קוראים להן עד שטעמתי אותן שוב – במטבח של לינדה. טעם שהחזיר אותי במנהרת הזמן לבית של סבא וסבתא, הפעם עם השם שלהן: קציצות קיפטס.

לינדה היא כולה חביבות ושמחה מדבקת – עוד לא הספקתי להיכנס, היא מובילה אותי לכיריים, פותחת מכסים, ומוזגת בנדיבות מהכל – חורש (שהוא בכלל מאכל פרסי שהבן שלה אכל פעם אצל חבר וביקש שתכין לו), קובה סלק, קציצות, אורז.

האוכל של לינדה טעים טעים, ועד שאני לא מסיימת אין בכלל מקום לדיבורים. אני מנסה לגלות בקיאות בשמות מאכלים סוריים, אבל לא ממש הולך לי.

לינדה, מה ההבדל בין אוכל לבנוני לסורי?

"הסורים מכינים את המאכלים שלהם עם רסק עגבניות טבעי, והלבנונים בלי. משתמשים בהרבה שום ונענע אבל בלי רסק. בתור ילדה התפקיד שלי היה לסחוט את העגבניות למיץ. היינו 7 ילדים בבית וכל אחד עזר בעבודות".

איפה את בתוך השביעייה?

"בדיוק באמצע. אני הסנדוויץ', בגלל זה אני לא יודעת להתפנק".

איך את בכל זאת מפנקת את עצמך?

"אמא שלי היתה ממוצא אלג'יראי והמשפחה שלה גרה בצפת. היא הגיעה ללבנון מצפת כדי לקבל אשרת מעבר לפריז. זה לקח כמה ימים ובינתיים היא התארחה בבית בקהילה היהודית. הבן של בעל הבית התאהב בה, נסע אחריה גם לפריז, ובסוף הצליח לו, לאבא שלי. הם התחתנו וגרו בלבנון עד שעלו לארץ. לא מזמן הילדים שלי ארגנו לי טיול שורשים לצפת. פגשתי אנשים שהכירו את הדודים שלי, ביקרתי בבית שהם גרו בו. זה היה מאוד מרגש".

מה את אוהבת לאכול?

"אני הכי נהנית מלחם עם גבינה, או שאני לפעמים יוצאת לאכול פלאפל בשדרה. אני יותר אוהבת לפנק את הילדים והנכדים – יש לי 6 ילדים ו-18 נכדים. כל אחד מהם אוהב משהו אחר שאני מכינה. מחר הם כולם באים, ואני מכינה בדיוק מה שהם רוצים. עכשיו בואי נכין את הקיפטס".

קיפטס – קציצות עם אגוזים (מעולה על אורז לבן!)

החומרים לקציצות:

500  גר' בשר טחון

100 גר' אגוזי מלך מלך קצוצים גס

תערובת תבלינים: כמון, כוסברה יבשה, מעט הל, פלפל שחור

פלפל אנגלי

מלח

פירורי לחם/שיבולת שועל טחונה דק

ביצה מהולה במעט מים

החומרים לרוטב:

2 קופסאות קטנות של רסק עגבניות

מיץ לימון סחוט מחצי לימון

קורט סוכר

קורט קינמון

אופן ההכנה:

לשים את הבשר עם כל המרכיבים היטב לעיסה חלקה, מכינים קציצות בגודל ביצה קטנה ופוחסים אותן.
טובלים את הקציצות בביצה, ומטגנים מעט משני הצדדים.

מכינים את הרוטב – מכניסים לסיר את רסק העגבניות עם מיץ הלימון, את הסוכר והקינמון יחד עם כ-2 כוסות מים (להוסיף בהדרגה).
כשהרוטב מגיע לרתיחה, להכניס את הקציצות, ולתקן טעמים.

בתיאבון!

*  *  *  *  *

יאמי הוא שירות של אוכל ביתי עד הבית. באתר יאמי ניתן להזמין אוכל ממגוון בשלנים ביתיים ולקבל שירות משלב ההזמנה ועד הארוחה וכן להתאים תפריט קבוע למשפחות לפי רצונות ותקציב. מדי שבוע נבקר אצל בשלן אחר, ונשמע ממנו על האוכל שהוא מכין ועל סודות מהמטבח שלו, וכן נקבל ממנו מתכון אחד.

יאמי
יאמי הוא שירותי אוכל ביתי עד הבית. באתר יאמי ניתן להזמין אוכל ממגוון בשלנים ביתיים ולקבל שירות משלב ההזמנה ועד הארוחה וכן להתאים תפריט קבוע למשפחות לפי רצונות ותקציב. www.yummi.co.il | 03-7160699