אלזאס
במהלך ההיסטוריה נכבשה אלזאס- לורן מספר פעמים, ועברה משליטה גרמנית לצרפתית ולהפך. השפעתה של שרשרת אירועים זו ניכרת עד היום ומערבת את שתי התרבויות. חלק זה של צרפת הוא גם אחד המרהיבים ביותר ביופיים. דרך יין מקסימה שוכנת במרכזו, מצפון לדרום, לאורך 170 ק"מ, כשבצפון שוכנת בירת אלזאס, שטרסבורג, היושבת בסמוך לאפיקו של נהר הריין ומנהלת חיי תרבות שוקקים.
מרכז העיר מלא קסם, האתרים ההיסטוריים והתיירותיים של העיר נמצאים ברובע העתיק, בין זרועותיו של נהר ה- Ill (איל, למי שתהה מה מסמנים שלושת הקווים). קתדרלת נוטר דם, שנבנתה בשנת 1176 על חורבותיה של קודמתה שנשרפה, והכיכר הצמודה אליה מהוות מוקד משיכה מרכזי למטיילים. בסמוך לקתדרלה שוכן ארמון רוהן מהמאה ה-18, ובו מספר מוזיאונים. ליד הארמון ניתן לצאת לשיט על הנהר, שעורך למעלה משעה, ומשלב סיור מרתק בין אתריה ההיסטוריים של שטרסבורג.
המרכז שוקק חיים, מדרחובים, רחובות קטנים ומעניינים, חנויות, מסעדות ובתי מלון. במתחם העיר העתיקה שוכנת כיכר קלבר רחבת הידיים ומערבה לה הרובע הקרוי 'צרפת הקטנה', ובו בתים מעוטרים בקורות עץ בסגנון Riegelhaus, המאפיין את תקופת שושלת טיודור בימי הביניים, הסגנון הרווח באלזאס. כאן התגוררו בעלי מלאכה במאות ה-16 וה-17, אנשי התעלות, מפעילי הטחנות והדייגים. מיקום בתי האבן והעץ ליד תעלות המים משווה למקום אווירה רומנטית מדליקה.
אלפיים שנות יין
בעיר העתיקה הרבה מסעדות ובתי קפה, בתי יין (winstubs) ובתי בירה (bierstubs), פאבים ומועדונים.
בתי היין מציעים בין היתר אוכל אלזאסי טיפוסי, שוקרוט (תבשיל כרוב עם נקניקיות, צלעות חזיר, בשר מעושן, בייקון ופטריות) באקהוף (תבשיל חזיר, בקר וטלה, שהושרו יומיים במרינדה ובושלו לאחר מכן בתנור בשם זה), קוגלהוף (עוגה מקמח, ביצים, חלב ממותק, צימוקים ושקדים) ועוד. בבתי הבירה ניתן למצוא מבחר ענק של בירות ומבחר מצומצם של מנות כמו למשל, טארט פלאמבה (מאפה דקיק ועליו שמנת, בצל, חזיר מעושן וגבינת מונסטר, הגבינה המקומית של אלזאס, או גבינת עזים).
משטרסבורג כדאי לנסוע לעיר אוברניי, במרחק 27 ק"ק, ולפתוח בה את הביקור בדרך היין. אתר נוסף המומלץ לביקור באלזס היא הטירה הנקראת Chateau du Haut-Koenigsbourg, שנבנתה במאה ה-12 על דפנות ההר ומהווה עדות מרשימה ל-800 שנים של התנצחויות בין פאודלים, לורדים, מלכים ושליטים אירופים. ביום בהיר אפשר לראות את המצודה הגדולה, את הרי הווז', ואת המישורים שלמרגלותיהם, את היער השחור בגרמניה ואפילו את האלפים השוויצרים.
תוך כדי טיול בהרי הווז', פוגשים כל הזמן, בכל עמק שני, בעיירות יפהפיות, נוף ירוק עם עצים צפופים, הרבה מאד מים ומעט אנשים יחסית, אם אתם לא בעונת התיירות העמוסה, וכמובן בלי סוף יקבים וטעימות יין.
באלזאס מגדלים כבר כ-2000 שנה שבעה זני ענבים – ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי, פינו בלאן, פינו נואר, מוסקט וסילבנר. הודות לנהר הריין הסמוך יינות אלזאס יוצאו למדינות רבות, אף בזמני מלחמה, להולנד, בלגיה, סקנדינביה ואנגליה, שם היו מוערכים במיוחד.
בורגונדי
שאבלי היא עיר קטנה ועמוסה המזוהה עם היין הלבן היבש של בורגונדי. דרכי היין של שאבלי סובבות במעגלים את האזור והגבעות סביב לו, כשהכרמים הטובים ביותר נמצאים מצפון מזרח לעיר.
בשאבלי 44 אפלסיונים. זן הענבים הוא שרדונה והיינות מחולקים לארבע קטגוריות של איכות: Premier Cru, Grand Cru, Chablis ו- Petit Chablis. שבע חלקות בלבד מספקות את הענבים מהקטגוריה הגבוהה.
ההיסטוריה של ייצור יין בשאבלי מתחילה בשנת 865, בפיתוח הכרמים על ידי הנזירים של Saint Martin de Tours על המדרונות הפונים אל הנהר. בתקופת המהפכה הצרפתית שטח הכרמים גדל משמעותית, אך כמעט הכל נעלם עם הופעתה של הפילוקסרה בשנת 1887. רק בתחילת שנות ה-60 של המאה הקודמת החלה שאבלי לחזור לאיתנה ושטחי הכרמים הלכו והעצימו. את ההצלחה של יינות שאבלי אפשר לזקוף לעובדה שהכרמים ממוקמים בטרואר ייחודי ביותר, בו מגיע השרדונה האציל לשיא הפוטנציאל שלו ולגבהים של עושר ומינרליות שלא ייאמנו.
מומלץ לבקר ביקב Domaine William Fèvre, כדי לעמוד על טעמם של יינות שאבלי. למשפחה יש היסטוריה של לפחות 250 שנה באזור וביקב הזה מייצרים כמיליון בקבוקי יינות שרדונה, ללא עץ, בעלי חמיצות גבוהה ומינרליות גבוהה.
שאמפאן
חבל שמפאן נמצא כ-160 ק"מ צפונית מזרחית לפריז והוא מתחלק לשלושה אזורים שבורכו באדמות גיר טובות. ההר של ריימס, בו מגדלים פינו נואר; לה קוט דה בלזון, שבו שולט השרדונה ועמק המארן, בו זורם הנהר, שבו מגדלים בעיקר פינו מונייה, קלון מוטציה של הפינו נואר.
האזור מאופיין בנוף כפרי פסטורלי של גבעות מכוסות כרמים, כפרים ועיירות קסומות, לצד טירות מפוארות ובתי השמפניה, הבנויים על עשרות קילומטרים של מרתפים ארוכים, שחלקם נבנו על ידי האימפריה הרומית. מרתפים אלו שימשו גם כמקום מחבוא לנמלטים במלחמת העולם השנייה, במנהרות הפרושות לאורך כ-100 מתחת לאדמה, המלאות כיום במאות מיליוני בקבוקי שמפניה.
יפה ביום ורדומה בלילה
ריימס, עיר הבירה, היא עיר שוק חיה ויפה ביום, ורדומה כמו כל הערים באזור בלילה. הגבעה של ריימס היא גיא מאוד פריך, שאיפשר חציבה של מאות קילומטרים של מרתפים תת קרקעיים. אפרניי, היא העיר השנייה, שסביבותיה מתרחש עיקר ייצור השמפניה, ב-115 קילומטרים של גלריות תת קרקעיות. אפרניי מפורסמת בזכות בתי השמפניה המקסימים שלה, המציעים סיורים חופשיים לתיירים.
מקור השם שמפאן בא מהמילה קמפניה, בתרגום מלטינית 'קרחת יער'. אזור זה נחשב כשטח נוח למעבר צבאות שונים במהלך השנים. שמפאן נמצאת במקום גידול הענבים הצפוני ביותר בצרפת, ואחד הצפוניים בעולם היין כולו. האזור מאופיין באקלים קר במהלך כל השנה, עם טמפרטורת קיץ ממוצעת של כ-10 מעלות, שהיא טמפרטורת המינימום הדרושה להבשלת הענבים. האזור נמצא כמעט בקו רוחב 50, אזור קשה לגידול ענבים, ולכן גם היינות פה ייחודיים מאוד, אי אפשר להגיע לתוצאות כאלה בשום תנאי שטח אחרים. למרות התנאים הקשים קמה פה תעשייה מפוארת מאוד והאזור הוא הרווחי ביותר בכל תעשיית היין העולמית.
בתי שמפניה מומלצים לביקור: Veuve Clicquot Ponsardin, Krug בכפר ורזי' ו- Bollinger שבכפר איי – שני הבתים היוקרתיים ביותר בשמפאן.











