על ילדות, ים וריבת ענבים שחורים של אוגוסט

לימור תירוש חוזרת בגעגועים לילדותה, לענבים של פעם (שאז היו להם גרעינים והיום לא) ולריבת ענבים נפלאה בשתי גרסאות – הגרסה הרגילה וגרסה שבה הענבים מבושלים על האשכול

ענבים

מתוך הבלוג של לימור תירוש

ענבים שחורים. צילום: לימור תירוש

בכל קיץ אני מחכה להם, לאשכולות הענבים השחורים שטעמם עמוק ומתוק ומרקמם פציח. בילדותי היה רק סוג אחד, המוסקט, ונהגנו לאכול את הענבים הקרים והמתוקים לצד חריצי גבינות מלוחות ואגוזי מלך, בשעת אחרי צהריים מנומנמת של שבת קיצית לאחר הבילוי בים. כילדה כל חלומי היה לאכול אשכול שכזה בלי טעם החרצנים המריר. זה לקח כמה שנים, אבל לבסוף הם הגיעו, ענבים שחורים ומתוקים ללא חרצנים, שאפשר לאכול בתאווה ובהנאה רבה.

כשהם בשיא עונתם אני מעמידה סיר גדול ורוקחת את הריבה של ילדותי. ריבת ענבים שחורים שלה מתיקות עדינה וריח של גפן. אפשר לבשל את הריבה בדרך המסורתית: מפרידים את אשכולות הענבים מהעוקץ ומבשלים אותם בסירופ עד שהתכהה והסמיך וקיבל צבע של יין עמוק. לפעמים אני אוהבת לטחון אותה לאחר הבישול ואז תקבל ריבה סמיכה בדומה לריבת פובידל. אבל אפשר גם לבשל את אשכולות הענבים בשלמותם, בלי להפריד אותם זה מזה, ואז יתקבלו אשכולות ענבים מצומקים ששוחים בסירופ מדהים – עמוק, סמיך וארומטי. את אשכולות הענבים אני מניחה על קרש עץ ומגישה לצדם גבינות עיזים טובות  ואגוזים. המראה של אשכולות הענבים המבושלים הוא אחד המגרים ומעוררי התיאבון שאני מכירה. >> עוד על ריבת ענבים

ריבת-ענבים

ריבת ענבים שחורים

חומרים (ל-2 צנצנות בינוניות):

קילו ענבים שחורים ללא גרעינים, שטופים ומסוננים

חצי קילו סוכר לבן

2 כפות מיץ לימון

תבלינים לבחירה: מקל קינמון, כוכבי אניס, שורש ג'ינג'ר או וניל

אופן ההכנה:

אפשר לבשל את אשכולות הענבים בשלמותם (מתאים לאירוח לצד גבינות) או להסיר אותם מהגבעול ולבשל אותם מופרדים (מתאים למריחה ולשימוש בעוגות ובסלטים).

מעבירים את הענבים או את אשכולות הענבים לסיר בינוני, מוסיפים סוכר, מיץ לימון ותיבול ממה שבחרתם, מכסים ומרתיחים על אש בינונית נמוכה תוך כדי ניעור הסיר מדי פעם.

לאחר שהסוכר נמס, מנמיכים מעט את האש ומבשלים על רתיחה בינונית שעה וחצי.

פותחים את המכסה, מגבירים מעט את הלהבה ומבשלים את הריבה עד שנוזלי הבישול הצטמצמו לסירופ סמיך. בערך עוד שעה.

מכבים ומסירים בעזרת כף ובסבלנות את הקצף שצף על פני הנוזל.

מי שאוהב ריבה חלקה, אפשר לטחון את הריבה לאחר שהצטננה מעט.

מעקרים 2 צנצנות (מוזגים עליהן מים רותחים, ממתינים חמש דקות והופכים עד שיתייבשו) ומעבירים אליהן את הריבה החמה. אם נותר קצף על פני הריבה מסירים בעזרת כף. סוגרים ומצננים.

ריבת-ענבים

.

מתכונים נוספים של לימור תירוש עם ריבת ענבים:

טארט קיץ עם ריבת ענבים ושזיפיםטארט קיץ עם ריבת ענבים ושזיפים

.

.

.

.

.

.

.

.

עוף בריבת ענבים וייןעוף בריבת ענבים ויין

.

.

.

.

.

.

.

.

צילומים: לימור תירוש
לימור תירוש
בוגרת ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז, מבשלת, מצלמת כותבת ומארחת.לימור מאמינה שאוכל מקרב אנשים ולבבות וכך שומרת את אהוביה קרוב, במטבח, בדרך הכי פשוטה של צבעים, ריחות, וטעמים. המטבח עבורה הוא זירה אינסופית של יצירה, מקום בו אנשים מתענגים ביחד, עוברים חוויה. לימור מבשלת בפשטות מוקפדת עם שילובים בלתי צפויים. אוהבת להפתיע חברים, תלמידים ואת עצמה.