לפני כשנה, בנובמבר 2011, הכריז הקונגרס האמריקאי שפיצה היא – לא פחות ולא יותר – ירק. כנראה שהאומה האמריקאית, הנפעמת, שמתפוצצת מעודף קלוריות, טובעת בשומן עצמי ומובילה את הטבלה הבינלאומית בשכיחות מחלות שקשורות להשמנה, החליטה לצאת סופית מדעתה. אם מבחינתם רוטב העגבניות הוא תחליף הולם לסלט ירקות, אז שיהיו בריאים, באמת.
פיצה זה אוכל מאוד טעים, אין בזה בכלל ספק, אבל ירק היא לא. גם לא מזון בריאות. זה לא אומר שאי אפשר לשדרג אותה, ולהמיר את התחליפים הזולים ברכיבים איכותיים. למשל, להניח על הרוטב גבינה איכותית, גבינת מוצרלה, במקום מה שנדמה לכם כגבינה; אם לא ידעתם: בפיצריות רבות ובמוצרים תעשייתיים קפואים זו בכלל לא גבינה.
או, וזה אפילו נשמע חדשני ונועז יותר – להכין את הבצק מקמח מלא. מגמת השדרוג הבריאותי – היא זו שנוקטים לאחרונה במותג "פיצה עגבניה" שמשיקה מעכשיו פיצה מקמח כוסמין.
הכוסמין (spelt) הינו הדגן הקדום ביותר ונקרא גם אם החיטה. בעדות שוחרי מזון הבריאות נחשב קמח הכוסמין לאיכותי והבריא ביותר מבין הקמחים. כמו כן הוא נחשב דל בגלוטן ועשיר בויטמינים, בחלבון ובסיבים תזונתיים, קל לעיכול ומזין.
ב"עגבניה" מספרים שלקח זמן ונוסו מספר ניסיונות עד שהצליחו ליצור בצק דק וקריספי, שיהיה גם טעים וגם בריא. לדברי אדם אלעד, המנכ"ל והבעלים של רשת פיצה עגבניה: "טרנד הבריאות לא פסח גם עלינו, זיהינו ביקוש בקרב הקהל לפיצה טעימה אך בריאה ומזינה יותר".
נראה אתכם מבחינים בהבדל
אני אוהבת בצק דק, לכן אוהבת מאוד את הפיצות של "עגבניה". בצק הפיצה מקמח הכוסמין שטעמתי היה קרנצ'י במיוחד והצבע שלו היה מעט כהה יותר. אבל האמת היא, שלא מצאתי הבדל גדול – מבחינת הטעם – בין בצק הכוסמין לבצק הרגיל. הגעתי לסניף בקניון עזריאלי, בהזמנת אשת יחסי הציבור של הרשת, רעבה ומותשת משבוע עבודה, ושני המשולשים (רבע מגש) שהגישו לי באו בדיוק בזמן. ביקשתי לטעום מנה מפיצת החצילים והעלים הירוקים שבדיוק יצאה מהתנור ושמחתי בחלקי.
לדברי אלי, מנהל המשמרת, הם מכינים כמה מגשי פיצה כוסמין מדיי יום, עם התוספות המוכרות: חצילים, פטריות, זיתים. אם רוצים, אפשר להזמין עם תוספות אחרות, אבל צריך להמתין 10-15 דקות.
ומה בנוגע לבריאות המוצר? התחושה שלי היתה שאכלתי משהו בריא יותר. בעיקר משום שקמח כוסמין הוא קמח מלא ואין עוררין על כך שקמח מלא עדיף – מבחינת הסיבים התזונתיים, הויטמינים והמינרלים שהוא מכיל – על פני קמח לבן, שדל באלה. אלי אומר שכשאוכלים פיצה מקמח כוסמין מרגישים פחות כבד בבטן. לקוחה קבוע שהתערבה בדיון טענה שהיא מעדיפה כוסמין כי "קמח לבן עושה לי בלגנים בבטן".
תרמית הגלוטן הגדולה
הבעיה היחידה שיש לי עם הבטחת הבריאות, נוגעת לגלוטן. ככתבת בריאות שעשתה בירור מעמיק, תרשו לי להיות בוטה, וגם אם לא תרשו, אין לכם ברירה: בעיני מדובר בקשקוש מוחלט. כל מי שמספר לכם שגלוטן הוא "חומר שמדביק את המעיים" פשוט לא יודע על מה הוא מדבר.
גלוטן הוא חלבון שנמצא ב-4 סוגי דגנים: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. החלבון הזה מורכב משני רכיבים פעילים, שאחד מהם, גליאדין שמו, פוגע ברירית המעיים אצל חולי צליאק. גסטרואנטרולוג בכיר ולפחות 3 דיאטניות שראיינתי בנושא אישרו זאת: רק אצל מי שאובחנו כחולים במחלת הצליאק הגלוטן גורם נזק, והטיפול היחיד בצליאק הוא למעשה הימנעות מוחלטת מאכילת מוצרים שמכילים גלוטן. לכן, האמירה שקמח כוסמין הינו דל בגלוטן, היא בעיני חסרת משמעות. או שרגישים לחלבון – כלומר חולים בצליאק – או שלא. ומי שרגיש, אינו יכול ליהנות גם מקמח הכוסמין. לכל האחרים, שחושבים שהימנעות מדגנים המכילים גלוטן תשפר את בריאותם, ובכן – במרבית המקרים מדובר באמירה חסרת שחר, שמופצת בעיקר על ידי גורמים מסחריים בעלי אינטרסים כאלה ואחרים.
מחירים:
פיצה כוסמין: רבע מגש (מנה אישית שיש בה 2 משולשים) 19שקל, מגש שלם 76 שקל
פיצה רגילה: רבע מגש (מנה אישית שיש בה 2 משולשים) 17 שקל, מגש שלם 68 שקל
את הפיצה כוסמין ניתן להשיג בכל סניפי הרשת ברחבי הארץ. לרשימת הסניפים: www.agvania.co.il














