"משחקי הכס" עוטרה בהרבה גיפים נלהבים על כך שמשולבות בה דמויות מפתח נשיות, חזקות ומובילות עלילה. מחזה נדיר בימינו ועוד יותר מכך בימי הביניים, שלא היטיבו עם המין החזק באמת. אם נתעלם לרגע מהאונס, הזנות והנישואין בכפיה, יש אפילו כאלו שיראו בסדרה שבעונותיה המכריעות, ארבע מהדמויות חשובות ביותר בה (סרסיי, דאינריס, סאנסה ואריה) הן נשים, ניצוצות פמיניסטיים. אז לפני שאנו מתיכות מחוכים מפלדה, חכו רגע. אם אתן שואלות אותי – הסדרה הזאת עושה עוול לאחת הדמויות הנשיות החשובות ביותר בה, רק כי היא אישה. כן, מה ששמעתן.
רגע לפני שהעונה השביעית של "משחקי הכס" מגיעה לסיומה במפגש פסגה של כלהטוענות.ים לכתר, כשאנחנו עסוקים בהתמוגגות מהרומן המתהווה בין דאינריס וג'ון סנואו וכל כך ברור לנו (כביכול ועל פניו) מיהם הטובים ומיהן הרעות, כמה מילים על המלכה החביבה עלי, זו שכולם אוהבים לשנוא, סרסיי לאניסטר.
סרסיי היא ההוכחה שמשחקי הכס אינה כל כך פמיניסטית אחרי הכל, ושהיחס לנשים היה ועודו, ובכן, על הפנים. על אף שהמשפט הזה חוזר על עצמו בסדרה אינסוף פעמים, סרסיי מעולם לא ״הרגה אלפי אנשים״. היא בהחלט עשתה מעשים רעים מאוד (לא צעקה כשג׳יימי דחף מהחלון את ברנדן, לא מנעה את ההוצאה להורג של נד סטארק והרגה את המלך – הכל מאותה הסיבה, למנוע את הכחדת משפחתה) אבל במצטבר המאזן שלה דומה לכל אחד אחר מהקו-סטארז (ג׳ון? דאינריס? אריה? טיריון? לכל אחד רזומה של מקרי מוות מפוקפקים באמתחתו) ובכל זאת היא נחשבת יותר רעה מכל אחד אחר.
אז למה היא השעיר לעזאזל שלנו? הנה 5 סיבות למה כולם שונאים את סרסיי, על לא עוול בכפה:
1. שלב אפיון הדמויות בעונה הראשונה היה עקוב מדם, וכל הבעת פנים וקלוז אפ נועדו לחרוץ גורלות לטווח ארוך. כשסרסיי פסעה בפרק הראשון מכרכרת המלך היישר לאדמה הבוצית של ווינטרפל, היא עיקמה את פניה. שלא כמו ליידי קייטלין- סרסיי לא אוהבת את השמלות שלה בוציות עד לגובה הקרסול. גם אני לא אוהבת את השמלות שלי בוציות עד לגובה הקרסול, ולכן בניגוד לאחרים לא השתכנעתי עדיין שמדובר בצוררת.
2. היא המשיכה להתלונן על התנאים בווינטרפל, וקיבעה עצמה עמוק בז׳אנר האנטי-נשי ששמו ״למה את לא מחייכת יותר״. חטאה הגדול ביותר? היא לא נחמדה. לצד ליידי קייטלין החביבה, האישה הטובה, היא יוצאת רע מאוד. פמיניזם נעצר אצל נשות החיל-מי ימצא. להיות אדם לא נחמד זה בסדר גמור בשביל ד״ר האוס, וולטר ווייט, טוני סופרנו. זה פחות הולם אישה.
3. בעונה הנוכחית, בנאום המהפנט של סרסיי רגע לפני הנקמה האיומה ביותר שנראתה על המסך נגד "הנחשית",אנחנו פוגשים דמות פגיעה וישרה עם עצמה. זו היתה נקמה קשה שמתיישבת כאילו היטב עם קונצנזוס ״סרסיי האכזרית״ אבל בל נשכח שהנחשית אינה תולעת משי בעצמה, ורצחה את הבת של סרסיי על לא עוול בכפה ובדם קר. מירסלה לא היתה חייבת למות, זו היתה נקמה מיותרת בחפה מפשע ומשחקי הכס היא סדרה של עין תחת עין ושן תחת שן. כשסרסיי שאלה את הנחשית ״לי לא היתה אמא, לבת שלי היתה אמא, היא היתה שלי, למה לקחת לי אותה?״ גם עיניה של הנחשית נמלאו דמעות, כי היא ידעה, כאמא לאמא, שאין על זה תשובה ואין על זה מחילה. אחוות נשים רציתם? סרסיי לימדה אותנו כל מה שצריך לדעת עליה.
4. ״אבל מה עם הספט?״ אתם שואלים נרעשים. ובכן, כ-50 אנשים נרצחו בספט, כולם איימו על השלום והיציבות בממלכה. הפאנטיים הדתיים ששטפו את המדינה בלהט עיוור ואלים, והטיירלים שרצחו את הבן של סרסיי וניסו לחתור תחתיה ולהפיל אותה כבר פעם שניה והפעם מבית (באמצעות הילדים שלה, לא פחות). אם הם היו נשארים בחיים, היא היתה בין המתים. מניע חזק מספיק? מה המניע של דאינריס שכולם כל כך אוהבים לאהוב? האם דאינריסל א השאירה ארבע ערים חרבות מאחוריה? האם דנאריס לא הדגימה יחסי שיגעון-שילטון כשדרשה כמו פעוטה בטנטרום שג׳ון יכרע בפניה ברך? וכששלחה את חיל האוויר למתקפה שלא היתה מביישת את הפשעים נגד האנושות שהודגמו במלחמת העולם הראשונה?
האם אריה לא רצחה 50 חפים מפשע מבני משפחת פריי? היא כן. האם טיריון לא הרג את אביו וזוגתו לשעבר? הרג. האם ג׳ון לא הוציא להורג ילד בן 13? הוציא. למה בשם הנקמה זה סבבה ולטובת הגנה עצמית מפני הקם להורגך זה לא?
5. סרסיי היא משל ומטאפורה לארה״ב. אותה ארה״ב שהצילה את העולם במלחמת העולם השניה היא ארה״ב שזרקה פצצות אטום על יפן. אין מלאכים פה בעולם, אף אחד לא מושלם. כמו ארה״ב מה שמניע את סרסיי זו יציבות כלכלית. יציבות כלכלית היא מה שמציל בני אדם מעצמם- כשטוב ויש לחם לא נלחמים. בגלל זה מלכתחילה היא הכניסה את משפחת טיירל הביתה. סרסיי, אם לשפוט על פי פעולותיה המדיניות ולשים בצד את האטיטיוד, תמיד חתרה ליציבות בווסטרוס. מישהו אמר לי שסרסיי רוצה לשמר את המצב הקיים ודנאריס רוצה לבנות עולם חדש. ובכן עד כה הניסיונות שבהם מנהיג צעיר ולא מנוסה ניסה לבנות עולם חדש המבוסס על ערכים שנשמעים טוב בהפגנה אבל לא עומדים באף מבחן של המציאות, נגמרו בפאשיזם ונאציזם ושאר תענוגות. לפעמים המצב הקיים שבו איכר קם בבוקר ועובד בשלווה את אדמתו, הם הטוב ביותר שיש לסדר העולמי להציע. המצב הקיים היה סבבה בסה״כ לפני ששקענו בבוץ הזה והרסנו עוד שמלה.
ג׳יימי מצדיק שוב ושוב בעונה הזאת את אהבתו ונאמנותו לסרסיי במשפט- כשהיא תהיה מלכה ישררו שלום וביטחון. שלום וביטחון זה אהוד ברק חברות, לא ביבי. אני מאמינה לג׳יימי (ולא רק כי הוא מושלם)- תנו לה למלוך בשקט כבר, ותראו איזה שקט ושיגשוג יהיו בשבע הממלכות.
הסדרה 'משחקי הכס' משודרת ב-yes Oh וב-yesVOD.














