האיש שלא שרף את קפקא

פרנץ קפקא היה סופר יהודי יליד פראג שכתב בשפה הגרמנית ונחשב לאחד מגדולי הסופרים של המאה העשרים. כתביו עוסקים במצבו של האדם המודרני מול מערכות ביורוקרטיות בהשפעת הטכנולוגיה על החברה וברגשות ניכור ואטימות ביחסים בין בני האדם. הוא נפטר בגיל צעיר עקב מחלת השחפת והותיר את כתביו בידי חברו הסופר מקס ברוד, וביקש ממנו לשרוף אותם.

האיש שלא שרף את קפקא

מאת יצחק רובין

הוצאת הקיבוץ המאוחד

305 עמודים

kafka

בשנות השישים עוקב פטר קליין, תלמיד תל אביבי יליד פראג, עיתונאי בראשית דרכו בעיתון "העולם הזה" אחר קורות חייו של  הסופר הצ'כי הנערץ עליו פרנץ  קפקא.

תוך כדי  התחקיר מגלה פטר שאדם המתגורר בשכנות לו למשפחתו, ברחוב הירדן בתל אביב – ישיש כבן שמונים, סופר נשכח בשם מקס ברוד, חברו הטוב ביותר של קפקא, והוא זה אשר בעצם חשף את קפקא בפני העולם.
ברוד עצמו כתב בימי חייו יותר משמונים ספרים, וכבר בשנות העשרים המוקדמות שלו התפרסם כסופר מוערך ברחבי העולם הדובר גרמנית. וכונה על ידי מעריציו "נביא האקספרסיוניזם". גם אחרי שברח מן הנאצים בשנת 1939 והתיישב בפלשתינה,  המשיך ברוד לכתוב – בגרמנית, כמובן – והיה הסופר הראשון שהוענק לו פרס ביאליק אף שלא כתב עברית.
לאחר מותו של קפקא בגיל צעיר, סירב ברוד לקיים את הצוואה שהותיר לו חברו – לשרוף את כתביו. ברגע האחרון הצליח להבריח אותם מידי הנאצים, ואף  גרם לכך שקפקא האלמוני יהפוך לאחד מגדולי סופרי המאה העשרים, במחיר תהילתו שלו-עצמו.
פטר מתיידד עם מקס ברוד הנעים והאבהי וזה ניאות לספר לו בהרחבה אודות שני גיבוריו הספרותיים. פטר קליין הוא מנסה לתקן את העוול שחוללה ההיסטוריה למקס ברוד=. בין השניים נרקמת ידידות וקירבה ופטר קליין נחשף  לעלילות  מרתקות ומסתוריות וליכוחים אידיאולוגיים  בין תל אביב הקטנה לפראג הקסומה, כשבין גיבורי העלילה הראשיים נשזרות דמויות ידועות-שם, כמו פרופסור אלברט איינשטיין, המשוררים והסופרים ריינר רילקה, פרנץ ורפל, סטפן צווייג, תומס מאן, הרמן הסה, הוגו ברגמן, וגם יוצרים צ'כים, כמו הסופר  לדיסלב האשק ['החייל האמיץ שווייק'] והמלחין לאון ינאצ'ק.
יצחק רובין, הוא סופר, תסריטאי, במאי ומפיק סרטים, מבקר סרטים ומרצה בכיר באקדמיה.
זהו ספר מעניין  בנושא הסטורי ייחודי , המביא לקורא סיפור עלום ורב תהפוכות .
הספר מרתק, קריא ומומלץ ביותר.

 

 

מרת נחת
זוכרות את מר שמח וחבר מרעיו, אז אני נשואה למר נחת, ולכן אני נקראת מרת נחת.