יש שיגידו שהמטבח הכפרי הוא טרנד שחוזר בענק, אך אנחנו מבקשים לשאול האם אי פעם המטבח הכפרי הפסיק להיות מבוקש ומוערך? אין ספק שהקטגוריה העיצובית של המטבחים הכפריים היא אחת מהקטגוריות היותר מעניינות, ולא כי מדובר בעבודת אומן שמתמקדת בחומרי גלם איכותיים, אלא בעיקר כי יש משהו בהגדרה שכאילו "מנמיך" את סך התוצאה, ועל כן אנחנו מזמינים אתכם לטייל אתנו ברחבי ההיסטוריה. מזמינים להבין היכן "נולד" המטבח הכפרי, מה קרה למעמד שלו לאורך השנים, לאלו סגנונות משנה הוא התמתח ואף מתי הוא פרץ אצלנו בארץ.
יריית פתיחה – המאה הקודמת
המטבחים הכפריים הראשונים נוצרו אי שם בפרובנס ובאנגליה במאה הקודמת. מדובר באזורים שניחנו לא רק באווירה כפרית עטופה בטבע פראי, אלא גם באדריכלות מרשימה שהשאירה חותם משמעותי במטבחים שהיו שייכים לאחוזות יוקרתיות. בשני המקרים המטבחים נתנו מקום של כבוד לפונקציונליות ולחומרי גלם משובחים, ובין היתר שילבו אלמנטים עיצוביים. אלמנטים כגון מסגרות, חריטות, פרזולים, מחברים מרשימים, משחק עם טקסטורות, רמות גימור מוקפדות, אלמנטים משלימים (כגון סירים תלויים או נברשות), גווני פסטל רכים, מדפים פתוחים ועוד.
התפתחות לסגנונות משלימים
לאורך השנים מטבחים כפריים המשיכו לצמוח ולהתפתח, אם כי לצד הישענות על סממנים מובהקים. מכאן שאט אט נוסף מטבח כפרי בסגנון וינטג', מטבח כפרי בסגנון קלאסי, מטבח כפרי בסגנון רטרו, מטבח כפרי בסגנון תעשייתי ואפילו מטבח כפרי שמתכתב עם הסגנון המודרני. עובדה זו מלמדת שמדובר בסגנון בעל בסיס כה יציב, כך שהוא מאפשר אינספור משחקים ואינטרפרטציות אישיות. כמו כן, המבחר הרב מלמד שמדובר בעיצוב מוצלח, מבוקש ובעיקר מוערך. לולא היה כזה, לא היו מתעסקים עמו כה רבות ולא היו מבקשים להתאימו לשלל עיצובים רצויים.
תולדות המטבח הישראלי
ומה בארץ? בעוד שלאורך ההיסטוריה המטבח הכפרי עשה כברת דרך מרשימה באירופה, בארץ לקח לו זמן להיכנס לתודעה. כידוע בתחילת הדרך המדינה ידעה קשיים כלכליים. תקופת הצנע עדיין מדוברת, ומעטים מהאנשים שהיה להם כסף להשקיע במטבחים מפוארים. רוב המטבחים הסתכמו בשתי יחידות אחסון קטנות ובשתי מגירות. לא חומרי גלם, לא מרחב ולא עיטורים.
בשנות ה60 המרחב הורחב מעט ואף חלק קיר עם הסלון. בשנות ה70 הסטטוס של המטבח החל לנסוק, ואף התהדר בצבעים זרחניים (בחסות הפורמייקה המבריקה כמובן). נוספו ארונות עליונים והטפטים נהיו חלק מהמשוואה. בשנות ה80 המטבח זכה למקום של כבוד. כבר לא "עוד" חדר, אלא חלק ממתחם שחולק שכנות עם הסלון. בשנות ה90 המטבח עולה דרגה נוספת, נוסף בו אי ולמרות שעדיין הסתמכו על פורמייקה, עתה היא כבר דימתה מראה של עץ טבעי, וכאן אנחנו מגיעים לשנות ה2000. באותן שנים אנשים ביקשו לא רק נוחות, אלא גם עיצוב שמתכתב עם סך הנראות. נוספו למשוואה מכשירי חשמל משוכללים ופרזול מקצועי ומרשים למראה.

כבר לא רק עבור העשירון העליון
תמונת המצב של המטבח הישראלי מלמדת שרק בשנות ה2000 היה למטבחים הכפריים מקום לעשות את צעדיהם הראשונים בארץ. אומנם תמיד היה את העשירון העליון שהרשה לעצמו מטבח רחב ידיים עשוי מחומרי גלם משובחים, אך כיום המטבח הכפרי הרבה יותר נגיש ומבוקש. כאן ראוי לציין שבעוד שהמטבח המודרני מהווה מתחרה ראוי, המטבח הכפרי מציע משהו שונה, ולא רק חמימות מזמינה. אומנם הייתה תקופה שבה המטבח המודרני ריווח פערים, אך כיום התחרות גדולה מתמיד.
מבט קדימה
אם נבקש לסכם, נציין שהמטבח הכפרי אומנם נחשב יוקרתי ומוערך לאורך השנים ברחבי העולם, אך רק משנות ה2000 פרץ לתודעה הישראלית. הוא מציע לא רק איכות חסרת מתחרים ועיצוב מוקפד שיודע לזרום לשלל כיוונים, אלא גם תחושות נעימות, כגון חום ומשפחתיות. מכאן שיהיה מעניין לבחון לאן יתפתח המטבח הכפרי בעוד 100 שנים (ולו במרחב הביתי כחול לבן), אך כפי שההיסטוריה מלמדת, הוא בהחלט כאן על מנת להישאר.








