מה הקשר בין גודל הצלחת לכמות האוכל שאנחנו אוכלות?
מה הסיפור של הגדלים של הצלחות? למה יש צלחות גדולות וקטנות?
האם אנחנו אוכלות אותו הדבר בצלחת גדולה או בצלחת קטנה?
מחקרים רבים בתחום הפסיכולוגיה החברתית וקבלת ההחלטות גילו שישנו קשר הדוק בין גודל הכלי אליו אנו מוזגות את האוכל או השתייה לבין כמות האוכל שנאכל או נשתה באותו הכוס.
חוקרים מאוניברסיטת קורנל חקרו קבוצת מבוגרים ובחנו כמה מיץ הם מוזגים לכוסות השתייה שלהם.
להפתעתם 28% מהגברים מזגו יותר מיץ בארוחת הבוקר לכוסות קצרות ורחבות מאשר לכוסות דקות וארוכות.
כן, ממש ככה. הם לא היו צמאים יותר, מזיעים יותר, עייפים או רעבים יותר, הגברים שפכו יותר מיץ אך ורק בגלל מבנה הכוס.
ככל שמבנה הכוס ארוכה וגבוה יותר ככה התפיסה של כמות הנוזלים עולה בהתאם, נסו לחשוב מתי הייתה הפעם האחרונה בה מזגת לעצמכן כוס מים, האם ידעתן כמה מים אתן רוצות לשתות? כנראה שלא הזרם פשוט ירד ובאיזה שהוא החלטתן פשוט לסגור את הברז, השאלה המעניינת היא במידה והכוס הייתה קצרה יותר האם הייתן מוזגות את אותו כמו המים כפי שמזגתן לעצמכן לפני? כנראה שלא.
"אנשים מעריכים בדרך כלל שכוסות גבוהות מחזיקות יותר נוזלים מאשר כוסות רחבות וצרות עם אותו נפח, הם ממקדים את תשומת הלב בגובה שהנוזל מגיע אליו ולא על רוחב הנוזל שהגיע אליו"
בניסוי נוסף שהתקיים בנושא לקחו חקרו קבוצת ברמנים והתנהגותם במהלך מזיגת אלכוהול לכוסות,
גם כאן ישנו פער גדול, כ20.5% מהברמנים מזגו יותר אלכוהול לכוסות רחבות וצרות מאשר לכוסות גבוהות ודקות,
הברמנים כנראה לא הצליחו לתפוס את כמות האלכוהול בכוסות הרחבות ולכן מזגו יותר אלכוהול מאשר לכוסות הגבוהות.
איך זה קשור לאוכל?
כפי שהבנתן המוח שלנו הוא לא רציונלי ואנחנו פשוט עובדות על אוטומט בלי לשים לב ופועלות על פי כללי אצבע ומערכת חשיבה מובנת שעובדת אוטמטית (להרחבה בנושא).
אם ניקח את הניסוי שראינו כאן למעלה וננסה ליישם אותו במציאות התזונה שלנו ונתחיל באופן מודע למזוג לעצמנו אוכל בצלחות קטנות יותר אוטמטית גם אם לא באמת נחשוב על זה,
אנחנו נאכל פחות אוכל ופחות קלוריות לא בגלל שתכננו אלא בגלל שהתפיסה שלנו לגבי כמות האוכל על הצלחת תיראה לנו שונה כאשר הצלחת גדולה או קטנה.
אל תשכחו, אנחנו אוכלות עם העיניים! צלחת גדולה כמות מסוימת של אוכל נראת פחות משביעה לעומת צלחת קטנה עם אותו כמות של אוכל.








