בדיוק שנה מאז לכתו של אבי ז"ל שתמיד שאהב את האוכל שאני מבשלת ולא סתם אהב
תמיד הזכרתי לו את אימו סבתי ז"ל בכל פעם שהיה אוכל אצלי היה אומר לי : "החזרת אותי לבית סבתא"
את מבשלת כמוה – נראית כמוה – ודומה לה – עבורי זו הייתה מחמאה.
אבל בכל זאת השנים עברו מאז שסבתי בישלה – על הפתיליות והפרימוס ומאז הכל השתנה…
ועכשיו לבמיה…
במיה זה מאכל שעובר במשפחה בירושה מדור לדור במיה זה תבשיל שמילדות הסבתות נותנות לכל תינוק לטעום זה רך… נימוח בפה במיוחד כשאין להם שיניים.
סבתי זיכרונה לברכה בעונה הייתה קונה קילוגרמים של במיה רוחצת… מיבשת יבוש ראשוני על מגש מנצרים ענק
ובחוט ומחט גדולה כמו של סנדלרים מחברת אותם ותולה ליבוש.
אבל לא לפני שהושיבה אותנו הנכדים על שרפרף קטן, ולימדה אותנו את מלאכת תפירת הבמיה …
אני הייתי מזה רגישה לבמיה השעירה הייתי מתחילה להתגרד בידיים בפנים – עד בכי… סבתי הייתה מורחת לי שמן זית…
ופותרת אותי ממשימת תפירת הבמיה, כשאבי היה מגיע הייתה אומרת לו: "הנה המפונקת שלך כולה פורחת מהבמיה" .
אבל זה לא מנע ממני לאכול אותה מבושלת ולבקש תוספת…
לימים גדלתי הקמתי משפחה ובמיה זה היה סוג של אוכל שמכניס אותך למועדון: הבשלניות השוות במשפחה
כאלה כמו סבתותי חמותי שבישלו "גורמה" לשמונה ילדים על פתיליה.
חשוב שהבמיה תהיה כמו אורז "אחד אחד" מבושלת בתוך רוטב עגבניות עסיסי עם שום קצוץ מעגבניות טריות בלבד מבושלות בדיוק כמו ריבה והצבע אדום כתום…
והשפים שעשו את הבחינה… הם לא אחרים מסבי אבי וחמי "הגברים המבינים" מהי במיה טובה.
סבתי לא זכתה לטעום את הבמיה שלי – היא מתה טרם זמנה – מאש שאחזה את חלוק הניילון שלבשה – במקום שהכי אהבה במטבח – זכרונה לברכה.
אבל סבי זכה לאכול בביתי במיה והכניס אותי ל"מועדון השוות", אחרי שטעם הוא אמר לי בערבית חיפאית:
"ביתי הטעם טעמה של סבתך "אללה ירחמה".
גם חמי הלך לעולמו בטרם עת, חודש אחרי מלחמת ששת הימים, האמת שזו הייתה משאלת לב שהתממשה.
בעיצומה של מלחמת ששת הימים כשכל ילדיו וחתניו היו מגוייסים… חמי לא היה שקט דאג ודאג לא סתם דאג היו רגעים שהיה מדבר חופשי עם אלוהים כן כן …
"אלוהים תחזיר לי את כל הילדים והחתנים בריאים ומה שנשאר לי לחיות תיקח" ואני בחודש תשיעי מחכה ללידה כל רגע…
ב – 5 ביוני החלה המלחמה ב – 11 הסתיימה ב – 19 ילדתי. זכה להיות בברית ובפדיון של הבן עלה באותו היום לבית חולים והחזיר את נשמתו לבורא…
אבל לא לפני שהכניס אותי "למועדון השוות בבישול הבמיה".
יום אחד אחרי שהוא אכל אצלי את הבמיה הוא חזר הביתה לחמותי ואמר לה תשמעי "במיה כמו שאילנה בישלה מזמן לא טעמתי"
חמותי הייתה אישה עם הרבה חוכמת חיים תמיד פרגנה לי בבישול, למה ? כי היא חשבה תמיד על שלום בית אם תפרגן לכלתה
זה ברור שלבן שלה בעלי שיחיה יהיה טוב – לא תפרגן יהיה לה כאב ראש מהבן…
לכן הייתה מאושרת שיש מי שיכין לבן שלה ? "במיה" ובזכותה אני מפרגנת לכלה שלי… שגם יודעת לבשל במיה וגם היא ב"מועדון השוות בבישול במיה"
יום אחד מודיע אבי שיגיעו לביקור– ואם יגיעו אז ברור שאכין במיה עם אורז לבן כשאימי הייתה מבשלת במיה הייתה אומרת לי :
" נהרגתי קילפתי קילו במיה" ואני אמא יש היום סנפרוסט למה את מנקה במיה ?
ואבא שלי מזה ? "סנפרוסט" ? כאילו דיברתי על אוכל לא "כשר"… "טוב שסבתא שלך בגן עדן ולא שומעת אותך" !
ואני "אבא – זוכר יש לי מסבתא – פתור לקילוף במיה !"
"מן הון להון" מה נשמע ? מה שלומכם ? כולי נופת צופים…
חייבת לעבור את "מבחן הסנפרוסט" – מתרכזת…
עכשיו מה שאני צריכה זה לדעת את מחיר הבמיה בשוק… ואז הכל בקונטרול…
או שהם יואכלו את במיה או שאני מנודה מהירושה…! וגם לוקחים לי את כל הכוכבים.
כי אין סיכוי שאבא שלי יטעם "סנפרוסט"… "אבא כמה שילמת על במיה השבוע" ?
"לא זוכר משהו כמו 18- 15 ₪ לק"ג " ואני… "מה אתה אומר ממש בלי כסף"
אצלנו 25 ₪ "מה את אומרת … אז למה לא אמרת לי הייתי מביא לך כמה קילו …" עאלק יביא לי כמה קילו ומי יקלף אותם בדיוק? "תודה אבא כבר קניתי…" הגשתי מנה ראשונה "מרק מלוחייה" שזה לפוסט אחר וליום בישול אחר, סלטים כיד המלך קובה טחינה….
ועכשיו צלחת במיה וצלחת אורז לבן… חיוך עלה על פניו – אבי הביט על הצלחת הבמיה מתמוגג…
אומר לאמא שלי תביטי, תביטי… איך היא קילפה את הבמיה בדיוק כמו שאמא שלי הייתה מקלפת בצורה עגולה עם שפיץ.
ואמא שלי מה זה נעלבה…!!!
"תשמע היא אומרת לו מהיום אל תקנה במיה ואם תקנה – אז תקלף אותה – או שתדאג שיקלפו לך אותה "
אבא שלי הוא זה שהיה עושה את הקניות בבית עד גיל 90. ואני wow עוד רגע מלחמת עולם אצלי בבית בגלל הבמיה…
ואם חשבתם שהוא נח ממש לו הוא ממשיך… "ותראי את הצבע של העגבניות" אבי אומר בדיוק כמו שאמא שלי הייתה מבשלת…
ואמא שלי מזה מתה על חמותה… חמתה ממש בוערת על אבי מנסה להתאפק…
ואני מהר מעבירה נושא… לפני שצלחות הבמיה יעופו בביתי… ולאסוף צלחות שבורות עם במיה זה לא בדיוק תענוג…
קדימה… תתחילו לאכול… אבא שלי מכניס לפה את הבמיה וממשיך להתענג "בדיוק כמו הבמיה של סבתא שלך"
"באמת אבא זה טעים…?" אין ולא יהיה כמו הבמיה שלך משהו… מטוגן בדיוק !
העגבניות טעימות… ואני ברוב "חוצפתי" אומרת לו ואני חשבתי שהיא קצת יבשה – לא?
מה פתאום מזמן לא אכלתי במיה כזאת קטנה יפה ועסיסית.
באמת אבא ? "באמת !" מעולה ! אני מחכה שיסיים את הצלחת של הבמיה…
סיים נגב את השפתיים ומלמל בערבית חיפאית "יבורכו ידייך"
ועכשיו אחרי שקבלתי 5 כוכבים… כנפי הטווס שלי התרוממו אל על וחיוך טיפשי עלה על פני
ואני … אבא… ואם אני אגיד לך שהבמיה היא של "סנפרוסט" מה תגיד?
"יאלה יאלה" את רוצה לעבוד עלי…? " מצאת – בסנפרוט ישבו ויחתכו את זה ככה בעיגול" ? למה הם השתגעו…
כן אבא זה סנפרסט שם חותכים את הקצה בעיגול שקט… דממה… נראה לי החסיר פעימה
ואז הוא משביע אותי "בחיית אילנה זה "סנפרוסט" או טרי ?" אבא זה "סנפרוסט" – "טרי יותר מטרי"
"זוכר שיש לי פתור מסבתא לקילוף במיה"…
לאמא שלי פתאום חזר הצבע לפנים והיא אומרת לו: "מהיום תזהר להביא במיה לא "סנפרוסט" הביתה
ואבא שלי… את לא רואה שהיא צוחקת עלינו ? ואני לא יכולה להרגע צוחקת וצוחקת
ואבי "בקללה עסיסית" בערבית חיפאית מברך את עצמו… "ינעל אבוקי" פירוש רש"י "ארור אביך"
תודה אבא… ותודה לסנפרוסט שקילף לי את הבמיה.
ואם הגעתם עד הלום אז תשטפו עיניים וקדימה
ל"מועדון השוות בבישול במיה"… חצי שעה ויש ארוחה.
במיה = = = = 5-6 שיני שום קצוצים
7-8 עגבניות מרוסקות במעבד מזון
לבשל על אש קטנה עד לקבלת מרקם ריבתי
פלפל שחור גרוס מלח
1 שקית במיה סנפרוסט לשטוף ולטגן קלות בשמן עמוק… או במחבת…
להוסיף אותה לעגבניות המבושלות עם השום ולבשל כ 12 דקות על אש קטנה
להגיש ליד אורז או סתם כסנדוויץ טעים קר חם עם בצל אדום וזתים….
אפשר להכין במיה גם עם בשר
פשוט מכינים צלי מאיזה חלק של בשר שאתם אוהבים הכי מתאים זה שריר מצמצמים את הנוזלים לרמרי
ומוסיפים את הבמיה עם הבשר לתוך העגבניות מבושלות.
כבר סיפרתי שאני אוהבת לקנות סנפרוסט הכול מוכן קלוף ורחוץ
אבל באחת מהגיחות שלי לסופר נתקלתי על בדף
הירקות בבמיה משונה גדולה וענקית האמת לא יכולתי לעמוד בפיתוי וקניתי,
לא הרבה כי זוכרים לי יש פתור מקילוף למה אני מתחילה להתגרד…
אז קניתי אותה ועם כפפות קילפתי והכנתי אותה
ענקית זה לא מילה ראו בתמונה את הבדל הגדלים
אפילו הירקן לא ידע להגיד לי את מקור הזן החדש.
האמת יצא טעים אבל באמת שזו הפעם האחרונה שאקנה … למה?
כי מן הסתם סנפרוסט יותר טרי מטרי נקי ומוכן לבישול מהיר ויוצא תמיד יפה.
אז שלא תגידו שלא שיתפתי אתכם בחוויה גם של הבמיה החדשה שניסיתי…
קדימה תביאו מזלג ותטעמו בהנאה וכייף
אהבתם ניהנתם קדימה פרגנו בלייק ואני אגיד תודה עד…. למתכון הבא
בהצלחה ממני "אילנה סבתא לנכדים מאושרים"























