מְלוִּחִיָּה , קבלו שלב אחר שלב
מְלוִּחִיָּה זה תבשיל מרק מיצרי
עונת המְלוִּחִיָּה מתחילה באביב ומסתיימת בספטמבר.
עליה המְלוִּחִיָּה ירוקים נראים כמו נענע ענקית ובכדי לאכול אותה
צריך להפריד עלה עלה מהגבעולים שזו העבודה הכי קשה.
כשסבתי עליה השלום הייתה קונה מְלוִּחִיָּה בעונה היא הייתה מושיבה את
הילדים והנכדים במבואת הבית על הריצפה, לוקחת גבעול של ומְלוִּחִיָּה
ומסבירה לנו בדיוק איך להפריד עלה עלה…
ושחס וחלילה ושלום ! לא ישאר בעלים אפילו מילימטר של גבעול.
כך שנה אחר שנה עד שקיבלנו "תואר כבוד" בקטיפת מְלוִּחִיָּה
וכל זה בשביל סיר אחד של מְלוִּחִיָּה.
סבתא הייתה צריכה לקנות שתים שלוש אלומות של מְלוִּחִיָּה ירוקה,
לשטוף אותה היטב, ליבש אותה על מגש נצרים ענק.
רק אחרי היבוש סבתא הייתה קוצצת אותה בסכין חצי עגולה
עם שתי ידיות בקצב מהיר של שמאל ימין, שמאל…
מכינה מרק בשר ומתחילה את מלאכת הבישול.
לא סתם בישול, בישול על פתיליה עם הרבה סבלנות,
לעמוד ליד הסיר לערבב ולסובב ולשיר את השיר המיוחד
שהיה לה לכל תבשיל…אט אט הייתה מורידה
את הקצף בעזרת כף בלי לבזבז חלילה עלה אחד
של מְלוִּחִיָּה טועמת… מוסיפה… ברוגע היא והסיר.
כך זה היה בדיוק…
בסמטאות נוף ילדותי לא היה בית שלא אכלו מְלוִּחִיָּה
עם צלחת "רוֹז מְפַלְפֵל" שפירושו אורז לבן אחד אחד.
כמו שאמרתי מְלוִּחִיָּה ארוחת מלכים.
אפילו בבית של אבא אבן ז"ל אכלו מְלוִּחִיָּה.
אשתו סוזי הייתה מצריה שגדלה על מְלוִּחִיָּה
כשאבא אבן היה בצבא הבריטי הוא שירת בקהיר,
שם הכיר אותה ולימים משהפכה לאישתו בישלה
לו מְלוִּחִיָּה אוכל אהוב עליו במיוחד.
עם השנים החלו מוכרים את המְלוִּחִיָּה כשהיא כבר קטופה עלה עלה
בדיוק כמו שאנחנו "הגמדים הקטנים" הכנו לסבתא.
מְלוִּחִיָּה זה מרק אז סבתא הייתה מייבשת את עלי המְלוִּחִיָּה
כדי שיהיה לה לימות החורף הקרים.
עם השנים כבר ניתן לקנות את המְלוִּחִיָּה בעונה, קטופה וירוקה
ולא בעונה קטופה שטופה ויבשה.
אז אחרי שנים של קילוף מְלוִּחִיָּה…
שאני אשב לקלף אלומות אלומות בשביל צלחת??
זה כמו לקנות פרה בשביל כוס חלב…
כל שנה אני מזמינה ק"ג מְלוִּחִיָּה חדשה יבשה מכניסה
אותה ישר לצנצנת פלסטיק גדולה והיא נחה במקרר.
וכך חסכתי קטיפה, רחצה, קיצוץ…
אני מכינה ישר וזה בדיוק כמו סבתא אומנם בלי פתיליה
אבל יותר מהר!
עכשיו יבואו אלה שיגידו שמְלוִּחִיָּה יבשה זה לא אותו הדבר .
אז תגידו סבתא אילנה אמרה שזה בדיוק אותו הדבר
ואפילו יותר טעים .
עכשיו תשאלו איך ולמה?
אבי עליו השלום אהב מְלוִּחִיָּה תמיד שהיה אוכל אצלי מְלוִּחִיָּה
מבלי שאגלה לו שזו יבשה היה אומר לי:
"החזרת אותי לילדות לבית אמא שלי, המְלוִּחִיָּה טעימה
בדיוק כמו שסבתא שלך הייתה מבשלת . נקודה.
אז עם עובדות אי אפשר להתווכח
גם מר אדון קהלת שלי שיבדה לחיים ארוכים אוכל מְלוִּחִיָּה ואת הממממ…
שומעים בכל הרחוב ואז האח שלו שומע את המממ…
מגיע… ומר אדון קהלת בעלי שיחיה מוציא מהפריזר קופסת
מְלוִּחִיָּה בחיוך ואומר לו:
"קח תהנה תיזכר בימים שאמא הייתה מבשלת לנו מְלוִּחִיָּה".
אז עם הבישול של סבתא ראשל ז"ל
ועם המחמאות של סבתא הדסה ז"ל
ועם המחמאות של אבא אליהו ז"ל
אי אפשר להתווכח הם גדלו על מְלוִּחִיָּה מגיל קטן.
אז תרגישו חופשי בארמון…
נא להכיר מלוחייה רחוצה קצוצה יבשה ויפה…
זה מה שצריך… בשר תחליטו איזה חלק אתם אוהבים.
אחרי שהמרק בשר מוכן…
נרסק את העגבניות בצל ושום…
כך זה נראה אחרי הריסוק…
עכשיו נכניס את זה לתוך מרק הבשר שהתרכך…
ונערבב יפה ונבשל לפי ההוראות… האמת גם כך זה סוג של מרק טעים
עכשיו נקצוץ טת כל חבילת הכוסברה הטרייה…























