על הסיור בערד

היום התחיל מוקדם בתחנת סבידור בתל אביב, כשהעיר עוד לא לגמרי ערה.
התעטפנו בצינה הקלה, ורגע לפני שהשמש הפכה את האוויר לחמים,
יצאנו לדרך לערד, בהובלתה של רימה, הנהגת הבדואית הראשונה, פורצת דרך ומלאת כריזמה.
אישה שבמהלך היום שבילינו בחברתה במיניבוס התאהבנו בה.
התחנה הראשונה – “סטודיו קפה” ברובע האמנים בערד

התחנה הראשונה שלנו הייתה “סטודיו קפה”, מקום שהוא הרבה מעבר לבית קלייה.
כבר כשפתחנו את הדלת, עטף אותנו ריח עמוק של קפה טרי, כזה שמחמם את הלב עוד לפני שלוגמים ממנו.
המקום מעוצב בפשטות חמימה: שולחנות עץ בהירים, מדפי קפה קלוי בצנצנות זכוכית, קירות שמציגים יצירות של אמנים מקומיים, ואור מדברי רך שנשפך פנימה מבעד לחלונות הגדולים.
כל פרט בסטודיו : מהכוסות ועד הפולים משדר מחשבה, אהבה ואסתטיקה מדויקת.
כאן פגשנו את אילן שעשוע מנהל תיירות ערד שליווה אותנו לאורך הסיור, איש שאהבת ערד זורמת בעורקיו .

ישבנו יחד סביב שולחן עץ גדול, וטעמנו קפה שנקלֶה במקום, כל לגימה מרגישה כאילו עברה דרך הידיים והלב של מי שקלה אותו.
לידו חיכתה לנו עוגת סינבון חמה, רכה ומתובלת בדיוק במידה, עם ניחוח קינמון שנשאר באוויר עוד הרבה אחרי הביס האחרון.
את המקום הקימה אנה ליין, שעלתה מארצות הברית לפני יותר מעשור.

היא בחרה בערד לא במקרה משהו בשקט, באור ובקהילה המקומית דיבר אליה.
מתוך אהבה לקפה ולאנשים, היא הפכה את המבנה הישן לסטודיו תוסס, שבו נקלֶה הקפה בעבודת יד ומוגש באהבה אמיתית.
אנה מספרת בגאווה על הדרך הארוכה שעשתה מהעולם העסקי בארה״ב אל החיים הקרובים לאדמה במדבר הישראלי.
היום היא מארחת בסבלנות ובחיוך, מספרת את סיפור חייה המרתק, ומצליחה ליצור מקום בייתי שבו כל לגימה מרגישה אישית.
יש משהו קסום ב“סטודיו קפה”: השילוב בין טעם מדויק, עיצוב נעים ורוח אנושית שמרחפת באוויר.
זה מקום שאי אפשר רק לעבור בו, צריך לעצור, לשתות, להריח, ולהרגיש את הקצב האיטי של המדבר מתערבב עם הארומה של הקפה הטרי, להתנתק ולחות את הרגע.
התחנה השנייה – “סטודיו טלר”

במרחק הליכה קצר משם, באותו רובע אמנים תוסס ורגוע, חיכה לנו “סטודיו טלר”, פינה שקטה של יצירה ומגע.
אם בסטודיו קפה עבדנו עם ריח, טעם וחושים מעוררים, הרי שכאן עברנו אל עולם של צבע, חומר וריכוז.
הסטודיו של תרצה טלר פתוח למבקרים, ומציע סדנאות מגוונות: מהדפסים על ספלים וצלחות, דרך יצירת קערות וכלים אישיים, ועד עבודות קרמיקה מורכבות יותר למי שכבר נדבק בקסם.
כל משתתף מקבל הדרכה אישית, וגם מי שמעולם לא נגע בחומר יוצא עם תחושת סיפוק וגאווה על יצירה שנולדה תחת ידיו.
החלל עצמו מרגיע ומואר שלווה שמעודדת יצירתיות.

בעודי מעצבת את הספל שלי, חשתי כאילו הזמן עוצר.
הצבעים התמזגו, הידיים נרגעו, והמדבר שבחוץ נכנס פנימה.
בבוקר שלמחרת, כשמזגתי לקפה הראשון של היום את המשקה לספל שעיצבתי בעצמי, כל התחושות מהסטודיו שבו ביקרנו חזרו אלי: השקט, המגע, האור הרך של ערד.
התחנה השלישית – “דהרמה” של מיכל אשכנזי

מהעולם של חומר ויצירה עברנו אל עולם של ריח, נשימה וריפוי.
במעלה הרחוב השקט של רובע האמנים שוכן “דהרמה”, מרכז קטן ושלו שהקימה מיכל אשכנזי, מהנדסת לשעבר שבחרה להפוך את מסלול חייה וללכת בעקבות הלב.
מיכל קיבלה אותנו בחיוך רגוע ובנוכחות שמשרה שלווה מידית.

החלל רך, נקי ואור טבעי ממלא אותו. מדפי זכוכית ועליהם בקבוקונים של שמנים אתריים, צמחי מרפא מיובשים, וכלים קטנים לעבודה עם חומרים טבעיים.
הריחות מתערבבים: לבנדר, מור, הדס ונגיעה של מרווה מדברית – ויוצרים תחושה של מקדש קטן בלב העיר.
במהלך הביקור היא סיפרה את סיפורה האישי: איך עזבה קריירה תובענית בתחום ההנדסה והקשיבה לקריאה פנימית ששלחה אותה להודו.
שם למדה את יסודות הרפואה האיורוודית, רפואה הודית עתיקה שרואה באדם שלם: גוף, נפש ותודעה.
משם הביאה איתה לארץ את הידע והשלווה, והקימה בערד מקום שבו כל אחד יכול לעצור לרגע, לנשום, ולהיזכר בעצמו.
היא הסבירה כיצד כל תערובת של שמנים וצמחים מותאמת אישית, ואיך ניחוח מסוים יכול להחזיר לאדם תחושה, זיכרון או איזון שאבד.
התנסנו במספר סוגי שמנים.
כשיצאנו משם, הרגשתי שהיום שלנו בערד מקבל שכבה נוספת של עומק. אחרי הקפה, היצירה והצחוק, הגיעה השלווה.
התחנה הרביעית – מבשלת הבירה “שיטה”

אחרי הרוגע של “דהרמה” עברנו לטעם אחר של החיים, בירה צוננת מול נופי המדבר.
הגענו אל מבשלת הבירה “שיטה”.
את המבשלה הקים עידו גזית, צעיר מערד שחלם לייצר בירה מקומית באיכות גבוהה.
מהניסיון הראשון במטבח קטן הפכה “שיטה” למבשלה מוכרת, שממשיכה לשמור על אופי משפחתי ואווירה פשוטה ונעימה.
ישבנו סביב שולחן עץ, קיבלנו כוסות מזיגה וטעמנו שתי בירות בהירות קלילות, רעננות ומתאימות בדיוק לאקלים המדברי.
אחר כך ערכנו סיור קצר במבשלה, שם עידו הסביר על תהליך התסיסה מהכנת הלתת, דרך הבישול ועד לשלב ההתססה.
הכול נעשה במקום, בתשומת לב ובאהבה גדולה לפרטים הקטנים.
האוויר היה מלא בריח של לתת טרי, ובתחושת סיפוק שקטה , כזו שבאה כשפוגשים אנשים שעושים בדיוק את מה שהם אוהבים. חוויה מדויקת, פשוטה וטעימה.
התחנה החמישית – יקב מדבר

אחרי הבירה המדברית של “שיטה”, המשכנו אל יקב מדבר, מקום שמייצג את הפנים הרכים והעשירים של המדבר הישראלי דרך היין.
את פנינו קיבל יהושוע סטופנצקי, חסיד גור ומנהל המקום, שהסביר לנו על הסיפור שמאחורי הכרמים ועל הבחירה המודעת לעבוד עם הענבים בדרך שמכבדת את הטבע.
הכרם עצמו נמצא במצפה רמון, בגובה ובאדמה שמאתגרים כל גפן לשרוד, אך התוצאה היא ענבים עשירים בטעמים וריחות, המאפשרים יין ייחודי ואותנטי.
יהושוע הסביר על שיטות הייננות הפאסיביות ,מינימום התערבות בתהליך, דגש על קירור, השרייה ארוכה, ערבוב ואיזון, כך שכל זן וכל אצווה מקבלים טיפול אישי ומדויק.
ביקורנו כלל טעימה של יין לבן יבש מאוזן, נקי, עם ניחוח של המדבר ושקיפות שמתחברת לאדמה שממנה הגיע.
כל לגימה מזכירה את השקט, את האוויר הצח של הערבה ואת האנשים שעושים את העבודה בידיים אוהבות, במסירות ובמחשבה על כל פרט קטן.
הסיור ביקב לא רק שהעניק לנו טעימה, הוא גם העביר תחושה של הקשר בין האדם למדבר, של התושבים שמצליחים לגדל חיים ופרנסה במקום מאתגר, ושל האסתטיקה שבפשטות ובטבעיות של היין המקומי.
הסיור הקולינרי בערד

הסיור הקולינרי בערד התחיל בליווי מדריכתנו איריס, תושבת העיר שהגיעה מתל אביב.
היא לא רק מדריכה מקצועית אלא גם אם למספר ילדים, שמצאה כאן בית אמיתי ומשדרת אהבה כנה למקום מגוריה.
בכל מקום בו עצרנו, היה אפשר להרגיש את הקשר שלה לעיר, את הידע והסיפור האישי שהיא חולקת, ואת הדאגה שהמטיילים יחוו את ערד בכל עומקיה: נופים, תרבות והיסטוריה.
מסעדת TOKIO

התחנה הראשונה הייתה מסעדת TOKIO, העסק הוותיק ביותר בסיור.
הבעלים, סמי, סיפר על תחילת הדרך עם גלידות ועל ההתפתחות למקום שמגיש פסטות, סלטים ושקשוקה.

החוויה שלי הייתה מרתקת: טעמתי פסטה עם רוטב עשיר ומאוזן, צימצורי עדינים שהפתיעו בניחוח ובטעם, ושקשוקה שמצד אחד מוכרת אך פה הייתה עם טוויסט קטן שמרענן את החיך.
אהבתי את האווירה המשפחתית, את האנרגיה החיובית של סמי ואת הסיפור שמאחורי המקום, תחושה של מסורת שחיה ונושמת והגלידה מצויינת .

בית הלחם

לאחר מכן המשכנו לבית הלחם, שנפתח בתחילת שנות ה־90 בבעלות הוריו של שגב חלפון.
המדריכה איריס הביאה יין מיקב צוק להרמת לחיים לכבוד חזרתו של שגב.
יקב צוק יוצר יינות ללא תוספת של חומרים כך שאנשים רגישים ולא רק יכולים להנות מיין מיוחד.
ישבנו בחוץ, נהנינו מהאוויר והאווירה הפתוחה, והרמנו כוסית של יין נקי ומרענן.

על קיר הבניין בולט ציור ענקי של דמותו של שגב חלפון, שמעורר השראה ומחבר בין ההיסטוריה האישית לבין ההווה של העיר.
החוויה שלי הייתה מרגשת במיוחד: לשבת בחוץ, לטעום יין, להתרשם מהציור הענקי ולהרגיש את החיבור של התושבים לעירם.
מסעדת לוצה

התחנה הבאה הייתה מסעדת לוצה, שהוקמה לפני כשלושה חודשים על ידי לירון ועמרי.
כאן טעמתי ארנציני, כדורי אורז עם גבינת ריקוטה מטוגנים, פיצה אלפרדו ועוד חמש פיצות שונות.

החוויה שלי הייתה נפלאה: הבצק היה מצוין, הפיצות עסיסיות, הטעמים עשירים ומגוונים.

כל מנה סיפרה סיפור אישי של הזוג תשוקה לאוכל איטלקי, ידע וניסיון רב, וכשרון להעביר אותו ישירות לשולחן שלנו.
האווירה צעירה, חמה ומזמינה, ומרגישים את האנרגיה והאהבה שהזוג שופך בכל מנה.
קפה OPERA

לסיום הסיור הקולינרי ביקרנו בקפה OPERA, שהוקם על ידי יגאל ורעייתו, רואת חשבון שעברה קורס קונדיטוריה בצרפת.
כאן טעמנו את עוגת הנפוליון המפורסמת, סושי נהדר' כרובית מקורית וטעימה שהייתה אחת מההפתעות הקולינריות של המקום ומאפים מקוריים.

החוויה שלי הייתה מתוקה ומרגיעה: כל טעם נגע ברגש, עיצוב המנות מרשים והתחושה הכללית של המקום חמה, מזמינה ומושלמת לסיום הסיור הקולינרי.
במהלך כל הסיור, איריס הוסיפה קסם אישי, הסבירה, חיברה סיפורים, גילתה פרטים על העיר, ותמיד שמרה על האיזון בין עניין והנאה.
היא הפכה את הסיור לאישי, חוויתי ומשמעותי באמת.
מצפה מואב וטיילת סף מדבר

לאחר הסיור הקולינרי המשכנו למצפה מואב, בקצה המזרחי של ערד, שם מתפרס מרחב טבעי מרהיב.
טיילת סף מדבר מאפשרת הליכה נעימה עם תצפית פנורמית על נופי המדבר, הרי מואב, נחל זהר ונחל יעלים.
במהלך הסיור פגשנו את אלי שעשוע, מנהל מחלקת התיירות של ערד מטעם החברה הכלכלית.
אלי הסביר על עבודות הפיתוח המתבצעות במצפה: תכנון שביל מסלול שיקיף את כל ערד, שישלב הליכה רגלית ותצפיות שונות לאורך העיר, ומאפשר חיבור בין נופי המדבר, האמנות והמרחב העירוני.
כמו כן מתוכננת מרפסת תצפית תלויה שתספק חוויית תצפית ייחודית לגובה, ותשקיף על כל הנוף סביב העיר.

בנוסף, תצפית הפסל של יגאל תומרקין, בדמות מטוס או חללית, מוסיפה מימד תרבותי ייחודי וחיבור בין טבע ואמנות.
אלי הדגיש שהשילוב בין תכנון עירוני חכם, פיתוח תיירותי ושימור הנוף המדברי מאפשר חוויה מלאה למבקרים ולתושבים כאחד.

החוויה שלי הייתה מרגשת ומיוחדת: ההליכה בשביל הקיים, הצפייה בנוף הפראי, ההתרשמות מהפסל, וההתרגשות מהמחשבה על השביל המקיף והמרפסת התלויה, הכל יחד מייצרים תחושת חיבור ייחודית לערד, ומאפשרים לחוות את העיר מנקודת מבט של תייר וגם של תושב.
מלון רוקסון דזרט

לאחר הביקור במצפה מואב המשכנו למלון רוקסון דזרט, הממוקם מול נוף מדברי מרהיב שמאפשר לראות את הרי מואב, ים המלח והערבה.
המלון משלב אירוח מפנק עם אווירה מדברית ייחודית, והוא מושלם לסופ"ש משפחתי או חופשה רגיעה בערד.
במלון פגשנו את דורינה, מנהלת המלון, שסיירה אותנו במתחם והסבירה על סוגי החדרים השונים: במבנה המרכזי או חדרי גן עם מרפסת פרטית, חלקם עם נוף מלא להרים, ועל השירותים : בריכה מקורה, סנאק בר, מתחם פעילות לילדים ונוער, חניה בשפע ועמדת טעינה לרכבים חשמליים.

החוויה שלי הייתה מרתקת: הסיור עם דורינה אפשר לנו להתרשם מהאירוח המדברי, מהנוחות ומהאווירה המשפחתית במלון, ולהבין איך המלון משלב נוף עוצר נשימה עם פעילויות מגוונות לכל הגילאים.
המקום משדר תחושת רוגע, תוך שמירה על הנוחות המודרנית ומעניק הצצה חווייתית למבקרים המעוניינים להכיר את ערד מזווית אחרת.
מסלול המרוצים בערד

לאחר הסיור במלון רוקסון המשכנו למסלול המרוצים בערד, מרכז ספורט מוטורי ייחודי המשלב אתגר, טכנולוגיה וריגוש במדבר.
המסלול מנצל את הטופוגרפיה הטבעית של האזור ליצירת פניות טכניות, שינויי גובה ומקטעים מהירים, ומארח אליפויות מרוצים מקצועיות לצד אפשרויות התנסות לחובבים.
במסלול פגשנו את גידי, מנהל המסלול ובעליו מאז 2018.
הוא הסביר על סוגי הרכבים, הכללים והבטיחות, ועל האפשרות לנהוג על רכבי מירוץ אמיתיים מגיל 14, ללא צורך ברישיון נהיגה.
כמו כן, המסלול מאפשר נהיגה אישית או בקבוצות, השתתפות באירועים מיוחדים, אימוני נהיגה ספורטיבית, והיכרות עם עולם המרוצים מקרוב.

החוויה שלי הייתה מרגשת ומאתגרת: חבשתי קסדה, ישבתי בצידו של נהג מרוצים והתרגשתי מהרגע שהרכב זז, תוך הסברים על רכב המרוץ והמסלול.
אפשרתי לעצמי להאיץ, והאדרנלין גבר, הרגשה של שחרור וחיוניות, כמעט לרחף על הקרקע. למרות שהחוויה נגמרה מהר, הרגשתי שהמסלול העמוס חוויות הצליח לחלחל ולהותיר זיכרון עז של ריגוש ונוף מדברי.
סיכום החוויה – ערד במלוא החושים
ביום אחד בלבד טעמתי את מגוון העושר שהעיר הדרומית מציעה , עיר שבה המדבר פוגש תרבות, יצירה, קולינריה ואדרנלין.
מהקפה הטרי והעוגות החמימות ברובע האמנים, דרך סדנאות יצירה ומרפאות ריפוי, טעימות בירה ויין, ועד לטלטול האדרנלין במסלול המרוצים, כל רגע בעיר חושף עוד שכבה של קסם.
מה שהופך את הביקור למיוחד באמת הוא האנשים: מדריכים ותושבים שמקדישים זמן, סבלנות ותשוקה למקום שלהם, ויוצרים חוויות אישיות ומלאות משמעות לכל מבקר.
הערד של היום היא עיר מתחדשת, פתוחה ליצירה, מסורת וחידושים, ומציעה למבקרים חוויה מלאה שמרגישה אותנטית, חמה ומזמינה.
לכל מי שמחפש שילוב של נוף מדברי, תרבות, טעמים וחוויות ייחודיות, ערד היא יעד ששווה לחוות ולחזור אליו שוב.
פרטי יצירת קשר:
אלי שעשוע מנהל תיירות ערד 052-4471211
סטודיו טלר : TELLER.CER@GMAIL.COM
דהרמה: WWW.MICALASHKENAZI.CO.IL
סטודיו קפה: 058-6275976
יקב מדבר: 053-3190065
בירה שיטה: 052-66503800
טוקיו: 08-99550160
בת הלחם: 08-9976777
יקב צוף: 050-4224777
מסלול מרוצים ערד: 08-995-1888
מורת דרך איריס אשד: 054-4226711
תודות:
לאלי שעשוע מתיירות ערד, למירב מניר שיווק, לאיריס אשד המדריכה, לעדי מסיור קולינרי ולכל מי שפתח את העסק והלב ונטל חלק באירוח









