מצא מאצ'ה מצא טוב – 3 עובדות על מאצ'ה

אלא אם נרדמתם עשור שלם, סביר להניח שגם אתם ראיתם ושמעתם דבר או שניים על מאצ'ה, וכנראה שאפילו טעמתם את היישומים שונים של אבקת התה הירוק היפני שהשתלטה על העולם הקולינרי בסערה. עם זאת, המאצ'ה היא הרבה יותר מגימיק קולינרי – מדובר באחד המרכיבים המגוונים והבריאים שניתן להשתמש בהם בבישול ובאפייה כיום. ריכזנו עבורכם כאן 3 עובדות מפתיעות ומעניינות על מאצ'ה. מי שיישאר עד הסוף ימצא גם מתכון פשוט ומדהים.

מה זה בכלל מאצ'ה?

נתחיל בקצת רקע: מאצ'ה היא אבקה ירוקה שטחונה דק מאוד, שמיוצרת מעלים צעירים של שיחי תה. הטכניקה שקשורה בהכנת מאצ'ה היא לא פשוטה, ונספר עליה עוד קצת בהמשך, אבל בגדול – בוחרים עלים מאוד ספציפיים שגדלים בתנאים מוצלים, מה שגורם להם להפוך למתוקים יותר ולחומצות האמינו הטבעיות להיות מיוצרות בכמות גבוהה יותר. לאחר מכן העלים נקטפים, מיובשים ונפרשים, ולאחר כל התהליך הזה הם נטחנים היטב, על פי המסורת היפנית באמצעות אבני ריחיים, עד יצירת האבקה הדקה שאנחנו מכירים.

 

מאצ'ה בכל מקום

באבקת המאצ'ה משתמשים כיום עבור יישומים רבים – היישום הקלאסי שלה בתה הוא כמובן המוכר ביותר, אבל באותה המידה אנחנו מוצאים אותה היום גם בגלידות, שייקים, עוגות וטראפלס, וסביר להניח שבכל יום נפתחת בעולם מסעדה חדשה שמוצאת יישום חדש ומרגש לאבקת המאצ'ה. כמובן שכל זה לא קורה סתם – זה קורה בגלל הטעם המתוק והעמוק שלה, בשילוב התכונות הבריאותיות המרשימות של המאצ'ה. ריכזנו עבורכם כאן 3 דברים שחשוב לדעת על המאצ'ה.

 

3 עובדות שכדאי להכיר על מאצ'ה

  • לא קל להכין מאצ'ה – תהליך הייצור של המאצ'ה הוא תהליך ידני וממושך, שדורש מיומנות החל מרמת בחירת העלים לקטיף ועד לרמת הטחינה הידנית הממושכת שלהם. אמנם כיום כבר יש ייצור תעשייתי של מאצ'ה, אבל זו האיכותית והטובה ביותר היא עדיין זו שמיוצרת ביד. בשיטה זו, לעתים לוקח עד שעה להכין כמויות קטנות למדי של מאצ'ה – זה תהליך שדורש עבודה מאומצת ומיומנות רבה. משום כך, מחיר המאצ'ה הוא גבוה מהמחיר של מצרכים אחרים מהמטבח היפני והמזרח-אסייתי ככלל, אם כי כיום ניתן גם להשיג מוצרים טובים מאוד במחירים סבירים.

 

  • למאצ'ה השפעה בריאותית חיובית ביותר – לכל תה ירוק יש יתרונות בריאותיים, אבל למאצ'ה יש יתרונות בסדר גודל שמאפשרים להכריז עליה בתור סופר-פוד. מבחינת יכולת להועיל מבחינה טיפולית ממש, נמצא שלמאצ'ה יש יתרונות בכל מה שנוגע להרגעה. במאצ'ה ישנו ריכוז גבוה של החומצה האמינית L-Theanine, שידועה כרכיב אורגני שמוריד מתח ולחץ ותומך ביכולת להתרכז. תה ירוק, ככלל, הוא יעיל גם בהקטנת ספיגת הפחמימות של הגוף שלנו כאשר הוא נשתה לצד הארוחה, והוא נמצא כקשור לירידה בתחלואה לבבית, בהידרדרות קוגניטיבית ועוד. כל אלה מאפיינים בהחלט וביתר שאת גם את המאצ'ה.

 

 

  • מאצ'ה מסורתית מכינים בכלים מסורתיים – אם אתם רוצים לקחת את חווית התה היפני עד הסוף, כדאי להשקיע בכלים מסורתיים של הכנת ומזיגת מאצ'ה. הכלים האלה כוללים בין השאר קערה מיוחדת, מקציף תה עשוי במבוק, כפית במבוק בגודל מסוים וקופסת עץ לאחסון התה.

 

מתכון לעוגת שוקולד לבן מאצ'ה קלילה ואוורירית

מצרכים: 100 גרם קמח תופח, 1 כף מאצ'ה, ½ כף אבקת אפייה, 2 ביצים, 100 גרם חמאה (או תחליף), 100 גרם אבקת סוכר, 50 גרם שוקולד לבן מומס, חופן אגוזי מלך/שקדים/שעועית אזוקי מבושלת.

הכנה:

  • לחמם את התנור ל-170 מעלות, ולצפות את התבנית (עדיף תבנית אינגליש קייק) בשכבה דקה של שמן ומעליו נייר אפייה.
  • לערבב את הקמח, אבקת המאצ'ה ואבקת האפייה בקערה גדולה.
  • להקציף את החמאה עם אבקת הסוכר בנפרד מהתערובת הראשונה – ראשית יש להקציף את החמאה עם חמצית מאבקת הסוכר (50 ג'), ולאחר מכן להוסיף בהדרגה את המחצית השנייה ולסיים את ההקצפה.
  • להוסיף 2 ביצים (טרופות) באופן הדרגתי לתערובת החמאה, עד לקבלת מרקם אוורירי.
  • לערבב את 2 התערובות זו עם זו היטב עד קבלת מרקם אחיד, ולהוסיף בשלב זה את האגוזים או תחליפם. ליצוק לתבנית, להכניס לתנור ולאפות כ-25 דקות או עד השחמה.