- 'דון קרלו' מאת ג'וזפה ורדי באופרה הישראלית
ההפקה הענקית שעולה תעלה על בימת האופרה הישראלית , מונה 250 איש ,בניצוחו של מאסטרו דניאל אורן,הידוע בקשר המיוחד שלו ליצירותיו של ורדי .הבימוי הופקד בידיו המקצועיות של הבמאי האיטלקי הוותיק והידוע ג׳נקרלו דל מונקו-צוקרמן המביים אופרות בכל בתי האופרה החשובים בעולם כולל המטרופוליטן בניו יורק, לה סקאלה במילנו והאופרה הממלכתית בווינה. דל מונקו- צוקרמן. ש"יירש" את הכשרון מהבית ,כבנו של זמר הטנור הנודע מריו דל מונקו.
על ההפקה:
ההפקה הססגונית,מלווה בתלבושות מרהיבות ,משלבת סצנות ססגוניות גדולות במיוחד ורבות משתתפים ומתייחסת באופן נאמן לאירועים ההיסטוריים של רוח התקופה אליה ורדי מתייחס ביצירתו.
משתתפים:
צוות הסולנים : בתפקיד דון קרלו: הטנור הארגנטינאי גוסטבו פורטה והטנור הרוסי סרגיי פוליאקוב, בתפקיד אליזבת: זמרת הסופרן הישראלית אירה ברטמן, בתפקיד רודריגו: הבריטון הספרדי חואן חסוס רודריגז והבריטון הרומני יונוץ פאסקו. בתפקיד פיליפ השני: זמרי הבס
הקוריאניים אינסונג סים וסימון לים, בתפקיד אבולי: זמרת המצו סופרן הרומנייה יודית קוטאסי וזמרת המצו סופרן הגיאורגית קטבאו קמוקלידזה, בתפקיד האינקוויזיטור הגדול: זמר הבס האוקראיני איבגן אורלוב וזמר הבס הגיאורגי ג'ורג' אנדגולאדזה. בתפקיד הנזיר: זמר הבס האיטלקי קרלו סטריולי וזמר הבס הישראלי ולדימיר בראון, והסולנים הישראליים איתן דרורי,
אשרי שגב, טל ברגמן, טל גנור, טלי קצף וטל גנור עודד רייך, יאיר פולישוק, גבריאל לובנהיים, אנטון אלכסייב, רועי סרוק ואנטולי קרסיק.
בנוסף לסולנים מהארץ והעולם משתתפים בהפקה :מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר ותזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון. בנוסף לעשרות שחקני האופרה הישראלית.
קצת היסטוריה אם תרצו:
מה אומרים החוקרים והמבקרים על היצירה "דון קרלו"?
רוב חוקרי ומבקרי ורדי מאוחדים בדעה כי 'דון קרלו' היא יצירתו הנשגבת ביותר של ורדי. היא מביעה בדרך הגלויה ביותר את השקפת עולמו הליברלית-הומניסטית, והיא מאחדת את כל אמצעיו האופראיים, החל באריות בל-קנטו בצורות המסורתיות, צורות של דואטים ואנסמבלים שיצר במיוחד לאופרה זו,
וכן את כל אמצעי הגראנד אופרה הצרפתית, לכן הצפייה באופרה זו היא לרוב חוויה מוסיקלית ואנושית גדולה.
על מה מבוססת האופרה?
האופרה מבוססת על 'דון קרלוס' אחד ממחזותיו הידועים של פרידריך שילר שנתפס הומניסט וליברל כורדי עצמו. יחד עם מחברי הליברית שלו, שמר ורדי על מהלך המחזה כמעט ללא שינויים.
במה עסק ורדי ביצירותיו?
ורדי עסק ברבות מיצירותיו בסיפורים אישיים בתוך מערכת ערכים חברתית ופוליטית ומשלב לא מעט ביקורת ביצירותיו. ב'דון קרלו' הוא עוסק במאבק בין הכנסייה לשלטון באיטליה של תקופתו אך מרחיק עדות אל ספרד תחת שלטונו של המלך פיליפ השני ואל פרק אפל בהיסטוריה הספרדית מהמאה ה- 16, אל התקופה בה שלטה האינקוויזיציה. 'דון קרלו' מתפרשת על פני מערכת קונפליקטים השלובים זה בזה, וכל אחד מקבל עיצוב מוסיקלי משלו:
מאבק בין דת למדינה , המאבק ההיסטורי שראשיתו בימי הביניים, בין הכנסייה למלוכה כאשר ורדי מציג את שני הכוחות כאכזריים ודורסניים. הכנסייה מיוצגת על ידי דמותו המאיימת של האינקוויזיטור הגדול, ישיש עיוור בן תשעים הנעדר כל רגש אנושי שהוא, בעוד המלך הוא רודן חשדן ואכזר.
המאבק לחופש ולשחרור לאומי, נושא שבלט באופרות של ורדי עד להקמת ממלכת איטליה (1861) והוסיף להדהד בהן גם לאחר מכן. באופרה זו הוא מגולם במאבק של הפלנדרים לשחרור מהעול הספרדי.
ובנוסף, קונפליקטים בין אישיים, מערכות יחסים הבאות לידי ביטוי במיוחד בדואטים הרבים באופרה. האופרה מגוללת את סיפור דמותו המסוכסכת של דון קרלו, נסיך הכתר הספרדי שארוסתו, אליזבת דה ולואה, נישאת לאביו, פיליפ השני, מלך ספרד כחלק מהסכם שלום. המתח בתוך המשולש הסופני הזה מועצם בפעולותיה ובתככיה של הנסיכה אבולי, המאוהבת בדון קרלו, ובעצותיו השנונות של האציל הליברלי, המרקיז מפוזה, וכמובן במעורבותו הסמכותית של האינקוויזטור הגדול, חסר הרחמים ונטול החמלה.
ולכן כל כך חשוב לצפות ביצירה המיוחדת והמדהימה הזו.
והנה משהו שלא ידעתם:
שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב.
ועוד דבר לקראת הבכורה:
בשבת בבוקר 3.3.18,בשעה 1.00 הבוקר שלפני הפרמיירה, יוצרי ההפקה וחלק מהסולנים מספרים על האופרה, על ההפקה, על הקריירה שלהם ועל עולם האופרה בימינו. זו ההזדמנות לשמוע כמה שיותר פרטים על ההפקה עצמה ולהכיר את הבמאי, המנצח, המעצבים וסולנים המשתתפים בהפקה. בין השיחות והדיבורים הזמרים ישמיעו קטעים נבחרים מהאופרה.
ההצגות מתקיימות בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ')
שד' שאול המלך 19 תל – אביב
מחירי כרטיס: 192- 438 ₪
' דון קרלו' ‘Don Carlo’
ג'וזפה ורדי Giuseppe Verdi
מנצח: דניאל אורן
Conductor: Daniel Oren
במאי: ג'נקרלו דל מונקו Director: Giancarlo del Monaco
במאית שותפה: שרה סקינזי : Associate director Sarah Schinasi
מעצב תפאורה: קרלו צ'נטולאביניה
Set Designer: Carlo Centolavigna
מעצב תלבושות: חסוס רואיז Costume Designer Jesus Ruiz
מעצב תאורה: וולפגנג פון צובק Lighting Designer: Wolfgang von Zoubeck
סולנים: Soloists:
Sergei Polyakov,Don Carlo: Gustavo Porta
Elisabetta: Ira Bertman
Rodrigo: Juan Jesus Rodrigues' Ionut Pascu
Filippo II: Insung Sim Simon Lim
Eboli: Judit Kutas Ketevan Kemoklidze
Il grand inquisitor: Ievgen Orlov George Andguladze
Old Monk: Carlo Striuli
Vladimir Braun
Royal Herald: Eitan Drori
Count Lerma: Oshri Segev
Tebaldo: Tal Ganor
Tal Bergman
Voice for Heaven: Tali Ketzef
Tal Ganor
Flemish Deputies: Flemi: Oded Reich, Yair Polishook, Gabriel Lowenheim, Anton Alexeev, Roy Saruk, Anatoli Krasik
The Israeli Opera Chorus
Chorus Master: Ethan Schmeisser
The Opera Orchestra – The Israel Symphony Orchestra Rishon LeZion














