תזונה בעיקר צמחונות משמרת רמיסיה ארוכת טווח ותומכת בהפסקת טיפול תרופתי בקרוהן.
במחקר שפורסם ב28.5.2010 בWorld Journal of Gastroenterology נבדקה מניעת הדלקה מחודשת של מחלת קרוהן בקרב חולים שכבר הגיעו לרמסיה.
המחקר השווה על פני תקופה של שנתיים את משך הימים ברמיסיה בין שתי קבוצות מטופלים שהגיעו לרמיסיה. הקבוצה הראשונה קיבלה דיאטה מוטת צמחונות בעוד השניה נטלה דיאטה של "אוכלי כל". בשתי הקבוצות הושם דגם שווה על שמירת אורך חיים בריא והכולל הימנעות ממזונות המעוררים הדלקה של מעי רגיש כגון: מממתקים, משקאות מוגזים, עישון, צריכת אלכוהול וכיוצא באלו.
מהמחקר ניתן לגזור את המסקנות הבאות:
1. לסוג ואיכות התזונה השפעה מכרעת על שימור רמיסיה והגנה מפני הדלקה חוזרת של המערכת במחלות מעי דלקתיות כדוגמת קרוהן וקוליטיס כיבית.
2. בתזונה נכונה מבוססת צמחים (לרבות צריכה מידתית של ביצים, חלב, ומעט דגים ובשר) ניתן להביא לשיפור ניכר ומשמעות בסימפטומים של מחלות מעי דלקתיות. אין צורך ליישם בהכרח תזונה דווקנית, "מתנזרת" ונוקשה כדוגמת טבעונות מלאה על מנת להגיע לתוצאות משמעותיות של שימור רמיסיה.
3. המזון בדיאטה שעיקרה צמחונות במחקר נמנע ממזון מעובד, מתועש ולא כלל תוספי מזון. בנוסף הוא כלל כחלק משמעותי במזונות הבונים את הפלורה ושכוללים מרכיבים מקרוביוטיים טבעיים.
המחקר בהרחבה: 22 מבוגרים חולי קורהן אשר הגיעו לרמיסיה (בין אם על ידי טיפול תרופתי (n=17)ובין אם על ידי התערבות כירורגית (n=5), צרכו במהלך האשפוז בבית החולים אקיטה שביפן דיאטה מוטת צמחונות שהתבססה על אורז, מרק מיסו, אצות ומעט ביצים וחלב על בסיס יום-יומי. הדיאטה כללה גם צריכה של מנת דג אחת לשבוע ומנת בשר אחת לשבועיים – שתיהן בכמות מחצית הצריכה הממוצעת המומלצת לארוחה. בתום תקופת האשפוז הנבדקים קיבלו הדרכה באשר לתזונה שיצרכו בבית. דיאטה זו כללה בין היתר: ירקות, פירות, תפוחי אדמה, תה ירוק ואורז מלא. הנבדקים נתבקשו להמשיך ולהימנע ממזונות מעוררי דלקת כדוגמת :מרגרינה, לחם, ממתקים ומזון מהיר. הנבדקים גם עודדו לשמור על אורך חיים בריא תומך הכולל הימנעות מעישון, הימנעות מצריכה של אלכוהול ואוכל בין הארוחות מחד, והקפדה על פעילות גופנית, שעות שינה ואכילה מסודרת מאידך.
תוצאות המחקר הראו שמבין 16 מטופלים ששמרו על הדיאטה מוטת הצמחונות, 15 שמרו על רמיסיה של שנה (94%) לעומת 33% בקרב קבוצת אוכלי הכל. בחלוף שנתיים, שיעור הרמסיה בקרב קבוצת הדיאטה מוטת הצמחונות עמד על 92% ונמצא שהדיאטה מוטת הצמחונות שימשה מונע יעיל במיוחד כנגד הדלקה חוזרת של המערכת.
תוצאות המחקר ישימות לא רק למחלת הקרוהן, כי אם גם לקוליטיס כיבית המאופיינת בסימפטומים דומים לקרוהן, לעיתים ברמת חומרה נמוכה יותר.
מגבלות המחקר:
1. הקבוצה הנדגמת קטנה ((n=22, מתוכה קטנה עוד יותר קבוצת אוכלי הכל ((n=6 לעומת אוכלי התזונה מוטת הצמחונות (n=16).
2. התזונה שכללה הדיאטה מוטת הצמחונות עשתה שימוש במזונות יפניים מסורתיים שמלבד היותם צמחוניים, כוללים יתרונות נוספים כמו היותם אנטי דלקתיים ו/או מותססים המעודדים ריבוי חיידקים טובים במערכת העיכול, בנוסף על היותם צמחוניים.











