המטבח המצרי: חומוס, בקלאווה ומה שביניהם

בחורה עם מחשב נייד

אם אתם מתכננים לתפוס חדר במלון בסיני  ולבחון את הקולינריה המקומית, המשיכו לקרוא. אספתי עבורכם מידע על השורשים של המטבח המצרי ומאפייניו היום.

המטבח המצרי החל את ההיסטוריה שלו בתקופת מצרים הקדומה. התזונה המצרית אז התבססה על התוצרת החלקאית, כמו ירקות, פירות, תבלינים, וכן מוצרים כמו לחם וחומוס. היבולים העשירים של עמק הנילוס סיפקו מגוון ושפע של מזון לתושבים. האימפריה המצרית קיימה קשרי סחר נרחבים כמעט בכל מקום בעולם. הדבר השפיע כמובן על הטעם הנרכש של המצרים אבל הם התאימו את האוכל שהכירו לתוצרת החקלאית המקומית. במטבח המצרי לא חלו שינויים רבים, על כן עד היום המנה הפופולרית ביותר במדינה היא פול. תתפלאו, אבל המצרים משתמשים בבשר פחות מאשר עמים אחרים בלבנט וצפון אפריקה.

אנו יודעים היום כי השכר שקיבלו פועלים שעבדו בפירמידה הגדולה בגיזה קיבלו בירה, בצל ולחם כמשכורת. כאשר בדקו את שיניהן של אותן מומיות של הפועלים גילו שהלחם היה נוח ללעיסה ומזין, ככל הנראה היה עשוי מחיטת הבר. זאת החוקרים יודעים לפי הכיכרות שנמצאו ליד הקברים.

אמנם אלכוהול כבר לא היה מוצר שמיש במצרים שלאחר כיבוש האיסלאם (החל משנת 654 לספירה), אבל הבצל נותר מצרך פופולרי ביותר במטבח המצרי. גם קיטניות שימשו מקור עיקרי לחלבון עבור מרבית מן התושבים במצרים, ודבר זה נותר נכון גם בימינו.

יוקר הבשר הוביל לכך שבמטבח המצרי התפתחו מאכלים המבוססים על ירקות שהיוו מעין תחליף, על כן צמחונים יכולים להנות ממנו. מה שבטוח זה שאם אתם צמחוניים לא תהיה לכם בעיה למצוא אוכל טוב במלונות בסיני. בערים הקרובות לים, כמו אלכסנדריה, יש שימוש רב בדגים ופירות ים, אולם במרבית מאיזורי המדינה הפנימיים יותר הדיאטה של התושבים מתבססת על גידולי אדמה טריים.

המאכלים המאפיינים בעיקר את המטבח המצרי הם פול, מלוח'יה וקושארי, וכן ישנם גם מנות מהאיזור המזרחי של הים התיכון, כמו פלאפל וקבב.

הבסיס של הבישולים המצריים הוא לחם. מגישים לחם עם רוב המנות, ולפעמים ארוחה של פועלים או מנות באיזורים כפריים יכולות להתבסס על לחם וקיטניות בלבד. הלחם המצרי הוא למעשה פיתה הנקראת גם עיש. הלחם, כפי שאתם כבר מבינים, הוא עניין די מרכזי בתרבות המצרים ובחיים במדינה. כיום מצרים מממנת חלקית את הלחם על מנת לדאוג לתזונתם של תושבים עניים.

כיום מתאפיין המטבח המצרי במרכיבים דומיננטיים נוספים, כמו שום, עשבי תיבול, עגבניות וחצילים. המצרים אוהבים למלא ירקות והם מתגאים בכך שזו המומחיות שלהם, הם ממלאים פלפל, חציל, קישוא, כרוב ועגבניה, וכמובן – עלי גפן. מעבר לירקות, לאוהבי הבשר שביניכם שמתכננים לבלות באחד מהמלונות בסיני ורוצים לאכול את מה שאתם אוהבים, יש לכם אופציות. והן טובות: הקבב עשוי בשר כבש משובח ולרוב צולים אותו על פחמים, ואת השווארמה העסיסית והטובה מגישים כסנדוויץ' בשר/עוף עם טחינה.

בזמן הרמדאן יש שפע ועושר של מאכלים מכל הסוגים, זה מפני שכל המשפחה אוכלת ביחד מסביב לשולחן לאחר ששוקעת השמש. אפילו הקינוחים ייחודיים לתקופה זו, כמו אטייף וכנאפה.

מוכנים כבר לארוז לנסוע? אני אומרת – קחו לכם חדר במלון בסיני וצאו לחקור את הקולינריה המצרית.