שמי אינה, אני בת 56, עליתי מריגה ב-1990, בעלת תואר שני. יש לי ילד בן 28, ואני עובדת במשרד החקלאות מזה כ- 23 שנה. התחלתי בתור מזכירה ב"מדען הראשי" ובהמשך עבדתי 18 שנה כאחראית על דו"חות כספיים והעברת התשלום למוסדות חוץ עבור מחקרים שאושרו על ידי קרן המדען. בחמש השנים האחרונות אני מנהלת את תחום התמיכה לעובדים ישראלים שעובדים בחקלאות. עבודה זו נותנת לנו כעובדי המשרד כלים לעודד עובדים חדשים לעבוד בחקלאות ולקדם את הענף תוך הכנסת דור צעיר לענף.
לכם, הקוראות והקוראים, נדמה אולי שלעובדי המדינה יש חיים קלים. אך המציאות היא שונה ולפעמים הפוכה לגמרי. אנו נאלצים להילחם באפליה, מתמודדים עם נורמות שכר ירודות, עם שעות עבודה ללא תשלום, קיצוצים ופגיעה קשה בזכויותינו כעובדים. האם יש צורך להזכיר שוב שמדובר בעובדי מדינה? עובדי משרד ממשלתי מכובד?
במהלך השנים ניהלתי מאבק אישי על מנת לקבל את הזכויות שלי ולעבוד בדירוג המתאים לפי ההשכלתי. בסופו של דבר הצלחתי, ולצידי עוד הרבה עולים חדשים שעבדו במשרד קיבלו את הזכאות.
לחברות בוועד עובדי משרד החקלאות לפני כמעט נבחרתי לפני שש שנים. בשנת 2013 נבחרתי לתפקיד יו"ר ועד עובדי משרד החקלאות ובאותה שנה נבחרתי ליו"ר הוועד הארצי במשרד החקלאות, המייצג 1,700 עובדים.
עובדי המשרד הם עובדים מסורים, מקצועיים ומיומנים. במשך שנים התרגלנו לעבוד עם פער גדול בסולם השכר ותנאי העבודה לעומת משרדי ממשלה אחרים. עם כניסתי לתפקיד יו"ר הוועד הארצי שינינו את כל ההתנהלות המקצועית על מנת ללמוד ולהבין את הוראות התקשי"ר וחומר נלווה שייתן לנו את האינדיקציה להתחיל לדאוג לעובדי המשרד בצורה מקצועית ומכובדת. אך למרות שיפור דרכינו, ההטבה בתנאים לא הגיעה.
המאבק שלנו מתנהל כמעט שנתיים. לאחר שקיבלנו אישור מוועדת התיאום והביצוע של ההסתדרות, נקטנו צעדים ארגוניים במסגרתם ערכנו אסיפות עובדים בהן הצגנו נתונים שמראים את הפערים הגדולים בין עובדי משרד החקלאות למשרדי ממשלה אחרים, וביניהם העובדה שעובדי המשרד לא נמצאים ברשימת מקבלי שכר העידוד לעומת כמעט כל המשרדים האחרים. בנוסף לכך, קיימים פערים גם בין עובדי המשרד עצמם. כך למשל, יש לנו יחידה של 80 איש שלא עובדים תחת הסכם קיבוצי – והם עובדים עדיין 6 ימים בשבוע!
עובדי המשרד נמצאים בסכסוך עבודה ממושך במטרה להשיג את הזכויות המגיעות לנו. במקום תוספת שכר של 15% שנשחקה, קיבלנו תוספת של 2% בלבד, ועדיין אנו ממשיכים להילחם לקבל את התוספת. המשכורת של עובדי המשרד מתבססת על עבודה נוספת שעובדים עושים אותה על פי דרישות של המשרד וקידום היעדים החדשים, ואפילו את זה רוצים לקצץ לנו.
בנוסף, אנו עומדים על כך שעובדי המשרד יקודמו במכרזים הפנימיים ולכן בודקים כל מקרה לגופו ודואגים שנציבות שירות המדינה תשמור על זכויות העובדים.
יש הרבה נושאים נוספים שעובדי המשרד, בשונה ממשרדים אחרים, נפגעו מהם וטרם הגיעו לטיפול. חבל שאנו נאלצים להשתמש בכוח ולנקוט בצעדים ארגוניים, אבל כפי הנראה זו הדרך היחידה. מאחורי תחושת הגאווה, האחדות והתמיכה שמספקים לי כל חברי המזכירות הארצית של משרד החקלאות, ועל כך תודתי נתונה להם.
נמשיך וננקוט בצעדים ארגונים, גם בתמיכה מלאה של הסתדרות עובדי המדינה, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה אריאל יעקובי ושולי יחזקאל מחזיק תיק חקלאות, על מנת להגיע לתנאים ההולמים את השקעת עובדי המשרד ותרומתם למען חקלאות ישראל. האחדות בפעולה משותפת תוביל אותנו לתוצאות.
אינה שמרלין היא יו"ר ועד העובדים הארצי של משרד החקלאות












