המונח "גירושים לאחר החגים" ידוע בציבור עוה"ד לענייני משפחה והמגשרים ודורש מצדם היערכות מיוחדת. שטף הפניות אליהם למידע, פרידה וגירושין, מצד יחידים ובני זוג בתקופה שלאחר החגים חורג מתקופות אחרות בשנה, למעט זו שלאחר חג הפסח והחופש הגדול.
אם כך, מדוע החגים מהווים חבית חומר נפץ שעלולה להידלק במהלך החגים או מיד לאחריהם ולהביא לעליה באחוז הזוגות שפונים לתהליך של פרידה וגירושין?
רון פנה אלי להליך של גישור גירושין מיד לאחר ראש השנה. הוא סיפר כי כשישב בערב החג עם אשתו וילדיו בבית הוריה, הבין שיותר הוא לא רוצה להיות בסיטואציה הזו, לא עם אותה בת זוג שהוא כבר לא אוהב והם לא מסתדרים כבר שנים, ולא אצל הוריה שהוא מרגיש שלאורך חיי נישואיהם חיבלו במערכת הזוגית ביניהם, תוך כדי זה שהם מקטינים אותו כל הזמן וגורמים לו להרגיש נחות, לא יוצלח, ובחירה רעה של הבת המוצלחת שלהם כבן זוגה. ההכרה כי אין טעם להמשיך בקשר הזה, וכי הוא מעוניין לצאת ממנו, יחד עם התקווה שימצא בת זוג אחרת שעמה יוכל לבנות זוגיות מספקת, הביאה אותו לפנות בעיתוי זה אל גישור גירושין.
באופן כללי החגים מזמנים זמן זוגי ומשפחתי ארוך ואינטנסיבי בשונה מהשגרה הקבועה של בני הזוג בימי חול ואף בסופי שבוע. החשיפה הארוכה לבן הזוג השני בחגים עלולה להעצים בעיות בזוגיות שהיו שם עוד קודם, עד כדי החלטה לפרק את הזוגיות.
בני זוג שמתראים ביום יום לזמן קצר בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב, מוצאים את עצמם בחגים שעות ארוכות זה עם זה. יש מקרים בהם החיכוך ביניהם כולל בעיקר שתיקות או להיפך אי הסכמות וריבים, ומעורר שאלות לגבי המשכיות קיום הזוגיות שלהם וחיפוש אחר זוגיות אחרת מתגמלת יותר.
כאשר בני הזוג הורים לילדים קטנים, החופשים הארוכים עם הילדים והצורך להעסיק אותם למשך ימים שלמים מהווה מעמסה גדולה יותר על בני הזוג מאשר בשגרה, ומעורר ויכוחים בעניינים הבאים:
- מי יקום ראשון בבוקר לילדים ומי ישאר לישון עד שעה מאוחרת יותר?
- מי יוכל להישאר בבית (לקרוא עיתון או לגלוש באינטרנט) ומי יצא עם הילדים?
- מי יעשה קניות ומי יקח את הילדים לגן השעשועים?
- מי ישכב לנוח בצהריים ומי ישאר ער להעסיק את הילדים?
- מי ישכיב את הילדים בלילה לישון ומי יוכל להשאר לצפות בטלביזיה?
חוסר איזון במטלות ההוריות והזוגיות עלול לגרום לריבים תכופים בין בני הזוג. קצרים מסוג זה שבסיסם תקשורת בין אישית שלילית או לקויה עלולים לסלול את הדרך לגירושין.
החגים מאופיינים במה שאני מכנה "משפחתולוגיה". אצל היהודים ובפרט בארץ ישראל הקטנה, יש בדרך כלל לכל בני זוג יכולת בחירה ביותר מאופציה אחת היכן, ועם איזה צד במשפחה לחגוג את ערב החג, וגם את שאר ימי החג. באופן טבעי כל אחד מבני הזוג מעוניין לחגוג את ערב החג יחד עם בני משפחתו הגרעינית ולא עם זו של בן/ת הזוג. הגעה שיטתית רק למשפחתו של אחד מבני הזוג, עלולה להביא למריבות לא רק בין בני הזוג אלא גם עם בני המשפחה המורחבת. ידוע כי לבני משפחה כמו לחברים קרובים, יש השפעה על ליבוי (וגם על כיבוי) מריבות בין בני זוג, כמו גם על החלטה להתגרש. לבן זוג שהפריד את בן הזוג השני ממשפחתו יהיו פחות נקודות קרדיט אצל המשפחה של בן זוגו ובשעת משבר זוגי הוא עלול לגלות שהם אופוזיציה כנגדו.
גם מה שקורה בחשבון הבנק משפיע על הזוגיות, הן באופן רגיל ובפרט בחגים. בוודאי לא תופתעו לשמוע כי מצב כלכלי מהווה טריגר לגירושין. כאמור החגים מאופיינים בהוצאות כספיות נלוות המשפיעות ולא לטובה, על חשבון הבנק המשותף ותזרים המזומנים של בני הזוג. אירוח של ארוחות החג הרבות, כמו גם רכישת מתנות, הם הוצאות יקרות. גם להעסקת ובידור הילדים בזמן החופשים הממושכים יש תווית מחיר גבוהה. מנגד, לעצמאיים יש פחות הכנסות היות והם עובדים פחות בתקופה זו. תפיסה שונה אצל כל אחד מבני הזוג לגבי הוצאות וחיסכון, בעיקר בחגים, עלולה לעורר ריבים ומחלוקות. גם תכונות אופי של בזבוז לעומת קמצנות עלולות להביא לפיצוצים בין בני הזוג.
אז מה עושים? קודם כל לא ממהרים להתגרש. באם טרם ניסיתם טיפול זוגי, כדאי לפנות על מנת לנסות לחזק את הזוגיות. רק אם מיציתם את כל האפשרויות- בדקו קודם כל את מידת התאמתכם להליך של גישור גירושין- הדרך הנכונה לפרידה וגירושין.
אורנה שפטר, עו"ד, עובדת סוציאלית, מגשרת זוגית ומשפחתית.
רחוב היצירה 3 (בית ש.א.פ) ר"ג. 050-5794548, 050-5794548.
מאמרים נוספים בנושא גישור גירושין אפשר למצוא באתר הבית שלי: os-gishur.co.il/











