הבלוג של מיה מיטב-מגן

אמא ירוקה

כותבת בעיקר לילדים, קוראת ספרים עם הפי אנד, מבשלת ואופה אוכל בריא ונטול בע"ח, מגדלת שלושה בנים, בת זוג לעוד אחד וחולמת מה לעשות כשאהיה גדולה...

עדכונים:

פוסטים: 161

החל ממאי 2011

מהם נבטוטים, למה כדאי לאכול מהם ואיך מנביטים אותם? ויש גם מתכון לסלט חורפי עם נבטוטי מאש

24/12/2013

מכירות את הנבטוטים החמודים האלה שאפשר לקנות בסופר ולשלב בסלט, מג’דרה ואפילו מרק? הידעתן שחוץ מאופציה נהדרת לגיוון מאכלים וקראנצ’יות בסלטים זהו מזון מזין באופן מיוחד? ועוד הפתעות – זה קלי-קלות להכין לבד בבית, מקצר את משך הבישול, כיף לשתף את הילדים בפלא ועל הדרך גם לחסוך כמה שקלים.

אבל לפני הכל חשוב שנבדיל בין נבטוטים – שהם למעשה קטניות שעברו תהליכי הנבטה עד שמבצבץ מהן תחילתו של נבט לבנבן, ובין נבטים – שהם צמחים צעירים מאוד שנבטו מזרעי אלפלפא, חמניה ואחרים, ונאכלים כגבעול ועלים (בריא מאד!).

למה כדאי להנביט?

עינת שגיא, מדריכה לתזונה טבעית והרזיה בריאה, עושה סדר: “את הקטניות היבשות מומלץ להשרות ולהנביט על מנת שיהיו קלות יותר לעיכול ויותר מזינות. הן מכילות אנזימים שלא זמינים לנו כשהן במצבן היבש, אבל הופכים לזמינים לאחר השריה והנבטה, ואז אפשר להפחית את תופעת הגזים שכל כך מזוהה עם הקטניות. בנוסף, לאחר הנבטה כמות הויטמינים והמינרלים גדלה פי עשרות”.

לאנשים שאוכלים בעיקר מוצרים מעובדים, עינת מציעה להכניס קטניות (גם אם הן מונבטות) לתפריט באופן הדרגתי, כדי שמערכת העיכול תתרגל.

אפשר להנביט את כל הקטניות, מקלה ועד כבדה – עדשים בכל הצבעים, חומוס, מאש, אזוקי, סוגי שעועית למיניהן – נסו ותראו. את הקטניות הקלות אפשר לאכול עם הנץ הנבט ואת הכבדות (חומוס, שעועית) יש לבשל לפני. גם הילדים יהנו לעקוב אחרי התהליך המופלא.

שלבי ההנבטה:

לכל קטנייה לוקח את הזמן שלה לנבוט, ואי אפשר לחפף או להאיץ תהליכים… אבל בהכללה מדובר על: שטיפה – השרייה – סינון – משך ההנבטה + שטיפה וניעור פעמיים-שלוש ביום. זה לא מסובך כמו שזה נשמע…

מומלץ להשתמש בקטניות אורגניות – הן גם יותר איכותיות וגם נובטות יותר טוב – וזכרו שקטניות חצויות לא נובטות, כמו עדשים כתומות חצויות או אפונה יבשה חצויה.

מרגע בצבוץ הנבט הקטניות מוכנות וכשרות לאכילה, אז אם רוצים להסתיר את הנבט מילדים בררנים – זה השלב להשתמש בהן. ככל שנחכה יותר – כך הנבט יגדל יותר, אך מבחינת הקטניות זה לא כ”כ משנה, זה רק יותר נחמד בסלט או מאכלים מוקפצים.

הקטניות הקלות ביותר להנבטה הן עדשים אדומות – שוטפים, משרים אותן במים לשעתיים-שלוש, מסננים ומשאירים במסננת, ואחרי 3-4 שעות כבר מבצבץ לו הזנב הלבנבן של הנבט.

הבאה בתור – שעועית מאש. אישית אני לא אוהבת את הטעם של מאש מבושל, אך מאש מונבט טעים לי וקראנצ’י – כך שזהו פתרון טוב ובסיס מוצלח ומזין לסלטים.

שלב 1: שטיפה והשרייה.

לשטוף היטב את המאש, ולהשרות למשך 12 שעות לפחות ומידי פעם להחליף את המים. קטניות יותר כבדות, כמו שעועית או חומוס מומלץ להשרות אפילו יומיים.

שלב 2: סינון ושטיפה.

להשאיר את המאש במסננת, במקום מוצל, לשטוף ולנער את המסננת פעמיים-שלוש ביום על מנת לשמור על לחות הקטניה ולאוורר אותה במקביל, כך שלא יווצר שם עובש או ריקבון. אפשרות נוספת היא, אחרי הסינון להנביט בתוך קופסא סגורה ומידי פעם לשטוף.

אחרי יום-יומיים:

אחרי 3-4 ימים:

נו, ומה עושים עם כל המאש המונבט שיש לנו עכשיו ?

אפשר לנשנש אותו ככה למי שאוהב, להכין איתו סלט, להשתמש בו במג’דרה, להכין קציצות ואפילו כתוספת מרעננת במרק. בריאות.

סלט חורפי עם נבטוטי מאש:

אבוקדו אחד מוצק ובשל – לקלף ולחתוך לקוביות
5-6 עלי חסה שטופים – לייבש ולקרוע בחינניות
תפוח ירוק / מתוק – לחתוך לקוביות
חופן נדיב של נבטי מאש
כף-שתיים של אגוזי מלך / פקאן קצוצים

לערבב הכל ולתבל לפי הטעם: הרבה לימון, טיפה שמן זית, מלח ופלפל

* כמובן שגם גברים מוזמנים לקרוא.

-

אהבת? אשמח לשמוע
כדי לא לפספס פוסטים נוספים של ‘אמא ירוקה’,
לחץ/י על כפתור ה’עקבו אחרי’ – למעלה משמאל
ותקבל/י הודעה למייל כשאפרסם משהו חדש. להת

עוד מהבלוג של מיה מיטב-מגן

תצוגה מקדימה

בישול בריא עם עירית אורגניק

אני אוהבת סדנאות בישול. זה לא רמז, אני באמת נהנית ללמוד ולהעשיר את המזווה ואת מחברת המתכונים שלי, וליהנות מחברת חובבות קולינריה שכמותי. ולא פחות חשוב – לאכול. אה, אתן אומרות לעצמכן, אז תתחילי מהסוף – יש ארוחה נהדרת בסיום...

תצוגה מקדימה

עוגת תפוחים מפנקת ובריאותית בעשר דקות

נגיד שאת* מארחת את המשפחה המורחבת לחג. ונגיד שהשולחן מסודר יפה-יפה ואפילו בזמן ואת בדרך למקלחת מרעננת. ונגיד שבזמן המקלחת את מפזמת לך שירי חג, כמו: ׳מה חדש? תפוח בדבש׳. ואז זה מכה בך. לא הכנת קינוח. אין קינוח לארוחה. ארוחת...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

10 תובנות לגיל 40+

אחרי שהתאוששתי מחגיגות יומולדת 40, ממרומי שנה אחת כבר אפשר לסכם: גיל 40 הרבה פחות מפחיד ממה שנהוג לחשוב, למעשה הוא מאד נוח וידידותי למשתמשת. אנו הנשים, הרי משתבחות כמו יין טוב, וכעת אנחנו יותר...

תגובות

פורסם לפני 4 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה