ירקות בסגנון רטטוי

רטטוי הוא לא רק עכבר מטבחים קטן שעושה קסמים בסרטון מצויר.
מתכון קל להכנת תבשיל הירקות הקרוי רטטוי, גיבץ׳ או לצ׳ו

תבשילי ירקות מקובלים בהמון בתים והרבה עדות. יש להם הרבה שמות: רטטוי, גיבץ' או לצ'ו.
מה שחשוב זה לא השם, אלא הטעם העשיר והפיקנטי וכמובן הלחם השחור האחיד, שפרוס עבה וסופג את כל הרוטב.

אני מביאה כאן את הגרסה שלי לגיבץ', תבשיל ירקות בלקני, המבוסס על חצילים, פלפלים ועגבניות. אך למעשה אני משתמשת בירקות מכל הצבעים, ממש לפי ההמלצות.
בדומה למרק – ויטמינים ומינרלים רבים נמצאים ברוטב, אז לא לפספס.
אחד המרכיבים שבלעדיהם אין גיב'ץ היא העגבניה, הירק (גמרו כבר את הויכוח האם העגבניה היא ירק או פרי?) שנמצא בכל בית ובצורה זו או אחרת משמש אותנו המון במטבח.

העגבנייה שייכת למשפחת הסולניים, והיא בעלת ערכים תזונתיים רבים
קלוריות (ל-100 גרם): 22
חלבונים (ל-100 גרם): 1.0%
פחמימות (ל-100 גרם): 4.3%
שומנים (ל-100 גרם): 0.3%

מבחינת ויטמינים – העגבנייה עשירה וויטמין C (אם כי אחרי הבישול, לא ברור כמה שאר) ובויטמינים ממשפחת ויטמין B
העגבניה עשירה גם במינרלים רבים: נתרן, ברזל, סידן ואשלגן, וכן מכילה סיבים תזונתיים.
החומר הפעיל בעגבנייה נקרא ליקופן והוא מעניק לה את צבעה האדום
הליקופן משמש כנוגד חמצון חשוב המחזק את מערכת החיסון. מחקרים בשנים האחרונות מראים השפעה מובהקת של ליקופן בהפחתת הסיכון למספר סוגי סרטן. בנוסף הוא מוריד מאוד את הסיכון ללקות במחלות לב ועוזר מאוד בהפחתת כולסטרול. הליקופן נפסג בגוף לאחר בישול, ולכן רצוי לאכול עגבניות מבושלות או ברטבים חמים, כגון רטבים לפסטה. (אם אתם מעוניינים ברוטב עגבניות טוב לפסטה, רק סמנו לי ואעלה לבלוג). מומלץ לבשל את העגבנייה תוך שימוש בשמן זית או קנולה שמסייע להגברת ספיגת הליקופן בגוף.

ועכשיו אחרי שהבהרנו למה זה טוב, נראה כמה זה טעים.

המרכיבים:
1 חציל גדול (או 2 קטנים) – חתוך לקוביות בינוניות עם הקליפה
2 פלפל אדום מתוק – חתוכים ל – 8
1-2 פלפל חריף – חתוך לטבעות (מומלץ להרחיק גרעינים)
5 עגבניות – חתוכות ל- 4
1 בצל סגול גדול – קצוץ גס
1 כרישה – פרוסה לטבעות
3 גזרים – פרוסים לטבעות
3 קישואים – חתוכים לרבעים
3 כפות שמן זית או קנולה
1 כף פפריקה מתוקה
1 קופסת עגבניות מרוסקות + הקופסה מלאה במים
2 שיני שום (או 2 קוביות שום קפואות)
מלח, פלפל
פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל בשמן וכשמתרכך מעט מוסיפים כרישה, שום, ואחרי דקה – שתיים את שאר הירקות. מטגנים מספר דקות תוך כדי ערבוב.
מוסיפים את העגבניות המרוסקות + מים בנפח הקופסה, פפריקה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
מבשלים על אש קטנה כ-45 דקות, או עד שהירקות מתרככים (כדאי לבדוק לפי הגזר שהוא הירק הקשה ביותר). מוסיפים פטרוזיליה ומבשלים עוד 5 דקות.
מגישים בצלחות עמוקות עם המון לחם שחור טרי לספיגת הרוטב הטעים.

אפשר כמובן להגיש מעל פסטה, אורז, או דגנים אחרים.

בתאבון!
חיים וטעים!

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.