הבלוג של עפר צרפתי

אוכל אמיתי

עדכונים:

פוסטים: 133

החל מינואר 2012

לפני כל ביקור אצל סבא יעקב אני מטלפן אליו הביתה.

שלום ביסנו, אני אומר לחסיד אומות העולם הפרטי שלנו, מה שלומך?
הכל ברוך השם, הוא עונה ביהודית ומיד פונה לסבא: אבא, ריקו ריקו טלפון, אבא! ריקו ריקו!

שלום סבא מתוק שלי, מה שלומך?
שלום ריקו עזיז ע’מרי, הרבה זמן לא ראיתי את הפנים היפים שלך.
אתה אומר לי את זה כי אנחנו דומים,הא? חשבתי לבקר אותך היום, סבא. אגיע בסביבות שש בערב, זה בסדר?
ברוך הבא בשם השם. אולי נעשה ביחד מנחה בבית הכנסת?
בכיף סבא דבש שלי, מה שתגיד. נעשה מנחה וערבית ושחרית ומוספין. התגעגעתי אליך כל כך.

מה זה ביד שלך, הוא שואל אותי כשאני מגיע.
זה טלפון חכם, אני עונה לו. גם טלפון וגם מצלמה. באותו מכשיר.
ישתבח שמו, הוא אומר ומחווה בעיניים כחולות לא שימושיות, כלפי שמיא.
ולא רק זה, אני ממשיך, אפשר מפה לחפש מידע לגבי כל נושא שבעולם.
מה למשל? הוא שואל בתמימות, ואני מרגיש צביטה לא מובנת בלב.
למשל הדיסק של הסליחות שקניתי לך. אני נכנס לגוגל כותב כך וכך ומשמיע לו קטע מהדיסק עם החזן התוניסאי.
ישתבח שמו, הוא אומר כלא מאמין למשמע אוזניו, תראה את נפלאות הבורא. הנותן לשכווי בינה, קל וחומר לבני אדם.

באמצע החזן אני מקבל שיחה.
הי אבאלי, אתה פנוי הערב לעשות בייביסיטר לנכדה שלך?
בטח מותק, אני עונה לה. תיכף אחרי שאני מסיים לעשות בייביסיטר לסבא שלי.
אגב איך אמא התחמקה מזה..?
אה ,אנחנו נוסעות ביחד לבקר את סבא וסבתא שלה.
איזו קנאית, אני מסנן בין השיניים.

לוקח את סבא ביד לבית הכנסת, בצעדים קטנים.
נותן יד לנכדה ויוצא איתה לטיול קצר בחצר ושומר את צעדיה.
סבא, מה אכלת היום? פריקסה? היה לך טעים?
מתוקה שלי, מה אכלת היום במעון? מרק? את אוהבת מרק ירקות? ממ.. טעים.
סבא, לפני שאני הולך, ברך אותי.
ישִימֵך אלוקים כשרה רבקה רחל ולאה, מתוקה שלי.
להתראות סבא, אני מנשק אותו ביד ובלחי, פעמיים. אחת מכל צד.
תבואי שוב לבקר? בואי ואתן לך נשיקות. מיליון נשיקות.

כשאני יוצא מסבא אני מרגיש התרוממות רוח. אני מחייך לעוברים ושבים סתם כך.

בחור מוזר, הם בטח אומרים, אבל אני מכפת לי, אני מרגיש פריק של הכרת הטוב, גם אם לא הכל מושלם.

אחרי רבע שעה זה עובר לי.

נכד וסבא, סבא ונכד. ואבא. ובן.
כך אני מתנועע בין עולמות ומבין לגמרי שזו תקופה של חסד.
מנסה לשאוף לקרבי כמה שיותר משני העולמות.
שלישי בשרשרת של חמישה דורות. חמישה כמו חמסה, כן?!

תקופה של חסד.

פריקסה

פריקסה, כמוני, גם הוא ילד סנדוויץ’.
הפירוש המילולי של פריקסה הוא: שבור מטוגן.
מטוגן אני מבין, שבור לא כל כך. אולי בגלל שחוצים אותו לשני חלקים וממלאים אותו בכל טוב? אולי.
בכל מצב, לא מדובר פה במתכון נטול קלוריות במיוחד, אולם אני חייב לציין שזוגתיש אנסה אותי (לא מתלונן) לאפות לה שניים במקום הטיגון המסורתי. אני שמח לדווח שאמרתי לה “אמרתי לך” בערך שבע פעמים וזה היה חתיכת כיף. יצאו לחמניות נחמדות, אבל פריקסה זה לא.

נעים לי עד מאוד לציין שהרעיון לפוסט ולמתכון ניתן לי ע”י דודה מיוחדת במינה בשם דודה פטוניה, שלא מפסיקה לעשות טוב לאנושות ועל כך (גם על הטוב לאנושות אבל בעיקר על הרעיון לפוסט) אני מודה לה המוני המונים.

מצרכים

1 ק”ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
2 כפות סוכר
1 כפית מלח
1 ביצה
½ כוס שמן
2.5 כוסות מים פושרים (בערך)

אופן הכנה

בקערת מיקסר עם וו לישה נלוש את כל החומרים, כשאת המים נזליף לאט ותוך כדי עד התגבשות לבצק.

נכסה את הקערה עד הכפלת הנפח, כחצי שעה עד 45 דקות.
נוציא האוויר ונלוש עוד טיפהל’ה.
נצבוט מהבצק חתיכות במשקל 100 גרם בממוצע (עוד אין לכם משקל דיגיטלי?) נעצבַן כגלילים ונניח אותן על
נייר אפייה משומן ונכסה בעוד נייר אפייה ומגבת מטבח, לתפיחה קלה של רבע שעה.

בינתיים נטגן קצת פרוסות חציל ונבשל תפו”א וביצים.

בסיר רחב נחמם כחצי בקבוק שמן (תרגיעו. את הרוב זורקים בסוף) על הלהבה הגדולה.
אני ממליץ לבדוק עם שיפוד עץ את מצב החום. ברגע שיוצאות בועיות קטנטנות סביב השיפוד יש להקטין את הלהבה למינימום.
נחכה מעט שהשמן יירגע מרתיחתו ונניח בסיר בעדינות של מטפל נפאלי את הפריקסאים . לא יותר מ 3-4 בכל פעם.

עכשיו תגידו, זו ה”צעקה” של מונק או לא??

הפריקסה צריך להזהיב ולא להשחים יתר על המידה. עם זאת חלקו הפנימי חייב להיות אפוי דיו שלא יצחקו עליו מחר בגן ויגידו שהוא לא אפוי.

התוספות הנלוות שמתחברות לפריקסה הן רבות ומגוונות. אריסה, וסלט לימונים כבושים, זיתים וצלפים, טונה וביצים (רק לא לפטוניה היא תירה בכם מיידית. ראו הוזהרתם) תפו”א מבושלים וכו’.


זה המקום להודות שחלקים מסוימים במשפחה הגרעינית העדיפו את הפריקסה עם קוטג’ וגבינצ אבל לא שמעתם ממני כלום, הרעש זה מהתהפכות אבותינו הטוניסאים הקדמונים בקברם. גבינה לתוניסאי זה כמו שנתת חריימה למלכה אליזבת.

איך שהם יפים, נכון? תודו ויותר לא אציק לכם. (למה נראה לכם?)

ההוראות למשתמש, אם כן, הן כך: חצה את פריקסך לאורכו, מלאהו בכל אשר תאווה נפשך וכרסך, תמלא עוד אני רואה שיש מקום, עוד טיפה מעל, חריף שמת? אז תשים עיישוולדי, יופי לך ככה אני אוהב אותך. עכשיו  לפתוח פה ג ד ו ל…

בתיאבון :)

שבת שלום וחג סוכות שמח,

ולא לשכוח להודות על מה שיש. ישתבח שמו או איש טבח שמו, זה לא חשוב. להודות בפשטות על מה שיש, הכרת הטוב על תקופה של חסד.


עוד מהבלוג של עפר צרפתי

תצוגה מקדימה

כשחרב חדה מונחת

שילתי נכדה יפה שלי, ארבעה חודשים וקצת חלפו מאז שנולדת פגה פצפונת במשקל 726 גרם, ומאז את נאבקת על חייך. הריאות הקטנות שלך במצב לא טוב ואת מונשמת ונלחמת כמו גיבורה אמיתית שחפצה לחיות. אני חייב לספר לך כמה דברים, מתוקה...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

עוגת מיץ תפוזים הכי קלה בעולם

העוגה הבאה היא כל כך קלה להכנה וכל כך טעימה מצד שני שזה פשוט חטא לא להכין אותה. בעונה זו יש תפוזים בשפע והטעם הרעננן של קליפת התפוז מככב כאן במלוא הדרו. זו גם ההזדמנות שלי...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

בתי, אהובתי

בתי אהובתי, כמה קשה פתאום הפך להיות לכולנו ט"ו בשבט. דווקא ביום הפורח ביותר בשנה, בחרה שילת בתך, למות. תינוקת בת חמישה חודשים וקצת שנולדה טרם זמנה, טרם הבשילו ריאותיה הקטנות. מי היה מאמין שכבר עברה שנה. נדמה כאילו שרק...

תגובות

פורסם לפני 5 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה