מנסה, טועמת, מטיילת וכותבת - הבלוג של נדיה היבא

מתכון להכנת לחוח - קל מהיר וטעים

פעם - בצעירותי - סיפרו לי שאת החורים בלחוח עושים עם מזלג....

נדיה היבא

23/09/2013


הפעם , לא כמנהגי, מעלה כאן מתכון שלי להכנת לחוח. המתכון קל להכנה וזכה להרבה מחמאות. במתכון סוד קטן (שכבר לא סוד!!!) להצלחה גדולה. (מקווה ש"זקנות השבט" לא יקראו את הפוסט הזה...)

לפני שנים כשטיילתי בריביירה הצרפתית, נכנסו לאכול באחת ממסעדות היוקרה, שנמצאות על הטיילת.  בעלת המקום המליצה לנו בהתלהבות על  "מנת הדגל" של המסעדה… המנה שהוגשה לנו הייתה: נתח סלמון על מצע של חמאה ו…לחוח… (כמובן שהלחוח היה הרבה יותר קטן, בערך בגודל של פנקייק).

אז מי שעדין לא יודע… לחוח הוא סוג של פיתה תימנית, בעל מרקם ספוגי , אוורירי והוא מאוד ייחודי בגלל עשרות  החורים שיש  על פני הפיתה שנוצרים תוך כדי הכנתה.

הרבה גרסאות יש למתכון, אבל את המתכון הסודי להכנת הלחוח המקורי לא הצלחתי לגלות בשום דרך מ"זקנות השבט". יש שמכינות את הבלילה עם מחמצת מלחם שחור או מלחם לבן וכל  אחת טוענת ששלה מוצלח יותר, טעים יותר והכי חשוב, ששלה עם הכי הרבה חורים…

את הלחוח נוהגים לאכול עם מרק תימני, סחוג וחילבה. אפשר גם לאכול עם דבש, חמאה, ריבה, שוקולד וכל ממרח אחר שאוהבים. אני אוהבת את הלחוח עם הרבה חמאה וגבינה בולגרית.

בוחשים במרץ את הבלילה עד להיעלמות כל הגושים ולקבלת בלילה חלקה לגמרי

יש פה חיים בקערה - הבלילה לאחר  שעתיים של התפחה

אז הנה לפניכם המתכון שלי להכנת הלחוח: (ניסיתי מספר מתכונים עם חומרי גלם שונים וכמויות שונות  וזה המוצלח, הטעים  והמהיר ביותר).

מציעה לכם לקרוא את המתכון ואת שלבי ההכנה עד הסוף ולא להיבהל מההסבר הארוך, זה הרבה יותר פשוט ממה שנקרא.

מצרכים:
1  קילו קמח לבן רגיל
10 כוסות מים
2 וחצי כפות סולת
1 כף מלח
1 כפית סוכר
1 כפית אבקת אפייה
2 כפות שמרים יבשים / 1 שקית שמרים בשקית / 1 קוביית שמרים
שמן / מרגרינה לשימון המחבתות
2 מחבתות – רצוי בגודל זהה
1 קערה גדולה

הוראות הכנה:
בסיר קטן מרתיחים 2 כוסות מים, מוסיפים את הסולת ומבשלים כ-2-3 דקות תוך כדי בחישה. מורידים מהאש ומוסיפים  1 כוס מים פושרים תוך כדי בחישה.

לקערה הגדולה: שופכים את  עיסת הסולת שבישלנו (כשהיא מצוננת),  מוסיפים את הסוכר והמלח ובוחשים היטב. מוסיפים את השמרים , אבקת האפייה ואת שאר כמות המים – 7 כוסות – ובוחשים שוב היטב.

מוסיפים בהדרגה את הקמח, תוך כדי בחישה נמרצת עד לקבלת עיסה נוזלית אחידה וללא גושים.  מניחים להתפחה לפחות למשך שעתיים.
הערה חשובה:  העיסה חייבת להיות חלקה לגמרי ללא גושים.

משמנים קלות (ממש שכבה דקה) מחבת עם מרגרינה או שמן, שופכים בעזרת מצקת מלאה מהבלילה למחבת, מסובבים אותה כך שכל הבלילה תתפזר באופן שווה במחבת,  ומניחים על האש בלהבה גבוהה.

בשלב הזה יתחילו להיווצר בועות על-פני הבלילה. אחרי שכל הבועות הופכות להיות חורים והבלילה כבר לא לבנה כשהייתה, מורידים את גובה הלהבה ומכסים את המחבת. לאחר 3-4 דקות בודקים את תחתית הלחוח , שצריך להיות בצבע מוזהב ומורידים מהאש.

מוכנים - טעים, חם ואוורירי - עכשיו נשאלת השאלה - עם מה אוכלים את זה???

את הלחוח השני, יש להכין במחבת השנייה. (את המחבת הראשונה מניחים בצד להתקררות מוחלטת.)
ולמה??? זה בדיוק הסוד להצלחת הלחוח!!!
כדי להצליח בהכנת הלחוח ולקבל בועות-חורים על כל פני שטח הבלילה המחבת חייבת להיות קרה.
אם אין לכם 2 מחבתות, יש לדאוג לקרר היטב מתחת למים זורמים את תחתית המחבת, לנגב, לבדוק שהיא באמת קרה ולהכין את הלחוח הבא  באותה הדרך.

הלחוח עם סחוג - סוג של פסטו - מכינה עם נענע, כוסברה, פלפלים ירוקים חריפים ומתבלת עם מלח, פלפל שחור ומעט שמן

בהצלחה!!! ספרו לי איך יצא לכם :)

ואולי תהיו מעוניינים גם במתכון שלי להכנת מרק תימני שמתאים בדיוק ללחוח , כנסו כאן לקישור

כתבה, ערכה וצילמה: נדיה היבא