לחם שתי וערב – מתוך הספר במטבח עם התנ״ך

מפגש עם מחברת הספר, רינה רוסנר, לבוקר של הכרות, אפייה ומתכון שווה ללחם מרהיב שניתן להכין בבית, די בקלות.

image
נפגשתי עם רינה רוסנר בבית הוריה במעלה אדומים. כל הדרך לשם חשבתי על המציאות המורכבת שבה אנו חיים, על התמהיל האתני, על ההסטוריה. נראה לי שהשקט והנוף המדהים, הפראי משהו הכניסו אותי לאווירה אחרת, שונה מההוויה האורבנית (אע״פ שאני גרה במודיעין, ונוף הרי ירושלים לא זר לי). הרגשתי שעברתי למציאות אחרת. מציאות תנכ״ית.
קבלת הפנים לה זכיתי היתה לבבית. רינה היא אמא ל-5 ילדים, בשלנית ובלוגרית. התחברתי אליה.
רינה הסבירה לי, במבטא אמריקאי, מה עמד מאחורי הרעיון והכתיבה של הספר ״במטבח עם התנך״:
״כתבתי ספר מתכונים למרות שאני לא שפית. זה אוכל לאמהות, אוכל נגיש. בלי מרכיבים מיוחדים.״
image
רינה המשיכה וסיפרה ואני הקשבתי ומדי פעם שאלתי שאלות. אולם לא היה זה ראיון עיתונאי, כי הכל נעשה תוך כדי עבודת מטבח. קיצוץ, ערבוב, לישה…
image
״העבודה על הספר קרבה אותי לפרשת השבוע.
בעלי היה הולך לבית כנסת והיה מדבר בארוחת השבת על פרשת השבוע. אני הייתי מגיעה לארוחה אחרי שבישלתי במשך 8 שעות ולא היה לי סיפור לספר. מה יש לספר על הכנת האוכל?״ וכך נולד ספר שהוא ספר בישול, אך גם קריאה, שמוביל אותנו בעקבות הסיפורים של התנ״ך ומלמד אותנו על הדברים מזוית של האוכל.  ״הספר נותן לנו להסתכל על התנ״ך מהזוית של חובבי אוכל. על מדינת ישראל, על המדינות השכנות, האתגרים, השפע והיופי.״
במהלך המפגש רינה הכינה 2 מתכונים מתוך הספר:
״סלט צבעים עם רוטב אבוקדו משיי״ (עמ׳ 32), פרשת וישב – פרשת יוסף וכתנת הפסים.
הסלט הזה משלב כל כך הרבה צבע וטעם! בטח תגידו סלט, מה יש כאן לחדש? אז זהו שיש! קודם כל המרכיבים המגוונים. רינה עושה כאן שימוש בקלמנטינות אותן היא קונה בקופסאות שימורים. והרוטב – הוספת אבוקדו שמהווה את החלק השומני באמולסיית הרוטב, מעניקה כאן את המרקם המשיי, הצבע הירקרק, והטעם! במילה אחת: אליפות!
image
המנה האחרת, אותה הכנו במקביל היתה ״לחם שתי וערב״ (עמ׳ 64), פרשת ויקהל – הפרשה העוסקת באומנות תכנון, בניית וקישוט המשכן, שהיתה ממש מלאכת מחשבת. לחם הבנוי מ-2 סוגי בצק שקלועים יחד שתי וערב. רינה הכינה אחד ואני את השני. הנה המתכון מתוך הספר, וגם הוראות הכנה, שלבי הקליעה שלב אחרי שלב:
image
מחלקים כל סוג של בצק ל-5 ויוצרים 5 נחשים באותו אורך. בתמונה תוכלו לראות אותי מרדדת ומכינה את הנחשים. אין צורך לקמח או לשמן. הבצק מאד נוח לעבודה.
image
image
הנה כמה טיפים להכנתו –
1. לקבלת הצבע הכהה, מוסיפים לבצק קקאו, וזה מקשה את הבצק. לכן כדאי להוסיף 1-2 כפות מים. האידאלי הוא להגיע למרקם אחיד של 2 צבעי הבצק.
2. גם אם הצבע של הבצק לא אחיד זה בסדר, זה יסתדר אחרי התפיחה.
3. ניתן להכין את הלחם עם שמן זית במקום חמאה. אני הכנתי אותו בגרסה הטבעונית.
4. אם מכינים את הלחם עם סילאן במקום דבש זה יכהה את צבע הבצק. לא נורא. עדיין רואים ניגודיות בין החלק הכהה לבהיר.
5. כדי להפוך את הלחם לבריא יותר, השתמשנו בשילוב של 50% קמח מלא + 50% קמח לבן.
תראו איזה יופי יצא לי:
image
image
היות והכנתי את הגרסה הטבעונית, מרחתי את הלחם בשמן זית (ולא בביצה) ומעל זריתי פרג ושומשום. היופי הזה נכנס לתנור.
את התוצר הסופי ראיתם כבר בראש הפוסט.

הספר כולל תמונות מקסימות של בועז לביא. מחיר: 98₪.
את הספר ניתן להשיג בחנויות וברשתות הספרים ובחנויות המקוונת של הוצאת הספרים: www.siman-Kria.co.il

להשלמת הארוחה יש להוריה של רינה יקב ביתי שמפיק כ-500 בקבוקים בשנה מזני מרלו וקברנה שמופק בתסיסה עם קליפות במשך 40 יום כמו שכתוב בתלמוד. (לשם השוואה, בתעשייה זה בערך 10-14 יום). היין יוצא אורגני, טבעי, ובעל טעם מאד מיוחד. לא דומה ליין התעשייתי.
image
מי שמעוניין, ניתן לקנות אצלם יין המחיר 50-80 שקל. להזמנות: